Ako nebezpečná je dvojitá nákaza COVIDom a chrípkou? (Christina Berlinghofová) (VIDEO)
09 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Komentár Christiny Berlinghofovej (GMX)

Pri mnohých infekciách je možná dvojitá alebo koinfekcia a zvyčajne sa priebeh ochorenia zintenzívni, ak je osoba infikovaná dvoma patogénmi.

Čo je Flurona?

Flurona je zloženina anglického slova pre chrípku "flu" a slova "corona" a označuje lekársky prípad, keď je osoba infikovaná vírusmi chrípky a Sars-CoV-2 súčasne. Ide o tzv. koinfekciu, teda infekciu minimálne dvoma rôznymi patogénmi.

Prípad z Izraela

Prvý oficiálne potvrdený prípad z Izraela teraz ukazuje, že táto dvojinfekcia je možná. U neočkovanej tehotnej ženy boli zistené patogény chrípky, aj COVIDu-19. Podľa nemocnice Beilinson v Petah Tikve mala žena mierne príznaky. Vzhľadom na nárast hlásených prípadov chrípky v Izraeli sa však zdravotnícki pracovníci domnievajú, že v súčasnosti je viac ľudí nevedomky nakazených oboma vírusmi, a skúmajú, či v prípade dvojitej infekcie hrozí závažný priebeh ochorenia.

... a ďalšie v Španielsku, USA a Brazílii

Prípady dvojitej infekcie sa zaznamenali aj v Španielsku, USA a Brazílii.

Štúdie z USA už poukázali na dvojitú infekciu chrípkou a koronavírusom na jar 2020. V tom čase boli pacienti so Sars-CoV-2 v nemocnici súčasne testovaní na iné respiračné patogény. U malého počtu ľudí boli okrem infekcie COVID-om zistené aj iné patogény a v jednom prípade aj chrípková infekcia: zo 116 pozitívnych vzoriek Sars-CoV-2 obsahovalo 24 vzoriek aspoň jeden ďalší respiračný patogén, z ktorých jedna bola pozitívna aj na chrípku.

„Flurona“ – dvojitá nákaza koronavírusom a chrípkou súčasne: Už je v TÝCHTO krajinách. Ide o NOVÝ vírus?
Izrael vyvolal vo svete veľký rozruch po objavení „Flurony" – dvojnákazy koronavírusom a chrípkou súčasne. Dvojitá infekcia sa už zistila aj v ďalších krajinách. V kombinácii s chrípkou je Omikron, aj Delta, informuje... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ako nebezpečná je Flurona?

Zatiaľ nie je možné presne povedať, ako Flurona ovplyvňuje zdravie, pretože v súčasnosti je známych príliš málo preukázaných prípadov. Podľa Bernda Salzbergera, predsedu Nemeckej spoločnosti pre infektológiu, je dvojitá infekcia  pravdepodobne o niečo horšia ako infekcia len jedným patogénom.

Dvojitá infekcia chrípkou a korónou je podľa neho zriedkavá, pretože oba vírusy sa zriedkavo vyskytujú súčasne. Ako dodal, vďaka noseniu rúšok prešli dve zimy takmer bez chrípky. Takéto prípady sa však v zásade museli niekedy vyskytnúť, pretože dvojitá infekcia „nie je ničím výnimočným".

Obe infekcie však môžu viesť k závažnému alebo dokonca smrteľnému priebehu ochorenia, najmä u neočkovaných osôb a rizikových skupín, aj keď je prítomný len jeden z týchto dvoch vírusov.

Treba 4. dávku vakcíny špeciálne proti Omikronu?
Koľko posilňovacích očkovaní proti Covidu-19 je ešte potrebných? A príde aktualizovaná dávka priamo proti Omikronu? – pýta sa de.euronews.com. „Chystám sa prihlásiť už rovno aj na štvrté očkovanie, aby som sa už nemusela takto stresovať," –... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

A aké sú príznaky?

Skupiny ľudí, u ktorých je zvýšené riziko ťažkého priebehu COVIDu, aj chrípky, sú veľmi podobné: predovšetkým sú to ľudia starší ako 60 rokov a ľudia so základnými ochoreniami. Príznaky sú tiež podobné. Často sú porovnateľné s prechladnutím alebo chrípkou, a preto sa často ako také nerozpoznávajú, alebo sa rozpoznávajú až neskoro. Presná diagnóza je zvyčajne možná len prostredníctvom vhodných testovacích postupov.

Ako môže dôjsť k dvojitej infekcii?

Koinfekcie rôznymi vírusmi, hubami a baktériami sú v zásade možné a vyskytujú sa zriedkavo až často, v závislosti od regiónu a aktuálneho priebehu infekcie. Ak je telo infikované dvoma patogénmi súčasne, môže to byť veľmi stresujúce a pre imunitný systém to predstavuje veľkú výzvu. V závislosti od spôsobu prenosu a patogénu môže ku koinfekcii dôjsť náhodne, alebo ju môže podporiť už existujúca infekcia.

NOVÝ VARIANT koronavírusu v Európe! Má veľmi veľa mutácií
O novom variante sa zatiaľ toho veľa nevie. Objavil sa vo Francúzsku a údajne pochádza z Kamerunu. Má veľa mutácií, informuje Der Tagesspiegel. Dvanásť ľudí z južného Francúzska sa pravdepodobne nakazilo novým variantom koronavírusu. Vyplýva to z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Vedci z Inštitútu imunológie Univerzitného medicínskeho centra vo Freiburgu na zvieracom modeli zistili, že imunitná odpoveď namierená proti vírusu je potlačená bakteriálnou infekciou, ktorá prebieha v rovnakom čase, teda obrana proti vírusu je znemožnená.

Profesor Sven Hammerschmidt, vedúci projektu KoInfekt na univerzite v Greifswalde, tvrdí, že najmä infekcia chrípkovými vírusmi, pri ktorej sa súčasne vyskytuje bakteriálna infekcia, môže byť nebezpečná pre zdravie: „Pri väčšine infekcií sa v našom tele šíri len jeden patogén, ktorý spôsobuje ochorenie. V dobrej tretine prípadov však ide o infekciu dvoma rôznymi patogénmi, väčšinou vírusmi a baktériami. To znamená vysokú záťaž pre ľudský organizmus.. V určitom momente však môže viesť k vážnym komplikáciám, ako je napríklad zápal pľúc."

Prečo Twitter zablokoval účet vynálezcu mRNA vakcíny? (VIDEO)
Twitter zablokoval účet molekulárneho biológa Dr. Roberta Maloneho, ktorý kritizoval očkovaciu kampaň americkej vlády, informuje epochtimes.de. Twitter pozastavil účet virológa a molekulárneho biológa Dr. Roberta Maloneho. Malone je jedným z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Existuje dvojnákaza aj pri iných vírusoch?

Konfekcie sú známe aj pri iných vírusoch, napríklad u ľudí postihnutých infekciou HIV. Vzhľadom na podobné spôsoby prenosu sa tu môže vyskytnúť aj súčasná infekcia vírusmi hepatitídy, potom by sa hovorilo napríklad o koinfekcii hepatitídy C. Ochorenie pečene vyvolané vírusmi sa potom môže zintenzívniť a urýchliť. Dvojinfekcie sa vyskytujú aj pri malárii a tuberkulóze, dodáva Christina Berlinghofová v komentári na portáli gmx.net.

(Medzititulky red. HD.)

Omikron je u 2- až 3-krát OČKOVANÝCH takmer 4-krát infekčnejší ako Delta
Objavujú sa aj štúdie, ktoré skúmajú výskyt infekcií Omikronom v rôznych prostrediach a v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi. Teraz je isté, že priebeh ochorenia Omikronom je oveľa neškodnejší než v prípade všetkých predchádzajúcich variantov.... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.