USA uviedli 8 500 vojakov do stavu zvýšenej pohotovosti. Zvažujú presun do Európy
25 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Spojené štáty zvažujú presun vojenských jednotiek do Európy v súvislosti s napätím vo vzťahoch s Ruskom. Tento krok je „jasným signálom Putinovi", píše nemecký Der Tagesspiegel.

V reakcii na eskalujúcu ukrajinskú krízu vláda USA uviedla, že v Spojených štátoch uviedla do zvýšenej pohotovosti približne 8 500 vojakov. „Je to jasný signál pánovi Putinovi, že naše záväzky voči NATO berieme vážne," - povedal hovorca ministerstva John Kirby s odkazom na ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Kirby zdôraznil, že zatiaľ nebolo prijaté žiadne rozhodnutie o presune týchto jednotiek do Európy.

Írsko má obavy z neďalekých ruských manévrov: „Nemáme moc to zastaviť!“ Posilové stíhačky NATO do Dánska, Španielska a Holandska (VIDEO)
NATO oznámilo, že vojenské kontingenty Aliancie vo východnej Európe sa rozšíria: Dánsku, Španielsku a Holandsku posielajú posilové stíhačky a vojenské lode do Bulharska a Litvy. Francúzsko prejavilo pripravenosť vyslať do Ruska jednotky pod velením... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Stav zvýšenej pohotovosti

Príslušné jednotky boli uvedené do zvýšenej pohotovosti na pokyn prezidenta Joea Bidensa a na odporúčanie ministra obrany Lloyda Austina, uviedol Kirby. „Takže sú pripravené reagovať na rôzne nepredvídané udalosti vrátane podpory Síl rýchlej reakcie NATO, ak budú aktivované."

O aktivácii týchto Síl rýchlej reakcie NATO – „NATO Response Force“ (NRF) rozhoduje Aliancia, povedal. „Je úplne jasné, že Rusi v súčasnosti nemajú v úmysle deeskalovať situáciu." Namiesto toho Moskva posilňuje jednotky v blízkosti Ukrajiny, povedal.

Švédi upozorňujú na zvýšenú aktivitu Rusov v Baltskom mori
Švédske ozbrojené sily v poslednom čase zaznamenali zvýšenú ruskú aktivitu v Baltskom mori. Švédska armáda preto zvyšuje svoju pripravenosť, píše portál novinky.cz. Podľa generála švédskej armády Leifa Michaela Claessona to ale ešte nemusí... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Podporné stíhačky a vojenské lode do východnej Európy

Denník New York Times informoval, že Biden zvažuje vyslať spojencom NATO v Pobaltí a východnej Európe na podporu niekoľko vojnových lodí a lietadiel, ako aj niekoľko tisíc amerických vojakov. USA umiestnili v Európe desaťtisíce vojakov aj mimo obdobia krízy.

Litva VARUJE: najväčšia vojnová HROZBA pre Európu od roku 1945 (VIDEO)
Vo viacerých východoeurópskych krajinách rastú obavy z vojny s Ruskom, píše de.euronews.com. Vyšší stupeň pohotovosti armády V reakcii na neúspešné pokusy o sprostredkovanie na úrovni NATO a OBSE Litva zvýšila stupeň pohotovosti svojej... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zastrašovanie?

Vzhľadom na masívne rozmiestnenie ruských vojsk v blízkosti Ukrajiny sa Západ obáva, že Kremeľ by mohol plánovať inváziu do susednej krajiny, čo však Moskva popiera. Považuje sa tiež za možné, že obavy sa vyvolávajú len s cieľom presvedčiť štáty NATO, aby urobili ústupky v požiadavkách na nové bezpečnostné záruky.

Deklarovaným cieľom Ruska je napríklad to, aby sa NATO vzdalo ďalšieho rozširovania na východ a stiahlo svoje ozbrojené sily z východných štátov Aliancie. NATO, USA ako zďaleka najsilnejší a vojensky najefektívnejší spojenec, ako aj EÚ odmietajú tieto požiadavky ako neprijateľné, dodáva Der Tagesspiegel.

(Medzititulky red. HD.)

OSN kritizuje používanie modrých prilieb pri operácii proti protestujúcim v Kazachstane
Organizácia Spojených národov kritizovala kazašskú vládu, že niektorí vojaci mali pri zásahu proti demonštrantom modré prilby s logom OSN, píše epochtimes.de. Hovorca Organizácie Spojených národov (OSN) Stéphane Dujarric povedal: „Naše obavy v... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.