Je práve Omikron začiatkom konca a pandémie? (VIDEO)
26 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Vysoko nákazlivý variant Omikron by mohol byť začiatkom konca pandémie. Podľa riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hansa Klugeho sa COVID-19 už v nasledujúcich mesiacoch prejaví ako sezónne ochorenie, informuje de.euronews.de.

Globálna imunita

Podľa slov šéfa Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Hansa Klugeho, „keď vlna Omikronu opadne, na niekoľko týždňov a mesiacov bude existovať globálna imunita, buď vďaka vakcíne, alebo preto, že ľudia sú imúnni v dôsledku infekcie a nastane pokles v dôsledku sezónnosti vírusu. Očakávame teda, že príde obdobie uvoľnenia, kým sa vlna COVIDu-19 koncom roka opäť objaví, ale nie nevyhnutne ako pandémia."

Ľahko prenosný, ale menej závažný

Ako uviedol Hans Kluge,  je pravdepodobné, že Európa sa nachádza v akomsi „pandemickom finále" pred tým, ako sa vírus stane endemickým.

Barbara Gärtnerová, nemecká poradkyňa Nemeckého olympijského športového zväzu a odborníčka na mikrobiológiu a epidemiológiu infekčných chorôb, hovorí niečo podobné: „Nebola by som prekvapená. Úprimne predpokladám, že Omikron je začiatkom konca."

Treba 4. dávku vakcíny špeciálne proti Omikronu?
Koľko posilňovacích očkovaní proti Covidu-19 je ešte potrebných? A príde aktualizovaná dávka priamo proti Omikronu? – pýta sa de.euronews.com. „Chystám sa prihlásiť už rovno aj na štvrté očkovanie, aby som sa už nemusela takto stresovať," –... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Podľa  nej sa doteraz všetky pandémie skôr či neskôr skončili. Choroba, ktorá je na začiatku veľmi závažná, sa časom stáva menej závažnou, ale ľahšie prenosnou. „Vírusy majú výhody v šírení, keď takmer nič nerobia, ale sú ľahko prenosné. Preto by nebolo prekvapujúce, keby sa to uberalo týmto smerom," - hovorí Gärtnerová.

Negatívny test vo Francúzsku už nestačí

Vo Francúzsku, kde je počet nových prípadov koronavírusu už niekoľko týždňov rekordný, nahradil kontroverzný očkovací pas doteraz platný zdravotný pas. Na návštevu reštaurácií, barov a podujatí už nebude stačiť aktuálne negatívny test.

Nemecko: Vyše 95-percentný podiel nákazy Omikronom u očkovaných
V najnovšej správe nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) sú zaujímavé údaje o tom, kto bol nakazený variantom Omikron. Výsledky zrkadlia poznatky aj z iných krajín, ako je Dánsko alebo Spojené kráľovstvo. Ako sa dalo očakávať, Omikron vytláča... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Vlna Omikron sa prelieva do východnej Európy

Tsunami Omikronu sa teraz valí na východnú Európu. V mnohých krajinách je miera zaočkovanosti pod európskym priemerom, ako napríklad v Poľsku, kde je plne zaočkovaných približne 57 percent populácie. V krajine bolo nedávno zaznamenaných 34 000 nových prípadov za 24 hodín.

NOVÝ VARIANT koronavírusu v Európe! Má veľmi veľa mutácií
O novom variante sa zatiaľ toho veľa nevie. Objavil sa vo Francúzsku a údajne pochádza z Kamerunu. Má veľa mutácií, informuje Der Tagesspiegel. Dvanásť ľudí z južného Francúzska sa pravdepodobne nakazilo novým variantom koronavírusu. Vyplýva to z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vo Varšave oznámil nové vládne opatrenia proti piatej vlne nákazy. V nemocniciach sa zvýši počet lôžok intenzívnej starostlivosti a v lekárňach sa budú poskytovať bezplatné testy.

Okrem toho by sa obdobie karantény skrátilo na sedem dní. Štátni zamestnanci by teraz mohli pracovať z domu a v súkromnom sektore by sa spoločnosti podporovali v tom, aby svojim zamestnancom umožnili robiť to isté, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Omikron je u 2- až 3-krát OČKOVANÝCH takmer 4-krát infekčnejší ako Delta
Objavujú sa aj štúdie, ktoré skúmajú výskyt infekcií Omikronom v rôznych prostrediach a v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi. Teraz je isté, že priebeh ochorenia Omikronom je oveľa neškodnejší než v prípade všetkých predchádzajúcich variantov.... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.