Sen Kaczynského o veľkej 300-tisícovej armáde
01 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Jaroslaw Kaczynski, líder vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a podpredseda vlády pre bezpečnosť, „chce seriózne odstrašujúcu silu“. Požaduje výrazné posilnenie poľskej armády, pretože „vzhľadom na vyhrotenú situáciu v regióne nie je na požadovanej úrovni", informujú novinky.cz.

Podľa najvplyvnejšieho poľského politika Jaroslawa Kaczynského „nejde o 50 alebo 100 percent, ale o mnohonásobné zvýšenie počtu vojakov“ v porovnaní s dnešným stavom (približne 110 000 mužov). Ako dodal, takáto „armáda v novom zložení nevznikne zo dňa na deň, ale určite to nebude dlhodobý proces“.

Spolu s ministrom obrany Mariuszom Blaszczakom už v parlamente predložili radikálnu novelu zákona o národnej obrane. Poľské ozbrojené sily chcú zvýšiť svoj stav na 300 000 mužov a zmodernizovať výzbroj.

EÚ v krízovom režime – obzretie za rokom 2021
Červené čiary, byrokracia a čierne listiny. Krízové rokovania a kompromisy. V roku 2021 došlo v EÚ k viacerým patovým situáciám, bilancuje de.euronews.com. Tu je stručné zhrnutie, ktoré začína vo Veľkej Británii. Problematický brexit Rok sa... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chce „seriózne odstrašujúcu silu“

Kaczynski ďalej vyhlásil: „Ak sa chceme vyhnúť najhoršiemu, teda vojne, musíme konať podľa starého pravidla - ak chceš mier, pripravuj sa na vojnu, alebo ak chceš udržať mier, vybuduj silné ozbrojené sily.“

Poľsko, keďže tvorí východné krídlo Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, musí mať podľa poľského najvplyvnejšieho politika „seriózne odstrašujúcu silu a schopnosť účinne sa brániť“. Súčasne poukázal na to, že na poľsko-bieloruskej hranici od augusta prebieha hybridná vojna.

2022: Quo vadis Európa? (VIDEO)
Rok 2021 bol poznačený pandémiou, lockdownami, krízami, strachom a protestmi, bilancuje de.euronews.com. Čo bude rozhodovať o vývoji v roku 2022? Európa chce mať vo svete väčšiu váhu, ale vnútorne bojuje s vnútornými konfliktmi a migračnou... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Takmer 40 000 utečencov z Blízkeho východu, Afriky a ďalších krajín sa za toto obdobie s pomocou režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka pokúsilo nelegálne dostať do Poľska, a tým aj do Európskej únie.

Veľká armáda s dobrou výzbrojou

Jaroslaw Kaczynski odmieta koncepciu, že poľská armáda by mala byť nie veľká, ale dobre vyzbrojená. Musí byť dobre vyzbrojená a zároveň aj veľká. Ako ďalej uviedol líder PiS, Spojené štáty budú zohrávať dôležitú úlohu pri dodávkach zbraní, ale nevzdajú sa ani zbraní od európskych spojencov.

Ako ďalej zdôraznil, „v konečnom dôsledku sa Poľsko má stať vojensky silným štátom, jedným z najsilnejších na svete. V prípade potreby musíme byť schopní brániť sa samostatne a účinne dlhší čas, aj preto, že nasadenie síl NATO trvá dlho," – dodávajú novinky.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Merkelová, Orbán, sopka, vírus: TOTO boli najpopulárnejšie príspevky, ktoré ovládli sociálne siete v roku 2021 (VIDEÁ)
Prehľad príspevkov, ktoré boli najpopulárnejšie na rôznych sociálnych sieťach, priniesol de.euronews.com. Toto boli hity na Facebooku: Európa, pandemické protesty a 3D mačka Vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána krátko pred začiatkom... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.