Švédi upozorňujú na zvýšenú aktivitu Rusov v Baltskom mori
15 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Švédske ozbrojené sily v poslednom čase zaznamenali zvýšenú ruskú aktivitu v Baltskom mori. Švédska armáda preto zvyšuje svoju pripravenosť, píše portál novinky.cz.

Podľa generála švédskej armády Leifa Michaela Claessona to ale ešte nemusí nevyhnutne znamenať zvýšenú hrozbu. Treba sa však prispôsobiť situácii.

Švédsko, ktoré nie je členom Severoatlantickej aliancie, si tiež všimlo niekoľko vyloďovacích člnov ruskej Severnej flotily v Baltskom mori.

Srbsko sa teší z ďalšej dodávky zbraní z Ruska. Pripravuje sa na vojnu?
Po tankoch či helikoptérach Srbsko kúpilo Kornety, informuje denník Pravda. Srbsko, na čele s prezidentom Aleksandrom Vučičom, ocenilo ďalšiu dodávku zbraní z Ruska. Hrozí ďalšia eskalácia napätia? Na Balkáne sú obavy, že hromadenie arzenálu zo... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Budeme operovať vo vzduchu, na mori, na zemi a pod zemou“

Ako uviedol generál Claesson, švédska armáda prijme v reakcii opatrenia. Niektoré budú zrejmé na prvý pohľad, iné nie. Tie viditeľné sa budú okrem iného týkať strategicky dôležitého švédskeho ostrova Gotland. Ten leží v Baltskom mori asi 300 kilometrov od ruskej enklávy Kaliningrad.

„Budeme operovať vo vzduchu, na mori, na zemi a pod zemou rôznymi spôsobmi v rôznych geografických lokalitách," – povedal v reakcii Claesson.

V Kazachstane to vrie, situácia ESKALUJE: Množstvo zabitých demonštrantov (VIDEÁ)
Protesty v Kazachstane sa menia na krviprelievanie. V metropole Almaty došlo k prudkej prestrelke medzi desiatkami ozbrojených ľudí a armádou. Bezpečnostné sily zrejme zabili množstvo demonštrantov, informuje Deutsche Welle. Nepokoje v Kazašskej... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Bezpečnostná kríza v Európe

„Pokiaľ ide o švédsku bezpečnosť, sme ďaleko od normálnej situácie,“ – skonštatovala Lena Hallinová, šéfka švédskej vojenskej spravodajskej služby MUST.

„Už nejaký čas sa prejavuje trend vážnej bezpečnostnej krízy v Európe a tento trend sa v posledných mesiacoch ešte vystupňoval," - povedala Hallinová. „Je ilúziou si myslieť, že napätie v Európe bude len prechodné.“

Podľa šéfky švédskej vojenskej spravodajskej služby je hlavným cieľom Ruska stabilita tamojšieho režimu a posilnenie jeho pozície ako veľmoci. Prioritou Moskvy je zabrániť rozširovaniu NATO v blízkosti Ruska, - dodáva na záver portál novinky.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Sen Kaczynského o veľkej 300-tisícovej armáde
Jaroslaw Kaczynski, líder vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a podpredseda vlády pre bezpečnosť, „chce seriózne odstrašujúcu silu“. Požaduje výrazné posilnenie poľskej armády, pretože „vzhľadom na vyhrotenú situáciu v regióne nie je na... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.