„Putin chce rešpekt!" - za tieto slová sa musel porúčať šéf nemeckého vojenského námorníctva... a nasledovali aj ďalšie (VIDEO)
24 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Šéf nemeckého námorníctva Kay-Achim Schönbach odstupuje zo svojej funkcie po svojich kontroverzných vyhláseniach o rusko-ukrajinskom konflikte, informuje de.euronews.com.

Tvrdenie, že Rusko si chce privlastniť ukrajinské územia, je vraj „nezmysel"

Päťdesiatšesťročný nemecký viceadmirál tak predišiel svojmu oficiálnemu odvolaniu zo strany nemeckej ministerky obrany. Povedal, že tvrdenie, že Rusko si chce privlastniť ukrajinské územia, je „nezmysel".

Američania nás chcú zatiahnuť do konfliktu s Ruskom (Ivan Hoffmann)
Názor Ivana Hoffman (Pravda) Slovenská polemika, či si pozvať do domu amerických vojakov, veľmi pripomína českú debatu na rovnakú tému z rokov 2006 až 2009. V Česku chceli Američania vybudovať radar, ktorý mal byť súčasťou protiraketovej raketovej... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Kritika zo strany Kyjeva i Berlína

Vyjadrenia vysokopostaveného vojenského dôstojníka sa stretli s kritikou najmä na Ukrajine, ale aj v Berlíne. Kyjev si predvolal nemeckého veľvyslanca.

„Putin chce rešpekt“

Počas rozhovorov v Indii viceadmirál na adresu ruského prezidenta Vladimíra Putina povedal: „V skutočnosti chce rešpekt. Prejaviť niekomu úctu nestojí takmer nič, nestojí nič. Takže by ste sa ma mali spýtať: Je ľahké mu vzdať úctu, ktorú si vyžaduje - a ktorú si pravdepodobne aj zaslúži?"

Schönbach tiež povedal, že vládnuce sily v Pekingu považuje za nebezpečnejšie ako tie v Moskve: „Aj my, India, Nemecko, potrebujeme Rusko, pretože ho potrebujeme proti Číne."

Sypanie popola na hlavu

Schönbach medzitým na Twitteri napísal: „Bolo to nepremyslené a zlé odhadnutie situácie, nemal som to robiť. Nie je priestor na pochybnosti, bola to jasná chyba."

Predtým zdôraznil: „Moje vyhlásenia o bezpečnostnej politike v rámci diskusného kola v jednom z indických think tankov odrážali môj osobný názor v danom momente na mieste. V žiadnom prípade neodrážajú oficiálne stanovisko.“

Bezpečnostný analytik Šándor: Slovensku HROZÍ konflikt s Ruskom
Názor Andora Šándora (Pravda) Bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor sa vyjadril k správe New York Times o výcviku Ukrajincov na Slovensku. Podotkol, že by sme tak vstúpili do konfliktu. Debatu... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Demisia

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) prijala Schönbachovu demisiu. Predsedníčka Výboru pre obranu v Bundestagu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová (FDP) vyhlásila: „Viceadmirál Schönbach svojimi vyhláseniami spochybnil európsku bezpečnostnú štruktúru a medzinárodné právo. Jeho odstúpenie je logické.“

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že „vyhlásenie hlavného veliteľa nemeckého námorníctva Kay-Achima Schönbacha je neprijateľné". Poukázalo najmä na jeho vetu, že „Krym sa nikdy nevráti Ukrajine“, a že Ukrajina nebude spĺňať kritériá členstva v NATO".

Nemecký kancelár zatiaľ dodávky zbraní odmieta

Ukrajinský prezident Volodymyr Selenskij by si želal aj dodávky zbraní z Nemecka, čo vláda Olafa Scholza zatiaľ odmietla, dodáva na záver de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Obranná dohoda s USA: NALEJME SI ČISTÉHO VÍNA ! (Marek Dobeš)  
Názor Mareka Dobeša (Pravda) Vojenská zmluva, ktorú má vláda USA záujem uzavrieť so Slovenskom, a ktorú slovenská vláda schválila (ešte je potrebná ratifikácia parlamentom), sa snaží posilniť geopolitický vplyv USA vo svete. USA nám ju... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.