Slovenské školy v kóme! Ale nie kvôli omikronu, na vine je náš DIVNÝ systém!
27 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

A je to tu! Omikron zavítal na Slovensko v plnej sile a nešetrí ani deti z materských či základných škôl. A práve to predstavuje najväčší problém. Do 10 dní môžeme mať doma až štvrtinu populácie. Čo s tým?

Analytici z Dáta bez pátosu varujú, že do 10 dní budeme mať pri súčasnom divnom systéme „doma“ až 25 percent populácie a skrátenie karantény situáciu veru nevyrieši.

Gröhling problém nevidí

Podľa súčasného školského semaforu sa na Slovensku zatvára celá trieda, kde sa vyskytol minimálne jeden pozitívny prípad. To znamená, že do izolácie idú aj ostatné deti, ktoré sú zdravé a s nimi musí zostať doma rovnako zdravý rodič. Väčšina rodičov si musí vybaviť OČR-ku a podľa nových opatrení zostať v skrátenej päťdňovej karanténe, píše portál tvnoviny.sk.

Podľa údajov ministerstva školstva sa zatiaľ vyučuje v dostatočnej miere. „Vďaka našim opatreniam sa nám darí udržať bezpečné prezenčné vyučovanie pre viac ako 82 percent tried,“ uviedol minister Branislav Gröhling.

Manželka finančníka Tkáča prehovorila. Na deťoch páchame zločin, ak ich delíme podľa očkovania
Iveta Tkáčová sa vydala za finančníka Patrika Tkáča, ale nesedí so založenými rukami. Stále pracuje. Už 11 rokov vedie tanečnú školu Riverpark Dance School. V škole majú aktuálne 450 detí. Martina Valachová ju v podcaste Odznova vyspovedala aj... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Zo štatistík vyplýva, že pozitívne testovaných je 2,7 percenta všetkých zamestnancov škôl a menej ako 1,9 percenta všetkých žiakov. „Čo i len otvárať diskusiu o plošnom zatvorení škôl nie je na mieste. Nie je to efektívne riešenie, ako sa nám už niekoľkokrát potvrdilo. Náš systém je nastavený dobre,“ uzavrel minister školstva.

Minimum nakazených, maximum v karanténe

Analytici z Dáta bez pátosu vidia problém inde. Otázkou nie je počet pozitívnych, ale počet detí, ktoré musia zostať následne doma s rodičmi zo dňa na deň. Podľa štatistiky pozitívnych detí a izolovaných žiakov z pondelka (17. 1.) je pomer 1 : 10. Ak s izolovaným zdravým dieťaťom zostáva doma jeden rodič, pomer sa zvyšuje na 1 : 20. To znamená 20-krát viac izolovaných ako pozitívnych.

Dáta hovoria jasne. K pondelku (24. 1.) bolo za posledných 10 dní pozitívnych 12-tisíc detí do 15 rokov. Z nich asi osemtisíc škôlkarov a školákov od 4 - 12 rokov. K nim pribudne doma jeden zamestnaný rodič. „Do izolácie išlo 10-krát viac ich spolužiakov a to je už 80-tisíc. Spolu s rodičmi, ktorí sa o nich starajú, je to približne 160-tisíc ľudí,“ uvádzajú analytici z Dáta bez pátosu.

M. Mazurek: Profesor Turánek argumentačne zničil všetkých Sabakov a Lengvarských
Milan Mazurek z hnutia Republika opäť prichádza so silnými argumentami. Tentoraz reaguje na dnešné Hegerove vyjadrenia o potrebe povinného očkovania. V jeho krátkom statuse rezonujú najmä video od českého profesora, ktorý patrí medzi najväčšie... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ivan Mihale

Každý deň budú pribúdať ďalšie deti, k tomu zatvorené triedy a rodičia na OČR. Podľa analytikov tak postupne môžeme mať do 10 dní doma asi 1,5 milióny obyvateľov. Hrozí, že so zvyšujúcim sa počtom zatvorených tried sa zatvoria celé školy a škôlky a začne sa tak diať už budúci týždeň v stredu (2. 2.). „Pritom z milióna ľudí bude mať za posledných 10 dní pozitívny test asi len 40 až 50 000 detí a ich rodičov,“ uvádzajú Dáta bez pátosu na Facebooku.

Systémom zatvárania tried sa doma zbytočne ocitnú zdravé deti, a tým pádom aj ich rodičia, teda zdraví zamestnanci v rôznych odvetviach, upozorňujú analytici.

Návrh na zmenu

Príklad by sme si mohli vziať zo zahraničia. Napríklad v Českej republike nezatvárajú celé triedy, pravidelne dvakrát za týždeň deti testujú a v prípade pozitívneho žiaka ide do karantény len on. Jeho okolie sa pretestuje a môže pokračovať vo vyučovaní. Podobný systém majú nastavený aj v Rakúsku.

Daňový špekulant kalkuluje, asi mu tečie do topánok
Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny by spôsobilo v štátnom rozpočte výpadok 150 až 200 miliónov eur. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister financií SR Igor Matovič (OĽANO). "Návrh, tak ako je postavený, by predstavoval... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Analytici preto navrhujú na Slovensku zúženie okruhu okolo nakazeného a obmedzenie radikálnej definície blízkeho kontaktu u žiakov. „Tým by išlo do izolácie nie 10-krát viac spolužiakov, ale asi len dvoj- až trojnásobok počtu pozitívnych žiakov,“ uvádzajú.

Veľké plus by bolo aj overovanie pozitívnych AG testov PCR testami. Viac žiakov by sa mohlo vrátiť späť do školy. Menej zatvorených tried by znamenalo nezatváranie celých škôl či škôlok. Analytici totiž predpokladajú, že už tento piatok (27. 1.) bude napríklad v Bratislavskom kraji zatvorených okolo 750 - 1000 tried. Takýmto tempom by to bolo o týždeň 1500 tried.

Mazákovo konanie je jasné ohýbanie práva, Kolíková stále nechápe prečo
Predseda súdnej rady JUDr. Ján Mazák sa síce ospravedlnil sudcovi Najvyššieho súdu SR, Františkovi Moznerovi, ale podľa sudkyne Marcely Kosovej, ide o viac, ako je ohýbanie práva. Predseda súdnej rady JUDr. Ján Mazák sa nečakane ospravedlnil... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.