EMA: Príliš veľa boostrov môže preťažiť imunitný systém. Zatiaľ nevidí potrebu upravenej vakcíny proti Omikronu
16 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Európska lieková agentúra (EMA) varuje pred pravidelným posilňovacím očkovaním v krátkych intervaloch. Uviedla, že je potrebné nájsť spôsob, ako prejsť od pandémie k endemickému výskytu. EMA zatiaľ nevidí potrebu upravenej vakcíny na Omikron, informuje epochtimes.de.

Oslabenie imunitnej odpovede

Európska lieková agentúra (EMA) varovala pred príliš častým posilňovacím očkovaním proti COVIDu-19. Mohlo by to narušiť imunitnú odpoveď. Pravidelné posilňovacie očkovania po základnom očkovaní by preto mohli viesť k oslabeniu imunitnej odpovede.

EMA preto odporúča krajinám, aby si medzi očkovaniami nechali dlhší čas. V súlade s tým by sa mohli podávať na začiatku chladnej sezóny, ako je to v prípade stratégií očkovania proti chrípke, uvádza agentúra Bloomberg.

Izraelčania očkujú ŠTVRTOU dávkou, Turci odobrili už PIATU
Izrael začal niektoré skupiny obyvateľov očkovať štvrtou dávkou vakcíny. Turecko už schválilo očkovanie piatou dávkou, informuje portál pravda.sk. Izraelčania odporúčajú štvrtú dávku Izraelskí odborníci ešte koncom decembra odporučili štvrtú... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Možné preťaženie imunitného systému

Marco Cavaleri, vedúci oddelenia EMA pre biologické zdravotné hrozby a stratégiu očkovania, potvrdil obavy, že stratégia posilňovania každé štyri mesiace hypoteticky predstavuje riziko preťaženia imunitného systému ľudí a vedie k vyčerpaniu populácie.

Uviedol tiež, že posilňovacie očkovanie by sa mohlo urobiť „raz alebo možno dvakrát". Podľa Cavaleriho by však nemalo ísť o niečo, čo by sa neustále opakovalo. Poukázal skôr na iné smerovanie, ako je to napríklad v prípade Španielska.

„Musíme sa zamyslieť nad tým, ako prejsť od súčasného pandemického prostredia k endemickejšiemu“, - povedal Marco Cavaleri.

Treba 4. dávku vakcíny špeciálne proti Omikronu?
Koľko posilňovacích očkovaní proti Covidu-19 je ešte potrebných? A príde aktualizovaná dávka priamo proti Omikronu? – pýta sa de.euronews.com. „Chystám sa prihlásiť už rovno aj na štvrté očkovanie, aby som sa už nemusela takto stresovať," –... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Izrael: Druhé posilňovacie očkovanie je sklamaním

Niektoré krajiny uvažujú už o druhom posilňujúcom očkovaní - na ochranu pred Omikronom. V Izraeli sa s ním začalo už od januára. Izrael sa tak stal prvou krajinou, ktorá začala s druhým posilňovacím očkovaním pre osoby staršie ako 60 rokov. Na druhej strane Veľká Británia vyhlásila, že v súčasnosti takéto očkovanie nie je potrebné.

Už minulý týždeň sa podľa RND profesor Gili Regev, vedúci izraelskej štúdie o účinnosti štvrtého očkovania proti koronavírusu, jasne vyjadril pre izraelský spravodajský portál "ynet": „Vidíme určité zvýšenie protilátok, ale toto zvýšenie nie je veľmi významné."

Krátko po štvrtom očkovaní je človek opäť na rovnakej úrovni protilátok ako krátko po treťom očkovaní, uviedol epidemiológ k predbežným výsledkom štúdie. Od druhého posilňovacieho očkovania si sľubovali viac. Preto nemôže byť cieľom, aby sa každé štyri mesiace ľudia nechali znova zaočkovať.

NOVÝ VARIANT koronavírusu v Európe! Má veľmi veľa mutácií
O novom variante sa zatiaľ toho veľa nevie. Objavil sa vo Francúzsku a údajne pochádza z Kamerunu. Má veľa mutácií, informuje Der Tagesspiegel. Dvanásť ľudí z južného Francúzska sa pravdepodobne nakazilo novým variantom koronavírusu. Vyplýva to z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Je potrebná nová vakcína proti Omikronu?

Marco Cavaleri sa vyjadril aj k novému variantu Omikron. Podľa neho je potrebné získať viac údajov o vplyve tohto nového variantu na vakcíny vrátane lepšieho pochopenia vývoja súčasnej vlny. Až potom by sa dalo rozhodnúť, či je vakcína prispôsobená Omikronu vôbec potrebná.

Podľa Cavaleriho je dôležitá dobrá diskusia o zložení vakcíny. Treba sa uistiť, že je to stratégia, ktorá „nie je len reaktívna". Musíme sa pokúsiť nájsť prístup, ktorý je vhodný na „prevenciu pred budúcim variantom". Takáto zmena by však musela byť koordinovaná na celom svete. Už sa rokuje o tom s výrobcami vakcín.

Podľa agentúry EMA sa schválenie novej vakcíny proti konkrétnemu variantu očakáva najskôr v apríli. Proces schvaľovania trvá totiž tri až štyri mesiace, dodáva epochdime.de.

(Medzititulky red. HD.)

Prečo Twitter zablokoval účet vynálezcu mRNA vakcíny? (VIDEO)
Twitter zablokoval účet molekulárneho biológa Dr. Roberta Maloneho, ktorý kritizoval očkovaciu kampaň americkej vlády, informuje epochtimes.de. Twitter pozastavil účet virológa a molekulárneho biológa Dr. Roberta Maloneho. Malone je jedným z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.