Srbsko sa teší z ďalšej dodávky zbraní z Ruska. Pripravuje sa na vojnu?
05 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Po tankoch či helikoptérach Srbsko kúpilo Kornety, informuje denník Pravda.

Srbsko, na čele s prezidentom Aleksandrom Vučičom, ocenilo ďalšiu dodávku zbraní z Ruska.

Hrozí ďalšia eskalácia napätia?

Na Balkáne sú obavy, že hromadenie arzenálu zo strany Belehradu by mohlo ešte viac poznačiť vzťahy s Chorvátskom. Mohlo by sa to tiež podpísať pod ďalšiu eskaláciu napätie v tomto regióne poznačenom vojnou.

Srbský prezident Vučič sa na vojenskej základni neďaleko Belehradu zúčastnil na cvičení. Vojaci tam testovali nedávno zakúpené protitankové riadené strely Kornet.

„Teší ma, že naši vojaci majú radosť z nákupu Kornetov z Ruska… Je to pravdepodobne jedna z najlepších protitankových zbraní na svete,“ – uviedol Aleksader Vučič.

Ako dodal, „Kornet je dôležitým obranným nástrojom na odstrašenie kohokoľvek od potenciálnej agresie voči našej krajine“.

Podľa Kaczyńského chce Nemecko z EÚ vytvoriť štvrtú ríšu
Poľský vicepremiér a predseda vládnucej strany Právo a Spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski vyhlásil, že nemecká vláda chce premeniť Európsku úniu na „nemeckú štvrtú ríšu". Vzťahy medzi Varšavou a Bruselom zhoršil spor o poľské súdy, informuje český... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nakupuje vo veľkom nielen z Ruska, ale aj Číny

V poslednom období sa Srbsko vyzbrojuje nielen ruským, ale aj čínsky arzenálom. Moskva v uplynulých mesiacoch dodala Belehradu 30 bojových tankov a 30 obrnených transportérov.

Srbsko pred časom kúpilo sofistikované ruské systémy protivzdušnej obrany Pancir-S1, ako aj čínske útočné a transportné helikoptéry či drony.

Hliadkový let jadrového bombardéra: ruská demonštrácia sily nad Bieloruskom (VIDEO)
Rusko vyslalo do Bieloruska na hliadkový let dve bombardovacie lietadlá schopné niesť jadrové zbrane, píše de.euronews.com. Demonštrácia sily Podľa ministerstva obrany v Moskve išlo o dve lietadlá Tu-22M3. Cieľom bolo uskutočniť spoločné cvičenie... Čítať ďalej
24 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Priateľské vzťahy s Moskvou a Pekingom

Hoci sa Srbsko formálne usiluje o členstvo v Európskej únii, odmietlo zosúladiť svoju zahraničnú politiku s EÚ. Namiesto toho posilnilo svoje spojenectvo s Ruskom a Čínou. Vučič síce vyhlásil, že Belehrad „zostáva na európskej ceste“, ale zároveň dodal, že bude naďalej „udržiavať“ svoje priateľské vzťahy s Moskvou a Pekingom.

Preteky v zbrojení s Belehradom

Na to, aby Srbsko mohlo vstúpiť do EÚ,  potrebuje podporu všetkých členských krajín. A to by mohol byť problém,  keďže má napäté vzťahy s Chorvátskom. To už je členom Únie a podľa analytikov vedie malé preteky v zbrojení s Belehradom.

Chorvátska vláda už potvrdila nákup 12 stíhačiek Rafale z Francúzska. Srbsko zase nedávno dostalo šesť stíhačiek MiG-29 z Ruska a ďalšie štyri stroje tohto typu z Bieloruska, dodáva Pravda.

(Medzititulky red. HD.)

Varovanie Izraelu: Irán organizuje manévre v blízkosti jadrovej elektrárne
V Izraeli rastú obavy z iránskej jadrovej bomby. Vedenie Teheránu teraz nariadilo vojenské cvičenie v blízkosti jadrovej elektrárne, aby ukázalo svoju vojenskú silu, píše nemecký Der Spiegel. Iránske revolučné gardy začali rozsiahle manévre na... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.