Naďove ministerstvo obrany odmietlo všetkých 35 pripomienok GP Žilinku k navrhovanej dohode medzi USA a SR o vojenských základniach
10 | 01 | 2022 I Ivan Mihale

Zástupcovia Ministerstva obrany (MO) SR odmietli pripomienky Generálnej prokuratúry (GP) SR k návrhu obrannej dohody so Spojenými štátmi americkými. TASR o tom informoval hovorca GP SR Dalibor Skladan. Ministerstvo tvrdí, že sa väčšina z 35 zásadných pripomienok netýkala vecnej pôsobnosti GP SR.

"Zásadné pripomienky GP SR boli prerokované len vo všeobecnej rozprave, neboli prerokované vecne a po jednotlivých bodoch, žiadna pripomienka nebola akceptovaná a rozpory neboli odstránené," priblížil Skladan. Návrh obrannej dohody si podľa jeho slov vyžaduje odbornú a vecnú diskusiu, čo sa v tomto prípade nestalo.

Rezort obrany potvrdil, že sa aj za účasti zástupcov GP SR uskutočnilo rozporové konanie k návrhu. "Z 35 vznesených zásadných pripomienok sa 27 vôbec netýka vecnej pôsobnosti GP a Generálna prokuratúra SR ani nedisponuje odbornou spôsobilosťou obsahovo riešiť uvedené oblasti," podotkla pre TASR hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Pellegrini podporuje cestu M. Žilinku do Moskvy a sám by prijal pozvanie na tohtoročnú májovú oslavu
Na dnešnej tlačovej besede Hlas-SD avizoval naozaj akčný program. Strana pripravuje otázky do petície na vypísanie referenda so sociálnou tematikou, vrátane zastropovania dôchodkového veku a stanovenia minimálnej mzdy. Jednou z otázok má byť aj... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Ivan Mihale

Ako ďalej uviedla, so zvyšnými pripomienkami sa ministerstvo zaoberalo. "Na základe odborných stanovísk expertov rezortov obrany a zahraničných vecí na problematiku medzinárodných vzťahov a medzinárodného práva a tiež na základe rokovaní s ďalšími dotknutými inštitúciami sme sa s pripomienkami GP SR nestotožnili a dokument ponechávame v pôvodnom znení," doplnila.

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA (DCA) by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

V prvej vlne má dohoda umožniť čerpať približne 100 miliónov dolárov na modernizáciu obrannej infraštruktúry. Akákoľvek infraštruktúra, ktorá bude postavená, bude majetkom SR. Dohodu kritizovala opozičná parlamentná strana Smer-SD aj mimoparlamentný Hlas-SD. Naopak, zastal sa jej premiér Eduard Heger (OĽANO) či minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Republika píše Ruskej federácii: "Občania SR si pred prijatím dohody s USA zaslúžia vedieť, aké geopolitické dopady bude mať prijatie TAKEJTO dohody"
Poslanec Európskeho parlamentu a predseda hnutia Republika Milan Uhrík v súvislosti s pripravovanou dohodou medzi Slovenskom a USA napísal veľvyslancovi Ruskej federácie otvorený list. Požaduje v ňom, aby Rusko vyjadrilo postoj k tejto dohode. List... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Ján Papuga