Trumpov obľúbenec Orbán to bude mať ťažké. Čaká Fidesz volebný debakel?
05 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Maďarsko sa chystá k voľbám. Prvýkrát po 16 rokoch existuje šanca, že strana Fidesz bude zvrhnutá.

Maďarský premiér Viktor Orbán získava výraznú podporu pre svoje znovuzvolenie. Teraz hopodporuje bývalý americký prezident Donald Trump, informuje The Epoch Times.

Bývalý americký prezident Donald Trump vydal prostredníctvom svojej predvolebnej organizácie Save America vyhlásenie, v ktorom vyjadril podporu Viktorovi Orbánovi.

Trump: „Orbán odviedol skvelú prácu“

Trump jasne vyhlásil: „Orbán veľmi miluje svoju krajinu a chce, aby jeho ľudia boli v bezpečí." Bývalý prezident ho chváli, že ochránil Maďarsko pred nelegálnym prisťahovalectvom, vytvoril pracovné miesta a „odviedol skvelú prácu" v oblasti obchodu.

Je to silný vodca, pokračoval Trump, a všetci si ho vážia. Dodal: „Plne ho podporujem a takisto aj jeho znovuzvolenie za predsedu maďarskej vlády."

Orbán je maďarským premiérom od roku 2010 a usiluje sa o znovuzvolenie.

Parlamentné voľby v Maďarsku sa uskutočnia v apríli alebo máji tohto roku. Orbán a jeho vládnuca strana Fidesz budú kandidovať proti koalícii šiestich opozičných strán.

Merkelová, Orbán, sopka, vírus: TOTO boli najpopulárnejšie príspevky, ktoré ovládli sociálne siete v roku 2021 (VIDEÁ)
Prehľad príspevkov, ktoré boli najpopulárnejšie na rôznych sociálnych sieťach, priniesol de.euronews.com. Toto boli hity na Facebooku: Európa, pandemické protesty a 3D mačka Vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána krátko pred začiatkom... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Bude to tesné

Za posledných 16 rokov nebudú parlamentné voľby v Maďarsku také napínavé ako tie tohtoročné. Fidesz a opozícia sa vo väčšine prieskumov verejnej mienky pohybujú tesne vedľa seba, píše ekonomický časopis HVG. Prvýkrát by sa tak naskytla šanca zvrhnúť Fidesz.

Môže sa však stať, že vládnuca strana opäť zvíťazí jednoduchou väčšinou. Dôvodom je, že vláda poskytuje v bezprecedentnom rozsahu finančné úľavy.

Ako a či vôbec to ovplyvní voľby, je v tejto fáze ťažké posúdiť. Analytici predpokladajú, že zníženie dane zo mzdy pre rodiny, oslobodenie od dane pre mladých do 25 rokov a zvýšenie miezd a zníženie daní budú v prospech Fideszu.

HVG predpovedá, že finančná pomoc ľuďom by mohla buď prinútiť viac nerozhodnutých voličov, aby ich volili, alebo prinútiť menej odhodlaných voličov opozície, aby zostali doma, dodáva na záver The Epoch Times.

(Medzititulky red. HD.)

EÚ v krízovom režime – obzretie za rokom 2021
Červené čiary, byrokracia a čierne listiny. Krízové rokovania a kompromisy. V roku 2021 došlo v EÚ k viacerým patovým situáciám, bilancuje de.euronews.com. Tu je stručné zhrnutie, ktoré začína vo Veľkej Británii. Problematický brexit Rok sa... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.