Míňajú sa účinku: Budú čoskoro zrušené medzinárodné zákazy cestovania? Zruší sa aj preukazovanie očkovania?
25 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sa mali zmierniť alebo úplne zrušiť zákazy cestovania do zahraničia, píše de.euronews.com.

Nie je to účinná zbraň

Zákazy cestovania „nie sú účinné pri zastavení medzinárodného šírenia, ako jasne ukazujú skúsenosti s Omikronom", uvádza sa v správe Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Výbor WHO pre mimoriadne situácie diskutoval o účinnosti všeobecných zákazov cestovania a ich zrušení.

Nové odporúčanie znie: „Zrušiť alebo zmierniť zákazy medzinárodného cestovania, pretože neprinášajú pridanú hodnotu a naďalej prispievajú k hospodárskemu a sociálnemu zaťaženiu" niektorých krajín.

EMA: Príliš veľa boostrov môže preťažiť imunitný systém. Zatiaľ nevidí potrebu upravenej vakcíny proti Omikronu
Európska lieková agentúra (EMA) varuje pred pravidelným posilňovacím očkovaním v krátkych intervaloch. Uviedla, že je potrebné nájsť spôsob, ako prejsť od pandémie k endemickému výskytu. EMA zatiaľ nevidí potrebu upravenej vakcíny na Omikron,... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Opatrenia namiesto zákazov

Namiesto zákazu cestovania by sa mali prijať  „cestovné opatrenia" na obmedzenie šírenia vírusu.

„Opatrenia, ako je nosenie rúšok, testovanie, izolácia/karanténa a očkovanie, by mali byť založené na posúdení rizika, čím by sa predišlo finančnému zaťaženiu zahraničných cestujúcich," - uvádza WHO.

Organizácia sa počas celej pandémie zasadzovala za uvážlivejší prístup - varovala pred zákazom cestovania do Južnej Afriky, keď bol prvýkrát zistený variant Omikron, a vyzvala na riešenie „hlbokej nerovnosti" v celosvetovom prístupe k vakcínam skôr, ako bohatšie krajiny budú svojim obyvateľom podávať booster.

EMA: Polovica populácie v Európe sa môže nakaziť Omikronom do 8 týždňov (VIDEO)
Podľa Európskej liekovej agentúry (EMA) sa „vďaka“ rýchlemu šíreniu variantu Omikron stáva COVID endemickou chorobou, s ktorou musí ľudstvo žiť, píše de.euronews.com. Omikron ako prirodzený booster? Marco Cavaleri, vedúci oddelenia Európskej... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Bude zrušené aj preukazovanie očkovania?

Preukazovanie očkovacieho statusu alebo dokladu o negatívnom teste na hraniciach je v posledných mesiacoch normou v snahe oživiť cestovný ruch.

WHO sa teraz domnieva, že táto požiadavka už nemôže byť „jediným spôsobom" medzinárodného cestovania.

Namiesto toho odporúča „prístup založený na riziku", ktorý zahŕňa „zrušenie alebo úpravu opatrení, ako sú požiadavky na testovanie a/alebo karanténu, ak je to vhodné", dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Je nový variant Deltakron „len“ laboratórnou chybou? (VIDEO)
Cyperský vedec obhajoval pred kritikou svoj objav hybridnej formy medzi variantmi Delta a Omikron. Nešlo o laboratórnu chybu alebo laboratórnu kontamináciu, ako niektorí tvrdia, zdôraznil výskumník, píše de.euronews.com. Hybrid Delty a Omikronu K... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.