Najnovšia štúdia: Môže bežné prechladnutie ochrániť pred COVIDom-19?
11 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

 

Podľa najnovšej štúdie môže prirodzená reakcia organizmu na prechladnutie pomôcť v boji proti COVID-19. Vedci zistili, že T-bunky, ktoré telo produkuje na boj proti bežnému prechladnutiu, ktoré môže byť rovnako ako COVID-19 spôsobené koronavírusmi, môžu rozpoznať a napadnúť vírus, píše de.euronews.com.

T-bunky sú biele krvinky, ktoré tvoria dôležitú súčasť imunitného systému. „Zistili sme, že vysoký počet už existujúcich T-buniek, ktoré si telo vytvára pri infekcii inými koronavírusmi, napríklad pri bežnom prechladnutí, môže pomôcť pri ochrane pred infekciou COVID-19," - uviedla spoluautorka štúdie Dr. Rhia Kunduová z Imperial College London.

Treba 4. dávku vakcíny špeciálne proti Omikronu?
Koľko posilňovacích očkovaní proti Covidu-19 je ešte potrebných? A príde aktualizovaná dávka priamo proti Omikronu? – pýta sa de.euronews.com. „Chystám sa prihlásiť už rovno aj na štvrté očkovanie, aby som sa už nemusela takto stresovať," –... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Kľúč k budúcim vakcínam?

Výsledky nezávisle recenzovanej štúdie, ktorá bola uverejnená v odborných novinách Nature Communications, by podľa vedcov mohli byť kľúčom k vývoju novej generácie vakcín proti súčasným a budúcim variantom COVID-19.

Spoluautorka síce uviedla, že vysoký počet už existujúcich T-buniek by mohol znížiť riziko nákazy COVID-19, nikto by sa však nemal spoliehať na to, že ho prechladnutie ochráni pred covidovou infekciou - aj preto, že nie všetky prechladnutia sú spôsobené koronavírusmi.

„Chcem zdôrazniť, že by sme sa nemali spoliehať len na to. Najlepšou ochranou proti COVIDu-19 je kompletné očkovanie vrátane posilňovacej vakcíny," dodala Kunduová.

Nemecko: Vyše 95-percentný podiel nákazy Omikronom u očkovaných
V najnovšej správe nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) sú zaujímavé údaje o tom, kto bol nakazený variantom Omikron. Výsledky zrkadlia poznatky aj z iných krajín, ako je Dánsko alebo Spojené kráľovstvo. Ako sa dalo očakávať, Omikron vytláča... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ochrana prostredníctvom T-buniek

V rámci štúdie, ktorú v Spojenom kráľovstve uskutočnil Imperial's National Heart and Lung Institute, boli 52 účastníkom odobraté vzorky krvi po tom, ako sa doma dostali do kontaktu s COVIDom-19.

Analýza vzoriek ukázala, že 26 účastníkov, ktorí sa nakazili vírusom po expozícii, malo nižšie hladiny „skrížene reagujúcich" T-buniek ako 26 účastníkov, ktorí sa COVID-19 po expozícii nenakazili.

Dôvodom účinnosti skrížene reagujúcich T-buniek je spôsob, akým útočia na vírus, tvrdia vedci.

„Tieto T-lymfocyty poskytujú ochranu tým, že útočia na proteíny vo vnútri vírusu, a nie na proteín Spike na jeho povrchu," -  povedal profesor Ajit Lalvani, hlavný autor štúdie.

NOVÝ VARIANT koronavírusu v Európe! Má veľmi veľa mutácií
O novom variante sa zatiaľ toho veľa nevie. Objavil sa vo Francúzsku a údajne pochádza z Kamerunu. Má veľa mutácií, informuje Der Tagesspiegel. Dvanásť ľudí z južného Francúzska sa pravdepodobne nakazilo novým variantom koronavírusu. Vyplýva to z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

V porovnaní s tým súčasné vakcíny COVID-19 podporujú imunitnú odpoveď zameranú na proteín Spike vírusu, čo je povrchová časť vírusu, ktorá interaguje s bunkami v našom tele.

Ako ukázal variant Omikron, mutácie v proteíne Spike môžu znížiť účinnosť súčasnej generácie vakcín COVID-19.

„Naproti tomu vnútorné proteíny, na ktoré sa zameriavajú nami identifikované ochranné T-bunky, mutujú oveľa menej. V dôsledku toho sú vysoko „konzervované“ medzi rôznymi variantmi SARS-CoV-2 (COVID-19) vrátane Omikronu," - povedal Lalvani.

„Nové vakcíny obsahujúce tieto zachované vnútorné proteíny by preto vyvolali rozsiahle ochranné reakcie T-buniek, ktoré by mali chrániť pred súčasnými a budúcimi variantmi SARS-CoV-2," - dodal.

Ruky preč od zneužívania údajov z národného registra očkovania! Šikana zo strany štátu
Bádensko-württemberský splnomocnenec pre ochranu údajov Stefan Brink naliehavo varuje pred priveľkým prístupom štátu k zdravotným údajom a pred zavedením národného registra očkovania, informuje epochtimes.de. Šikana zo strany štátu „Dávajte si... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Resumé

Vedci uviedli, že ich štúdia je „zatiaľ najjasnejším dôkazom", že T-bunky produkované počas prechladnutia môžu pomôcť v boji proti COVID-19. Vzhľadom na malý počet účastníkov, z ktorých 88 percent tvorili Európania, však nemohli modelovať, či rovnaký účinok pocítia aj ľudia z iných demografických skupín.

Podobné výsledky z Berlína

Koncom augusta 2021 sa o podobné zistenia podelil berlínsky Inštitút zdravia Charité spolu s Inštitútom Maxa Plancka pre molekulárnu genetiku. V tlačovej správe sa uvádza, že existuje tzv. skrížená imunita prostredníctvom pamäťových imunitných buniek, ktoré rozpoznávajú patogén SARS-CoV-2.

V rámci štúdie boli vyhodnotené údaje od približne 800 ľudí, u ktorých sa pravidelne kontrolovalo, ako infekcia a prítomnosť T-buniek ovplyvnili ich imunitnú obranu.

Podľa berlínskych výskumníkov sa skrížená imunita s vekom znižuje, čo by mohlo vysvetľovať závažný priebeh ochorenia u starších ľudí, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Predávkovanie: V nemocnici v Budapešti dostalo viacero ľudí naraz šesť dávok vakcíny. Aká bola reakcia?
Prípad sa odohral v Národnom kardiologickom ústave Györgya Gottsegena. Podľa informácií 24.hu je postihnutých celkovo 12 očkovaných. V Národnom kardiologickom ústave Györgya Gottsegena v Budapešti bolo nedávno zaočkovaných niekoľko ľudí šiestimi... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.