Briti by mali „prestať šíriť nezmysly" a „ukončiť svoje hlúpe provokácie“ – odkazuje Moskva Londýnu (VIDEO)
24 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Podľa Londýna sa ruská vláda snaží vytvoriť proruské vedenie v Kyjeve. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken tvrdí, že Rusko chce zvrhnúť ukrajinskú vládu, informuje de.euronews.com.

Len niekoľko hodín po stretnutí ministrov zahraničných vecí USA a Ruska - Antony Blinken a Sergej Lavrov v Ženeve - pristálo v Kyjeve americké nákladné lietadlo. Podľa veľvyslanectva USA v Kyjeve sa na palube nachádzalo 90 ton nákladu vrátane munície „na obranu". Ďalšie dodávky majú nasledovať.

Rusko zároveň vyslalo do Bieloruska, priamo na hranici s Ukrajinou, vojakov a stíhačky na spoločné vojenské cvičenie.

Londýn: Moskva chce proruské vedenie v Kyjeve

Londýn obvinil Moskvu, že sa snaží získať na Ukrajine masívny politický vplyv. „Máme informácie, ktoré naznačujú, že ruská vláda sa snaží vytvoriť proruské vedenie v Kyjeve, zatiaľ čo zvažuje, či napadnúť a okupovať Ukrajinu," - uvádza sa v správe britského ministerstva zahraničných vecí.

Ukrajina reagovala slovami, že sa snaží „rozbiť“ proruské skupiny.

Američania nás chcú zatiahnuť do konfliktu s Ruskom (Ivan Hoffmann)
Názor Ivana Hoffman (Pravda) Slovenská polemika, či si pozvať do domu amerických vojakov, veľmi pripomína českú debatu na rovnakú tému z rokov 2006 až 2009. V Česku chceli Američania vybudovať radar, ktorý mal byť súčasťou protiraketovej raketovej... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Snaha o zvrhnutie vlády

Komentár ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena: „Rusko sa snaží o destabilizáciu Ukrajinu s cieľom zvrhnúť vládu v Kyjeve.“

Britská vláda na Twitteri uviedla, že bývalý ukrajinský poslanec Jevgenij Murajev je považovaný za potenciálneho kandidáta na post lídra.

Murajev je lídrom malej proruskej strany Naši, ktorá v súčasnosti nemá žiadne kreslo v ukrajinskom parlamente.

Bezpečnostný analytik Šándor: Slovensku HROZÍ konflikt s Ruskom
Názor Andora Šándora (Pravda) Bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor sa vyjadril k správe New York Times o výcviku Ukrajincov na Slovensku. Podotkol, že by sme tak vstúpili do konfliktu. Debatu... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Moskva: Briti by mali ukončiť „hlúpe špekulácie“

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že na britských špekuláciách nie je nič pravdy.

Briti by mali „prestať šíriť nezmysly" a "ukončiť svoje hlúpe provokácie (...), ktoré sú v súčasnej situácii veľmi nebezpečné".

Nevypočuté požiadavky na NATO

Západ odmietol hlavné požiadavky Moskvy - prísľub NATO, že nikdy nezasiahne na Ukrajine, žiadne zbrane NATO v blízkosti ruských hraníc a stiahnutie síl NATO zo strednej a východnej Európy.

Od konca 90-tych rokov 20. storočia sa v rámci rozširovania NATO smerom na východ pripojili k Severoatlantickej aliancii mnohé krajiny bývalej Varšavskej zmluvy, ako napríklad Poľsko, Rumunsko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Bulharsko.

Bývalé sovietske republiky Gruzínsko a Ukrajina sa tiež chcú čo najskôr pridať k EÚ s podporou Spojených štátov, ako to predtým urobili Litva, Estónsko a Lotyšsko. Rusko to odmieta, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

„Protiveľmocenský komplex“ Slovákov (Peter Weiss)
Názor Petra Weissa (Pravda) Pozorujúc dianie okolo Dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA (DCA) som si spomenul na výsledky medzinárodného výskumu Transatlantické trendy z roku 2004, píše bývalý politik a diplomat Peter Weiss v článku... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.