Šamko bije na poplach: NAKA chce vypočúvať sudcu za rozhodnutie o väzbe „čurillovcov“!
24 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Ab­sur­dná kri­mi­na­li­zá­cia sud­cu! Sudca Krajského súd v Bratislave Peter Šamko v najnovšom blogu opisuje, ako v súčasnosti podľa neho prebieha kriminalizácia sudcu prostredníctvom trestného činu ohýbania práva.

Šamko sa vyjadruje konkrétne o sudcovi Okresného súdu Bratislava III., ktorý rozhodoval v známej veci o vzatí do väzby vyšetrovateľov NAKA, mediálne známych ako „čurillovci“.

„Ide o pres­kú­ma­va­nie je­ho me­diál­ne zná­me­ho roz­hod­nu­tia o vza­tí ob­vi­ne­ných vy­šet­ro­va­te­ľov do väz­by (vec vy­šet­ru­je sí­ce NA­KA Stred, ale pred­sa len NA­KA, te­da zlož­ka po­lí­cie, kto­rej príslušníkmi sú aj ob­vi­ne­ní vy­šet­ro­va­te­lia, čo už sa­mé oso­be len ťaž­ko pres­ved­či ob­jek­tív­ne­ho po­zo­ro­va­te­ľa, že by vy­šet­ro­va­nie moh­lo byť ne­zau­ja­té),“ tvrdí Šamko v blogu na portáli Právne Listy.

Práv­ne ide o nez­my­sel­nú žia­dosť

K rozsudku existuje vždy aj odôvodnenie, čo je podľa Šamka dokument, ktorý má vyšetrovateľom stačiť, lebo v opačnom prípade by cez trestný čin ohýbania práva mali nástroj na to, ako ovplyvňovať rozhodnutia konkrétnych sudcov. 

Veľký prešľap spravodajskej televízie: Farkašovský upozorňuje na 33 minút pochybnej slávy Remišovej
Predsedníčka strany, ktorá je v koalícii do počtu, včera získala mediálny priestor, ktorý by prináležal hlave štátu! Upozorňuje na to vo svojom statuse na sociálnej sieti bývalý moderátor hlavných správ TV Markíza a politik Karol Farkašovský. Apel... Čítať ďalej
24 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

„Už na pr­vý poh­ľad za­uj­me, že vyšetrovateľ chce vy­po­čú­vať sud­cu ako po­doz­ri­vú oso­bu pred za­ča­tím tres­tné­ho stí­ha­nia k spôsobu a prie­be­hu ko­na­nia ako sud­cu pre príp­rav­né ko­na­nie ako aj dô­vo­doch roz­hod­nu­tia o vza­tí do väz­by (ku ko­na­niu a roz­hod­nu­tiu o vä­zob­nom stí­ha­ní ob­vi­ne­ných a v tom­to ko­na­ní ozna­mo­va­te­ľov). Nech­cem sa ni­ko­ho dot­knúť, ale práv­ne ide o nez­my­sel­nú žiadosť,“ konštatuje Šamko.

Podľa krajského sudcu si vyšetrovatelia dokonca zle vysvetľujú úlohu sudcu v celom systéme: „Sud­ca tu nie je na to, aby do­da­toč­ne vo svo­jej vý­po­ve­di vy­svet­ľo­val vy­šet­ro­va­te­ľo­vi, či oznamova­te­ľom svo­je roz­hod­nu­tie, res­pek­tí­ve spô­sob svoj­ho uva­žo­va­nia ale­bo ko­na­nia (napríklad pre­čo roz­ho­dol o vza­tí do väz­by a nie o nev­za­tí a po­dob­ne), prí­pad­ne, aby tak­to dodatoč­ne dot­vá­ral svo­je roz­hod­nu­tie o iné, či ďal­šie dô­vo­dy. Úlo­hou sud­cu nie je ani polemizovať s ar­gu­men­tá­ciou ozna­mo­va­te­ľov uve­de­nou v tres­tnom ozná­me­ní a pres­vied­čať vo svo­jej vý­po­ve­di vy­šet­ro­va­te­ľa, že je nes­práv­na.“

Blaha varuje: Desať dôvodov povedať NIE dohode s USA!
Okupácia začína! Takto reagoval smerák Ľuboš Blaha v statuse na sociálnej sieti na informáciu, že na slovenskom území budú v prvých dvoch marcových týždňoch vojenské cvičenia s tromi tisíckami amerických vojakov. Má Smer riešenie? Prídu dočasne -... Čítať ďalej
24 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Čo ak polícia nebude súhlasiť s rozsudkom?

Podľa Šamka je na celom prípade problematické hlavne to, že polícia, resp. vyšetrovatelia NAKA by pri rešpektovaní týchto praktík mohli začať trestné stíhanie hocikedy, kedy by nesúhlasili s rozsudkom, čo je v našom právnom systéme neakceptovateľné.

Nedávne zavedenie trestného činu ohýbania práva teda autor zjavne považuje za pochybné. „Zave­de­nie tres­tné­ho či­nu ohý­ba­nia prá­va pod­ľa § 326a Tr. zák. do Tres­tné­ho zá­ko­na (pred vy­še ro­kom) bo­lo spre­vá­dza­né vý­raz­ný­mi po­chyb­nos­ťa­mi, či ten­to trest­ný čin ne­bu­de vy­uží­va­ný na ši­ka­nu sud­cov a či ne­bu­de slú­žiť na to, aby po­lí­cia (na­mies­to od­miet­nu­tia tres­tné­ho ozná­me­nia) ne­za­ča­la ko­nať len pre­to, že sa s ne­ja­kým roz­hod­nu­tím kon­krét­ne­ho sud­cu nes­to­tož­ňu­je a aby tak „tres­ta­la“ sud­cu za je­ho pos­tup, či práv­ny ná­zor," upozorňuje sudca.

Hlas- SD vyzýva ministra na demisiu. Chcel zatajiť kauzu svíň
Róbert Puci sa na svojom profile na sociálnej sieti vrátil ku kauze oľajňáckeho ministra pôdohospodárstva. Podľa neho chcel minister tohto rezortu Samuel Vlčan podporu na svine pred verejnosťou utajiť. Vzorec schválil osobne. Hlas žiada, aby za to... Čítať ďalej
24 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Podľa Šamka to vy­ze­rá tak, že tie­to oba­vy bo­li opodstatne­né a po­kiaľ ne­bu­de ten­to trest­ný čin vy­pus­te­ný z Tres­tné­ho zá­ko­na, bu­de nut­né si zvy­kať, že „nes­prá­ne“ roz­hod­nu­tia (práv­ny ná­zor) sud­cov bu­dú cez to­to us­ta­no­ve­nie kriminalizo­va­né, res­pek­tí­ve pros­tred­níc­tvom ve­de­nia tres­tných ko­na­ní pre ten­to trest­ný čin bu­de dá­vať po­lí­cia sud­com ná­vod, ako si pred­sta­vu­je „správ­ny“ vý­klad prá­va, „správ­nu“ rozhodova­ciu čin­nosť sú­dov a ako by už sud­co­via cel­kom ur­či­te roz­ho­do­vať ne­ma­li.

Bude sudca zodpovedať vyšetrovateľovi?

„Bu­de te­raz po­vin­nos­ťou sud­cu vy­svet­ľo­vať svo­je roz­hod­nu­tia po­lí­cii v tres­tnom ko­na­ní v pozícii po­doz­ri­vej oso­by, a to aj na­priek to­mu, že ob­sa­hu­jú od­ôvod­ne­nie? Ne­mal by sud­ca, pre is­to­tu, naj­skôr pre­kon­zul­to­vať svoj bu­dú­ci pro­ces­ný pos­tup a spô­sob roz­ho­do­va­nia vo ve­ci s po­lí­ciou? A vô­bec, na­ma­la by po­lí­cia pri roz­ho­do­va­ní rov­no nah­ra­diť sú­dy?,“ pýta sa Šamko na záver a so značnou dávkou irónie.

Západ Slovenska zostáva bez vlakov! Železnice rušia tridsať spojov, je tam aj ten váš?
V tých najväčších mrazoch budú Slováci opäť mrznúť na staniciach! Mnohí z nás sa ani tento týždeň svojich vlakových spojení nedočkajú. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nevypraví v okolí hlavného mesta až tridsiatku spojov! Opäť z... Čítať ďalej
24 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.