V Kazachstane to vrie, situácia ESKALUJE: Množstvo zabitých demonštrantov (VIDEÁ)
06 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Protesty v Kazachstane sa menia na krviprelievanie. V metropole Almaty došlo k prudkej prestrelke medzi desiatkami ozbrojených ľudí a armádou. Bezpečnostné sily zrejme zabili množstvo demonštrantov, informuje Deutsche Welle.

Nepokoje v Kazašskej republike nabrali na intenzite. V metropole Almaty došlo pred radnicou k prudkej prestrelke medzi desiatkami ozbrojených ľudí a armádou, ktorá zanechala po sebe obete.

Podľa policajného hovorcu Saltanata Asirbeka sa „extrémistické sily" pokúsili vtrhnúť do administratívnych budov, ako aj na riaditeľstvo a niekoľko policajných staníc v metropole na juhovýchode tejto stredoázijskej krajiny. Podľa slov hovorcu polície boli desiatky útočníkov „zlikvidované". Ich totožnosť sa teraz zisťuje.  VIDEO TU

Situácia je neprehľadná

Podľa iných správ bolo nasadených 300 vojakov v obrnených transportéroch. Obkľúčili námestie. V rôznych častiach Almaty sú krvavé zásahy proti protestujúcim, ktorí sú údajne ozbrojení. Obyvatelia boli požiadaní, aby sa zdržiavali na bezpečných miestach a vyhýbali sa uliciam.

Srbsko sa teší z ďalšej dodávky zbraní z Ruska. Pripravuje sa na vojnu?
Po tankoch či helikoptérach Srbsko kúpilo Kornety, informuje denník Pravda. Srbsko, na čele s prezidentom Aleksandrom Vučičom, ocenilo ďalšiu dodávku zbraní z Ruska. Hrozí ďalšia eskalácia napätia? Na Balkáne sú obavy, že hromadenie arzenálu zo... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

V krajine vypli internet, nefunguje ani mobilná telefónna sieť

Na internetové stránky kazašských médií sa v súčasnosti nedá dostať zo zahraničia. Presná situácia je preto nejasná. V krajine bol zrejme opäť vypnutý internet. Vo veľkomeste Almaty nefunguje mobilná telefónna sieť.

VIDEO TU

Podľa oficiálnych správ bolo počas protestov v Almaty zabitých 13 príslušníkov bezpečnostných síl. Stále nie sú oficiálne informácie o civilných obetiach. Ešte v stredu štátne úrady hovorili len o ôsmich mŕtvych policajtoch a vojakoch.

VIDEO TU

Množstvo zranených, oficiálne presné údaje o obetiach chýbajú

Podľa kazašského ministerstva zdravotníctva bolo pri nepokojoch doteraz zranených viac ako 1 000 ľudí. 400 ľudí bolo prevezených do nemocníc a 62 je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Úrady zatiaľ nemajú žiadne informácie o civilných obetiach. Podľa ministerstva vnútra bolo zatknutých približne 2 000 ľudí.

VIDEO TU

Rabovanie obchodov

V centre Almaty už nie sú žiadni demonštranti ani vojaci, informuje kazašské médium „Vlast". Bolo vyrabovaných mnoho supermarketov a obchodov vrátane obchodu obchodníka so zbraňami. Okrem toho bolo vyhodených do vzduchu mnoho bankomatov. „V meste je cítiť silný zápach ohňa."

Celoštátny výnimočný stav

Naopak, videá z hlavného mesta Nur-Sultan (bývalá Astana) ukazujú, ako verejný život začal nový deň. V uliciach je vidieť autá a autobusy MHD, ale aj veľký kontingent bezpečnostných síl, ktoré uzatvárajú vládne budovy. Na mestskom letisku boli údajne spočiatku až do poludnia zrušené všetky lety. V celej krajine platí výnimočný stav. Pred niektorými bankami sa vytvorili dlhé rady ľudí.

VIDEO TU

Spúšťačom bol prudký nárast cien pohonných látok

Najväčšiu vlnu protestov za posledné roky vyvolala nespokojnosť s prudkým zvýšením cien pohonných hmôt na čerpacích staniciach v bývalej sovietskej republike bohatej na ropu a plyn. V reakcii na násilné protesty prezident Kassym-Jomart Tokajev odvolal vládu predtým, ako v Almaty v noci na štvrtok zasiahla armáda.

Použitie policajných psov a obuškov. Protest tisícok ľudí v Amsterdame napriek zákazu (VIDEÁ)
Tisíce ľudí sa v Amsterdame zúčastnili na zhromaždení proti pandemickým obmedzeniam. Došlo k vážnym potýčkam s políciou, informuje de.euronews.com. Na videozáznamoch, ktoré sa šíria internetom, vidno protestujúceho, ktorého pohrýzol policajný pes,... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Rusko poslalo do Kazachstanu svojich vojakov

Vzhľadom na nepokoje Rusko vyslalo do Kazachstanu svojich vojakov. Výsadkári boli vyslaní ako súčasť mierových síl, informovali viaceré ruské štátne agentúry s odvolaním sa na Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO). Prezident Tokajev požiadal o pomoc vojenskú alianciu vedenú Ruskom. Okrem Ruska do nej patria Bielorusko, Arménsko, Kazachstan, Kirgizsko a Tadžikistan.

Zastavenie leteckej dopravy

Lufthansa a ďalšie letecké spoločnosti oznámili, že do Almaty sa zatiaľ lietať nebude, dodáva na záver Deutsche Welle.

(Medzititulky red. HD.)

Spor o využívaní jadra v EÚ vrcholí. Rozštiepil Európu (VIDEO)
A je tu prvý spor v EÚ v roku 2022: Návrh Európskej komisie dočasne klasifikovať investície do nových plynových a jadrových elektrární ako „zelené" spustil vlnu kritiky zo strany niektorých krajín, informuje de.euronews.com. Jadro a plyn nie sú... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.