Angličania a Dáni: Bye, bye, starý život! Francúzi o tom len snívajú a protestujú (VIDEO)
29 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

V metre sú rúška stále povinné, ale inak ich už ľudia v Anglicku nemusia nosiť v interiéri. Vláda tiež zrušila ďalšie obmedzenia. Nočné kluby a veľké podujatia už nevyžadujú doklad o očkovaní alebo testovaní a neplatí už ani odporúčanie home office, píše de.euronews.com.

V posledných dňoch sa počet nových infekcií vo Veľkej Británii ustálil na vysokej úrovni - denne je hlásených 80 000 až 100 000 nových prípadov a sedemdňová incidencia dosiahla hodnotu 945. Zdravotný systém však už nie je ohrozený krízou.

Škótsko, Wales a Severné Írsko rozhodujú o svojej koronovej politike  nezávisle a volia o niečo opatrnejšiu cestu.

Dánsko: „rozlúčka s obmedzeniami“

Aj v Dánsku prestávajú od februára platiť pandemické opatrenia. Povinné rúška, očkovacie preukazy, to všetko má byť minulosťou.

Premiérka Mette Frederiksenová označila tento krok za míľnik. „Lúčime sa s obmedzeniami a zdravíme život, ktorý sme poznali pred korunou," - povedala šéfka vlády. Vysoká zaočkovanosť sa ukázala ako „superzbraň", dodala. Podľa nej je menej pravdepodobné, že Omikron spôsobí závažné ochorenie a počet hospitalizácií je relatívne nízky.

Z 938 pacientov s COVIDom, ktorí sú v dánskych nemocniciach, je podľa Národného sérového inštitútu len 40 na jednotkách intenzívnej starostlivosti, z ktorých 25 je napojených na umelé dýchanie. V Dánsku je 80,7 percenta celkovej populácie očkovaných dvakrát. Polovica Dánov už dostala posilňovaciu vakcínu.

Míňajú sa účinku: Budú čoskoro zrušené medzinárodné zákazy cestovania? Zruší sa aj preukazovanie očkovania?
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sa mali zmierniť alebo úplne zrušiť zákazy cestovania do zahraničia, píše de.euronews.com. Nie je to účinná zbraň Zákazy cestovania „nie sú účinné pri zastavení medzinárodného šírenia, ako jasne... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Otvorenie diskoték

Od februára diskotéky v Dánsku opäť otvoria a veľké podujatia sa budú môcť konať bez obmedzení - hoci krajina v súčasnosti deň čo deň zaznamenáva rekordný počet nových infekcií. Nahlásených bolo 46 747 nových prípadov. Podľa vládnych odhadov budú tieto čísla ďalej rásť a potom opäť klesať.

Protesty v celom Francúzsku

Vo Francúzsku je koniec väčšiny opatrení zatiaľ v nedohľadne, ale nie je to len politika pandémie, ktorá tu spôsobuje frustráciu. Na demonštrácii v Marseille sa učitelia sťažovali na nedostatočné financovanie vzdelávacieho systému. Učiteľka Pascale Stevensová: „Vyučovanie sa kvôli korone veľmi skomplikovalo, padáme ako domino."

Ukázalo sa to nielen v oblasti vzdelávania. Tri mesiace pred prezidentskými voľbami žiada desaťtisíce ľudí v celej krajine zvýšenie platov, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Búrlivé protesty proti COVID opatreniam: Demonštranti zaútočili na budovu parlamentu v Sofii (VIDEO)
Bez ohľadu na vysoký počet nakazených COVIDom-19 v Bulharsku je vláda v Sofii za svoje reštrikcie pod paľbou ostrej kritiky. Denne sa tam nakazí 7 000 ľudí, informuje de.euronews.com. Demonštranti sa zhromaždili v centre Sofie. Došlo k ostrým... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.