Kontroverzná dohoda USA so Slovenskom vojenskému pokoju neprispeje
06 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Koalícia asi nepredpokladala, že obranná dohoda medzi USA a Slovenskom vyvolá taký ohlas, mediálny záujem a výraznú vlnu odporu.

Dohodu odmieta opozícia, signatári petícií a hromadných pripomienok, časť mimoparlamentných strán. Mnohé námietky k nej podala aj Generálna prokuratúra. V relácii TA 3 téma dňa vystúpil jeden z organizátorov hromadnej pripomienky občianskeho združenia Zjednotení za mier, historik a politológ Eduard Chmelár. Jeho oponentom bol Vladimír Bilčík z mimoparlamentnej strany Spolu.

Moderátor relácie Peter Bielik pripomenul, že už počas koalície Smeru s SNS dohoda s Američanmi vyvolala konflikt koaličných partnerov. Odporcovia dohody sa obávajú straty suverenity a desaťročnej „okupácie“ Slovenska armádou USA.  

Fico sa vôbec nečuduje USA, že do takejto zmluvy idú
Táto zmluva musí prejsť ratifikáciou parlamentu a preto 26 poslancov strany Smer určite za túto zmluvu nezahlasuje. Včera (4. januára) skončilo obdobie, kedy sa zainteresované inštitúcie mohli vyjadriť k obsahu medzinárodnej dohody s USA. Tlačovú... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Bilčík na úvod vyhlásil, že táto dohoda posilní bezpečnosť Slovenska. Dohoda podľa neho zmodernizuje slovenskú armádu a prinesie mnohé benefity pre obranyschopnosť Slovenska. Chmelár ostro nesúhlasil a vyhlásil, že poslanec OĽaNO Krupa (predchádzajúci hosť relácie) v obhajobe dohody zavádzal. Poukázal na to, že to, ako si oni vysvetľujú zmluvu, je iba ich interpretáciou, v zmluve to uvedené nie je. Je potrebné sa pozrieť na to, čo kontroverzná dohoda dovoľuje. Podľa Chmelára sa nemôžeme sa spoliehať na to, že sa nebude robiť to, čo dohoda explicitne nezakazuje.

Takáto zmluva nemôže byť všeobecná

V takomto závažnom dokumente treba podľa Chmelára podrobne popísať, čo partner dohody môže a čo nemôže v rámci nej vykonávať. Ako si to ošetrili signatári podobnej dohody s Američanmi v iných európskych krajinách. Chmelár sa opodstatnene pýta, prečo je problém zapracovať do dohody to, že na Slovensko sa neumiestnia jadrové zbrane, ako je to napr. v nórskej dohode s Američanmi. Veď prívrženci dohody vravia, že jadrové zbrane sem Američania neumiestnia.

K odporu proti zmluve s USA sa pridáva aj ďalšia opozičná strana
Strana HLAS – sociálna demokracia vyhlasuje, že prijímanie akýchkoľvek medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky v oblasti bezpečnosti a obrany musí byť plne v súlade s Ústavou a právnym poriadkom Slovenskej republiky. Urobila tak na stránke jej... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Predkladatelia zmluvy nekonali v záujme Slovenska

Zmluva je podľa Chmelára nevyvážená a všetko v nej je v prospech americkej strany, nekonali v záujme Slovenskej republiky. Bilčík v smere vládnej propagandy zľahčuje tvrdenia Chmelára tým, že záväzky proti jadrovým zbraniam sú všeobecné, medzinárodné a netreba ich v zmluve osobitne uvádzať. Bilčík v opozícii k Chmelárovi tvrdí, že zmluva umožňuje kontrolovať amerických vojakov a ich činnosť. Proti tomu sa ostro ohradil Chmelár. Uviedol, že Bilčík klame a zdôraznil, že podľa dohody Slovensko nebude mať právo kontrolovať USA na území Slovenska. Na Bilčíkovu poznámku o benefitoch tejto dohody Chmelár upozornil, že z miliónových investícií ide väčšina do zveľadenia amerického letectva, teda nie do slovenskej obrannej infraštruktúry.

Slovensko sa v zmluve vzdáva aj trestnoprávnej právomoci voči konaniu amerických vojakov na našom území. Podľa Bilčíka však má Slovensko právo vykonávať takúto právomoc a kontrolu cudzích vojakov na území Slovenska. V podpise dohody vidí to, že na Slovensku môžu prísť oveľa vyššie investície do obrany.

Žiadame jasne suverenitu Slovenska. Nechceme vojnu
Podpredseda Smeru - SD Ľuboš Blaha na svojom facebookovom profile reagoval na tlačovú konferenciu Roberta Fica o odmietnutí obrannej dohody medzi Slovenskom a USA. Pripravovaná Dohoda fakticky umožní neobmedzený pohyb američanov po suverénnom... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Prítomnosť amerických vojakov môže spôsobiť konflikt s Ruskom

Chmelár sa obáva aj toho, že prítomnosť amerických vojsk spraví zo Slovenska nepriateľa Ruska. Porovnal túto dohodu s varšavskou a s nacistickou okupačnou zmluvou, ktoré prinášali dôstojnejšie podmienky Slovensku a podrobnejší správania vojakov na území Slovenska. Avšak aj tieto historické zmluvy žiadali od Slovenska pozemky na vojenské účely. Podpis takejto zmluvy vyvoláva napätie medzi rôznymi vojenskými blokmi a štátmi.

Bilčík jednoznačne NATO a USA považoval za garanciu bezpečnosti. Pripomenul, že práve Rusko narušilo celistvosť Ukrajiny, ktorá by mala mať možnosť vstúpiť do NATO. Chmelár zopakoval, že vojenské bloky prispieajú k napätiu. Neverí, že by vojnu chceli Rusi či Američania. No v histórii sa stalo, že veľmoci územne tak postupovali, že to spôsobilo vojny.

Treba sa poučiť z histórie

Členstvo v NATO podľa Bilčíka nemusí automaticky znamenať, že sa v členských krajinách rozložia zbrane. Rozšírenie NATO je podľa neho kľúčom k mieru v Európe. Vyvolávanie konfliktov pripisuje Ruskej federácii. Chmelár upozornil na chybu, že sa Rusko vylučuje z diania tak, ako to spravili Nemecku po vojne. Podľa neho sa Ukrajina nestane členom NATO, no Rusko predpokladá to, že by sa to mohlo stať. Podľa neho by mohla byť Ukrajina neutrálnym štátom, ktorej budú všetci pomáhať. Podľa Bilčíka je Ukrajina demokratickejšia ako Rusko. Chmelár však pripomenul nedemokratickú situáciu v iných krajinách NATO, napr. v Turecku.       

Vox populi, alebo čo na dohodu s USA hovoríte vy, čitatelia?
Obávam sa, že dnes je ten deň, kedy niektorí ministri či poslanci pri pohľade na sociálne siete škrípu zubami a myslia si, že nie politici robia zlé rozhodnutia, vymeniť treba národ. Lebo ten slovenský dáva jasne najavo, čo si myslí. Vypne pani... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Eka Balaskova
   

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.