Čo robí EÚ proti energetickej chudobe? (VIDEO)
27 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ceny energií prudko stúpajú, milióny Európanov si túto zimu musia vybrať medzi kúrením a jedlom, píše de.euronews.com.

Európa je uprostred zimy - vonku je chladno. Milióny Európanov si nemôžu dovoliť primerane vykurovať svoje domovy, pretože sa snažia vyrovnať so súčasnou krízou a rastúcimi cenami energie.

Príčiny energetickej chudoby

Viac ako 35 miliónov Európanov si túto zimu nedokáže udržať teplo vo svojich domovoch. To je toľko, ako keby si obyvatelia Grécka, Portugalska, Maďarska a Írska museli vybrať medzi vykurovaním svojich domovov a jedlom na stole.

Dve hlavné príčiny energetickej chudoby sú nízke príjmy a bývanie v budovách s nízkou energetickou účinnosťou. Prudký nárast cien energií v Európe a prebiehajúca pandémia tento boj ešte zhoršili, čo ľuďom ešte viac sťažilo platenie účtov.

Právo na prístup k základným službám, ako je energia, je zakotvené v Európskom pilieri sociálnych práv. EÚ navrhla krajinám opatrenia na udržanie nízkych cien energie vrátane mimoriadnych dotácií a zníženia daní.

Plány Bruselu v oblasti jadra a plynu vyvolávajú pobúrenie. Podkopali vlastné ciele v oblasti klímy!
Európska komisia chce v budúcnosti nepriamo podporovať moderné jadrové a plynové elektrárne. Environmentálne združenia a odporcovia jadrovej energie sú zdesení, informuje gmx.net. Komisia EÚ pod vedením Ursuly von der Leyenovej vyvolala zdesenie... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Bulharsko najviac postihnuté energetickou chudobou

Vo Francúzsku sa počet ľudí odkázaných na potravinové banky, ako je táto v Paríži, od začiatku pandémie zvýšil o viac ako 30 percent.

Ľudia v celej Európe zápasia s problémami pri platení za potraviny a rastúcimi účtami za energie. V Bulharsku si viac ako štvrtina obyvateľov nemôže dovoliť vykurovať svoje domovy, čo je najviac v Európe, za ktorou nasleduje Litva a Cyprus.

V zime teploty v Bulharsku pravidelne klesajú pod nulu. Dostatočné vykurovanie sa môže stať problémom najmä pre sociálne slabších, ktorí na to nemajú vždy prostriedky.

Hlavnými príčinami tejto neistej situácie sú zle izolované budovy, ale aj nízke príjmy a rastúce ceny energie.

Spor o využívaní jadra v EÚ vrcholí. Rozštiepil Európu (VIDEO)
A je tu prvý spor v EÚ v roku 2022: Návrh Európskej komisie dočasne klasifikovať investície do nových plynových a jadrových elektrární ako „zelené" spustil vlnu kritiky zo strany niektorých krajín, informuje de.euronews.com. Jadro a plyn nie sú... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Európska kríza energetickej chudoby

Reportérka Euronews Naomi Lloydová sa rozprávala s Thomasom Pellerinom-Carlinom, riaditeľom Energetického centra Jacquesa Delorsa, o európskej kríze energetickej chudoby.

Euronews: „Ako je možné, že milióny ľudí v Európe si nemôžu dovoliť vykurovať svoje domovy? Je to základná potreba."

Thomas Pellerin-Carlin, riaditeľ Energetického centra Jacquesa Delorsa: „Je to dôsledok predchádzajúcich rozhodnutí, a to vybudovania neefektívneho systému založeného na využívaní fosílnych palív. To nás dostalo do situácie, keď milióny Európanov nemôžu riadne vykurovať svoje domovy. A to sa zhorší vždy, keď nastane kríza fosílnych palív a šok v cenách fosílnych palív."

Euronews: „Mnohé európske krajiny zaviedli opatrenia pomoci, do akej miery sú účinné?"

Thomas Pellerin-Carlin: „Najlepšie sa darí krajinám, ktoré stimulujú prechod na obnoviteľné zdroje energie a efektívnosť. Energetická chudoba je najvyššia na juhu Európy, čo by ste nečakali. Človek by si myslel, že čím chladnejšia krajina, tým väčšia energetická chudoba, ale v skutočnosti je to naopak. Pretože energetická chudoba nie je výsledkom geografických alebo prírodných podmienok, ale politických rozhodnutí. Ak sa Švédsku v súčasnosti darí, nie je to zásluhou súčasnej švédskej vlády, ale vďaka 30 rokom švédskych investícií do renovácie domov a vývoja obnoviteľných vykurovacích systémov."

Euronews: „Čo je podľa vás potrebné urobiť na európskej úrovni?"

Thomas Pellerin-Carlin: „V rámci európskej zelenej dohody by sme mali zabezpečiť, aby každá rodina mohla v zime primerane vykurovať svoj domov. To by malo byť hlavným politickým cieľom. Ako sa to dá realizovať? Prostredníctvom regulácie. To znamená, že pri prenájme alebo predaji budov nariadime ich renováciu. Musíme tiež poskytnúť finančné prostriedky na podporu tohto druhu obnovy, najmä pre najchudobnejšie krajiny, ako je Bulharsko. Európska komisia v tejto súvislosti predložila dobrý návrh, a to zriadenie sociálneho klimatického fondu. Bol by to dôležitý krok správnym smerom,“ – uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

„Mĺkvy“ Nord Stream 2: Čaká ho osud len kopy šrotu? (Sebastian Zimmermann)
Komentár Sebastiana Zimmermanna (Euronews) V súvislosti s ukrajinskou krízou rastie tlak na Nemecko, aby zastavilo projekt Nord Stream 2. Neuvedenie plynovodu do prevádzky je jednou z hospodárskych sankcií, ktoré by mohli byť uvalené v prípade... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.