Prípad Kunerad pokračuje: Grendel bráni kamarátku z OĽaNO pred políciou!
27 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Trestné stíhanie poslanca parlamentu vždy zarezonuje! Tým si je istý exnovinár a podpredseda parlamentu Gábor Grandel. Tak to bolo podľa neho aj v prípade Moniky Kaveckej, Grendelovej kolegyne z poslaneckého klubu OĽaNO a starostky obce Kunerad. Nadácia zastavme korupciu má úplne iný názor.

Nadáciu zastavme korupciu sa vraj mýli

V úvode svojho statusu na sociálnej sieti Grendel pripomína vyjadrenia Zuzany Petkovej, riaditeľky Nadácie zastavme korupciu. „Starostka totiž najprv prenajala pozemky súkromnej firme a potom v súťaži, ktorá podľa nás bola fiktívna vlastne povedala, že nájomné byty sa môžu stavať na tejto konkrétnej parcele,“ uviedla Petková dňa 20.1.2022 v spravodajskej televízii TA3.

"Keby sa udalosti okolo výstavby nájomných bytov v jej obci stali tak, ako to opísala Petková, naozaj by išlo o fiktívnu súťaž. Bol by to škandál a zrejme aj silný dôvod na trestné stíhanie starostky. Fakty však podľa mňa svedčia o niečom inom," konštatuje politik.

Uhrík z hnutia Republika: Belgicko i Slovensko bojujú proti totalitným vládam    
Predseda hnutia Republika a poslanec Európskeho parlamentu Milan Uhrík vo svojom videu poukázal na to, že ľudia sa búria proti „covid totalite“. Tvrdí, že západ je na pokraji občianskej vojny! V Bruseli, hlavnom meste Európy, protestovalo 50 000... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ján Papuga

A vo svojom statuse sa rozhodol rozobrať tvrdenie po tvrdení:

1. Starostka nikomu žiadne pozemky neprenajala. Víťaz verejného obstarávania na výstavbu nájomných bytov síce mal pozemky prenajaté v obci Kunerad, ale nie od starostky. Pozemky mu totiž prenajalo združenie Bývalých urbárnikov obce Kunerad. O prenájme pozemkov nerozhodla starostka, ktorá bola v tom čase podpredsedníčkou združenia, ale Valné zhromaždenie Bývalých urbárnikov obce Kunerad. Tvrdenie, že „Starostka totiž najprv prenajala pozemky súkromnej firme“ teda nie je pravdivé.

2. Súťaž bola verejná, nie fiktívna. Verejné obstarávanie zverejnila obec Kunerad vo verejne dostupnom Vestníku verejného obstarávania 16. decembra 2019. Do súťaže sa mohol prihlásiť ktokoľvek, kto Vestník verejného obstarávania sleduje. 

3. Pravdivé nie je ani tvrdenie, podľa ktorého „vlastne povedala, že nájomné byty sa môžu stavať na tejto konkrétnej parcele.“ Stačí si prečítať podmienky súťaže zverejnené vo verejnom Vestníku verejného obstarávania. Žiadna konkrétna parcela sa tam nespomína. 

Liberálne médiá tu chcú Ameriku a vojnu. Preto klamú verejnosť
Podpredseda strany Smer - SD Ľuboš Blaha, jeden z rečníkov včerajšieho protivládneho protestu pred Prezidentským palácom dnes na svojom profile zareagoval na včerajšie udalosti. Ohradil sa najmä voči vystupovaniu médií, ktoré podľa neho účelovo... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Z uvedených faktov je podľa Grendela zrejmé, že sa obstaranie nájomných bytov obcou Kunerad odohralo inak, ako je to verejne prezentované. "Vážim si Nadáciu zastavme korupciu. Pre spoločnosť robí užitočnú prácu podobne ako iné protikorupčné organizácie. V tejto konkrétnej veci sa však mýli," uzavrel razantne podpredseda parlamentu.

Odozva na seba nenechala dlho čakať

"O porušení zákona rozhodli kontrolné orgány ÚVO a Rada ÚVO, polícia obvinila starostku z machinácií vo verejnom obstarávaní," vyjadrila sa v odpovedi na facebooku Petková.

A pokračuje: "Faktom je rozhodnutie ÚVO, tu sú citáty z neho:

- bývali urbárnici obce Kunerad, ktorého podpredsedníčkou je štatutárny zástupca kontrolovaného (starostka) prenajal pozemky (LV890) spoločnosti F.A.A.C. Consulting

- následne v septembri 2018 uzatvorila obec a spoločnosť zmluvu o budúcej kúpnej zmluve na kúpu 39 bytov

- v novembri 2019 konateľ spoločnosti F.A.A.C. Consulting vystúpil na obecnom zastupiteľstve s návrhom vypovedať zmluvu a predniesol návrh na vyhlásenie verejného obstarávania na kúpu bytového domu so 44 bytovými jednotkami

- následne bolo vyhlásené verejné obstarávanie, kde mali uchádzači zabezpečiť dlhodobý nájom pozemku zapísaného na liste vlastníctva č.890, ak ním nedisponovali

- ponuku predložila len spoločnosť F.A.A.C Consulting."

Budú nezaočkovaní za liečbu platiť? Lengvarský sa snaží zmeniť jediné, čo tomu bráni!
Spoluúčasť pri financovaní liečby našťastie zatiaľ brzdí ústava! Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský však priznal, že za istých okolností je spoluúčasť na liečbe možná. Podarí sa šéfovi rezortu zmeniť legislatíva? Povinná spoluúčasť na... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Diana zaťková

Grendel si myslí, že rozumie veci lepšie ako polícia aj NKÚ

V rámci kontroly teda bolo podľa Petkovej zistené, že obec Kunerad chcela najprv napriamo a bez konkurencie kúpiť 39 bytov od žilinského developera F.A.A.C Consulting. Aby mal tento developer kde stavať, prenajal si pozemok v obci od subjektu, v ktorom bola Kavecká podpredsedníčkou.

"Potom predsa vyhlásila obec verejné obstarávanie. To ale bolo nastavené tak, že sa chcel od uchádzačov pozemok v obci. Ako jediný sa prihlasili F.A.A.C. Consulting, a to vďaka nájomnej zmluve vybavenej práve s urbariátom, kde bola vo vedení Kavecká," pripomína Petková.

OĽaNO už dávno zabudla na svoj program

Riaditeľka Nadácie zastavme korupciu ďalej upozorňuje, že polícia nevzniesla obvinenie na základe mediálnych výstupov. Tie nasledovali až potom. "Je teraz na polícii, aby preukázala alebo aj nie, či malo konanie starostky trestnoprávny rozmer a či bolo úmyselné. Ak sa to nedokáže, obvinenie bude zrušené. Ak áno, o prípadnej vine rozhodne nezávislý súd," konštatuje.

V závere ešte Petková upozorňuje, že posilnenie nezávislosti justície ako aj kontrolných orgánov štátu mala OĽaNO v programe. Rovnako ako transparentné výberové konania.

Život špióna: Kto bol vlastne obesený Bučka?
Slovenskom otriasla správa o úkladnej vražde! V utorok 25.1. našli v kameňolome pri bratislavskom Devíne mŕtve telo exriaditeľa tajnej vojenskej služby generálmajora Petra Bučka. Prípad vyšetruje NAKA ako úkladnú vraždu. Kto to však bol Peter... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.