Vláda ignoruje nález ÚS. Mikasove vyhlášky zostávajú v nezmenenej podobe
11 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Stranícky kolega opozičného poslanca Tomáša Tarabu (Život) JUDr. Marek Géci sa na svojom profile na sociálne sieti vyjadril k rozhodnutiu Ústavného súdu (ÚS), ktorý konštatoval rozpor vyhlášok hlavného hygienika Jána Mikasa s Ústavou SR.  

Právnik Géci sa venuje právnym problémom v súvislosti s kontroverznými uzneseniami vlády. Tá poveruje Regionálny úrad verejného zdravotníctva, aby obmedzoval slobody a práva ľudí počas pandémie, čo je pravdepodobne protiústavné. Potvrdilo to viacero expertov v oblasti práva. Najnovšie takýto nález konštatoval aj Ústavný súd. Géci svojim priaznivcom oznámil, že pripravuje výklad k rozhodnutiu Ústavného súdu, keďže jazyk jeho rozhodnutia je pre laikov zložitý.  

Ústavný súd sa vyjadril: Mikasove vyhlášky sú neplatné. Mainstream účelovo mlčí!
Krátko pred silvestrovskou polnocou Ústavný súd (ÚS) vydal rozhodnutie k podnetu ochrankyne práv k súladu zákona o ochrane verejného zdravia s ústavou. Väčšina novín a médii prevzala agentúrnu informáciu s krátkym komentárom o zrušení možnosti... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ján Papuga

„Následne budem riešit aj podanie na Generálnu prokuratúru za účelom konania v danej veci,“ píše Géci. Podľa neho nemôže zostať táto právna neistota.

Pýta sa, prečo sa nálezu Ústavného súdu nechytí JUDr. Mária Kolíková, ministerka obrany. Tá by mala ľuďom poskytnúť výklad nálezu ÚS. „Či oni teraz pripravujú, ako nás povinne očkovať a od neočkovaných žiadať spoluúčasť na financovaní liečby Covid, ak ochorieme?!“ kritizuje ľahostajnosť ministerky Géci.  

Kolíková, Heger a Mikas by sa mali predovšetkým a prioritne sústrediť na tento výrok Ústavného súdu: „Zákon nemôže splnomocniť orgán výkonnej moci na vydanie predpisu nižšej právnej sily, ktorý by určoval medze základných práv a slobôd. Ústava zveruje právo určiť medze základných práv a slobôd (z dôvodu zachovania povahy ústavnosti týchto práv a slobôd) len zákonodarnému zboru.“

Na záver píše: „Sme v práve a poďme im to dokázať.“

Uvoľnia sa podmienky pre hromadné podujatia, konať by sa mali iba v režime OP
Podmienky pre hromadné podujatia sa uvoľnia, konať by sa mali v režime OP (očkovaní - po prekonaní ochorenia COVID-19). Pre nízkorizikové podujatia odporúča vláda maximálne 100 osôb alebo naplnenie 50 percent kapacity. Pre stredne rizikové... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Ivan Mihale

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.