Ústavný súd vníma čoraz častejšie "omyly" súdov. Sú to iba omyly?
12 | 01 | 2022 I Ján Papuga

JUDR. Martin Ribár, advokát sa aj na základe svojho prípadu vyjadril na stránkach Právne listy o tom, že počet pochybení vo väzobnom konaní podľa nálezov Ústavného súdu (ÚS) stúpa.

Martin Ribár od ro­ku 2002 pra­co­val v ad­vo­ká­cii. Zaoberal sa tres­tným prá­vom. Dňa 28. 10. 2019 bol za­dr­ža­ný, ob­vi­ne­ný, nás­led­ne vza­tý do ko­lúz­nej a pre­ven­tív­nej väzby, kde strávil rok a pol. Po­čas tej­to do­by roz­ho­do­val deväťkrát o väz­be Špe­cia­li­zo­va­ný trest­ný súd a nás­led­ne deväťkrát v rámci sťažnosti Naj­vyš­ší súd SR.

Vláda ignoruje nález ÚS. Mikasove vyhlášky zostávajú v nezmenenej podobe
Stranícky kolega opozičného poslanca Tomáša Tarabu (Život) JUDr. Marek Géci sa na svojom profile na sociálne sieti vyjadril k rozhodnutiu Ústavného súdu (ÚS), ktorý konštatoval rozpor vyhlášok hlavného hygienika Jána Mikasa s Ústavou SR. Právnik... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Vraj nejde o systémové zlyhanie

Dňa 14. 5. 2021 bol na zá­kla­de Ná­le­zu Ústav­né­ho sú­du bez­od­klad­ne pre­pus­te­ný z väz­by na slo­bo­du. Ústav­ný súd SR vy­tkol via­ce­ré zá­važ­né po­chy­be­nia v roz­ho­do­va­ní o väz­be ko­najúcim sú­dom, ako aj orgánom činným v trestnom konaní. Mi­nis­ter­stvo spra­vod­li­vos­ti SR či zá­stup­co­via dot­knu­tých sú­dov, ale aj Špe­ciál­ny pro­ku­rá­tor GP SR sa vy­jad­ro­va­li v tom du­chu, že nejde o sys­té­mo­vé zly­ha­nie, ale o „vý­ni­moč­né po­chy­be­nie“.

Ribárov ob­haj­ca Mgr. Pa­vol An­toš podal počas jeho väzby tri ústav­né sťaž­nos­ti o po­ru­šo­va­ní zá­klad­ných práv a slo­bôd pri roz­ho­do­va­ní o väz­be. Ústav­ný súd SR vy­dal ďal­šie dva ná­le­zy v pros­pech Ribára.

Závery ÚS konštatovali pochybenia

K najdôležitejším záverom ÚS patrili: ne­vys­po­ria­da­nie sa s re­le­van­tný­mi ná­miet­ka­mi ob­ha­jo­by vo vä­zob­nom ko­na­ní, ne­vys­po­ria­da­nie sa s práv­nou „nad­kva­li­fi­ká­ciou“ skut­ku, rých­losť pre­jed­ná­va­nia vä­zob­ných ve­cí – do­ru­čo­va­nie roz­hod­nu­tí o väz­be, ab­sen­cia jas­ných a zro­zu­mi­teľ­ných dô­vo­dov o opod­stat­ne­nos­ti ďal­šie­ho tr­va­nia väz­by – pre­ven­tív­nej väz­by.

Naďove ministerstvo obrany odmietlo všetkých 35 pripomienok GP Žilinku k navrhovanej dohode medzi USA a SR o vojenských základniach
Zástupcovia Ministerstva obrany (MO) SR odmietli pripomienky Generálnej prokuratúry (GP) SR k návrhu obrannej dohody so Spojenými štátmi americkými. TASR o tom informoval hovorca GP SR Dalibor Skladan. Ministerstvo tvrdí, že sa väčšina z 35... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Ivan Mihale

Ribár opakovane dal do pozornosti práv­nic­kej ve­rej­nos­ti zvlášt­ny „fe­no­mén“ – od­vo­lá­va­nie sa ko­na­jú­cich sú­dov na pred­chá­dza­jú­ce roz­hod­nu­tia vä­zob­ných sú­dov ako dô­vod na ďal­šie trva­nie väz­by s tým, že od „os­tat­né­ho roz­hod­nu­tia“ sa „nič pod­statné zme­niť ne­moh­lo“ – nie nez­me­ni­lo – ale zme­niť ne­moh­lo!, resp. že od os­tat­né­ho roz­hod­nu­tia o väz­be up­ly­nu­la krátka do­ba - a te­da ne­vys­po­ria­da­nie sa s no­vý­mi vä­zob­ný­mi ná­miet­ka­mi ob­vi­ne­ných s bez­ob­saž­ným od­vo­la­ním sa na pred­chá­dza­jú­ce vä­zob­né roz­hod­nu­tia.

Z pochybení väzobných sudcov sa stáva trend

„Žiaľ, dr­vi­vá väč­ši­na po­pi­so­va­ných ne­ga­tív­nych tren­dov v roz­ho­do­va­ní vä­zob­ných sú­dov pretr­vá­va dod­nes – v os­tat­nej do­be doš­lo zo stra­ny Ústav­né­ho sú­du SR k vy­da­niu via­ce­rých ná­le­zov tý­ka­jú­cich sa roz­ho­do­va­nia vo vä­zob­ných ve­ciach – o po­ru­šo­va­ní zá­klad­ných práv a slo­bôd ob­vi­ne­ných vo vä­zob­nom ko­na­ní – nie je tých roz­hod­nu­tí Ústav­né­ho sú­du SR o po­chy­be­niach vo vä­zob­ných ko­na­niach nao­zaj ako­si pri­ve­ľa? Nao­zaj bol môj prí­pad po­ves­tnou vý­nim­kou ale­bo skôr vý­nim­kou potvr­dzu­jú­cou pra­vid­lo? pýta sa Ribár. „Chcem iba je­di­né – spra­vod­li­vý pro­ces tak pre mňa, ale aj pre všet­kých – aká­koľ­vek oč­ista spo­loč­nos­ti, jus­tí­cie či čo­ho­koľ­vek sa ne­mô­že di­ať ne­čis­tý­mi pros­tried­ka­mi: ,Z nep­rá­va ne­mô­že vznik­núť prá­vo´ - ,ex iniu­ria ius non ori­tur´; ,Spra­vod­li­vosť ne­má byť ni­ko­mu od­op­re­ná´ - ,ius­ti­tia ne­mi­ni ne­gan­da´.

J. Šeliga: Odmietam sústavné zastrašovanie sudcov Najvyššieho súdu
"Dnešné vyjadrenia predsedu Smeru Roberta Fica sú ďalšou a dlhotrvajúcou snahou o zastrašovanie a spochybňovanie sudcov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky," vyhlásil poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) na margo tlačovej konferencie Roberta... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.