Praha sľubuje dodávky zbraní na Ukrajinu. Napäté vzťahy s Moskvou (VIDEO)
26 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

V súvislosti s rastúcim napätím na ukrajinsko-ruských hraniciach je Česká republika pripravená podporiť Ukrajinu zbraňami. Vláda v Prahe tak nasleduje rozhodnutia troch pobaltských republík, píše de.euronews.com.

V rozhovore pre Euronews nový český minister zahraničných vecí Jan Lipavský povedal, že ide o to, aby sa slová solidarity premenili na skutky: „Stojíme pri Ukrajine v každom ohľade. Vláda tiež uvažuje o dodávkach munície na Ukrajinu s cieľom posilniť bojovú pripravenosť ukrajinskej armády."

 

Obvinenie na adresu Ruska

Vzťahy medzi Prahou a Moskvou sú napäté. Napríklad po dlhom vyšetrovaní Česi obvinili Rusko z výbuchov v českej muničnej továrni v roku 2014, pri ktorých zahynuli dvaja ľudia.

V konflikte s Ruskom má Ukrajina plnú podporu Českej republiky, povedal. Lipavský: „Náš odkaz je veľmi jasný: stojíme pri Ukrajine a urobíme všetko pre to, aby sa krajina mohla slobodne rozhodnúť, či ste vstúpiť do Európskej únie a NATO.“

Bezpečnostný analytik Šándor: Slovensku HROZÍ konflikt s Ruskom
Názor Andora Šándora (Pravda) Bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor sa vyjadril k správe New York Times o výcviku Ukrajincov na Slovensku. Podotkol, že by sme tak vstúpili do konfliktu. Debatu... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Proruský postoj českého prezidenta

Nová česká vláda sa ujala funkcie v decembri po dlhých rokovaniach. Kabinet sa tak dostal do ostrého kontrastu s prezidentom Milošom Zemanom, ktorý je známy svojím proruským postojom.

Brusel hrozí Moskve hospodárskymi sankciami, ak Rusko napadne Ukrajinu. Český minister zahraničných vecí Lipavský dúfa, že sa na úrovni EÚ dosiahne spoločné stanovisko. Názory na túto otázku sa však stále rozchádzajú.

Obranná dohoda s USA: NALEJME SI ČISTÉHO VÍNA ! (Marek Dobeš)  
Názor Mareka Dobeša (Pravda) Vojenská zmluva, ktorú má vláda USA záujem uzavrieť so Slovenskom, a ktorú slovenská vláda schválila (ešte je potrebná ratifikácia parlamentom), sa snaží posilniť geopolitický vplyv USA vo svete. USA nám ju... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Sankcie ako páka

Jan Lipavský: „Vedieme internú diskusiu o sankciách, pretože tieto opatrenia sú predsa len jedným z našich najdôležitejších nástrojov, ak by sa situácia na Ukrajine vyhrotila. Cítim však silnú vôľu po jednote, a to tak v NATO, ako aj v EÚ."

Český minister Lipavský označil ruskú požiadavku na stiahnutie vojsk NATO z Bulharska a Rumunska za neprijateľnú, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Američania nás chcú zatiahnuť do konfliktu s Ruskom (Ivan Hoffmann)
Názor Ivana Hoffman (Pravda) Slovenská polemika, či si pozvať do domu amerických vojakov, veľmi pripomína českú debatu na rovnakú tému z rokov 2006 až 2009. V Česku chceli Američania vybudovať radar, ktorý mal byť súčasťou protiraketovej raketovej... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.