Stratégia prežitia: Nový variant má potenciál zastaviť pandémiu, ale to nie je koniec príbehu... (Marc Evers)
05 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Komentár Marca Eversa (Der Spiegel)

Zmutovaná hrozba by mohla pomôcť SARS-CoV-2 rýchlejšie sa premeniť zo „zabijáckeho vírusu“ na „každoročnú nepríjemnosť“. Ale patogén si vybudoval aj „skrýše“ v živočíšnej ríši a v budúcnosti budeme pravdepodobne čeliť ďalším mutáciám.

Po takmer dvoch rokoch globálnej pandémie je to možno ťažko predstaviteľné, ale skutočne existujú koronavírusy, s ktorými ľudia žili pomerne dobre po celé desaťročia či dokonca stáročia. Výskumníci už dlho poznajú typy OC43, 229E, NL63 a HKU1, ktoré u detí spôsobujú nádchu a u dospelých väčšinou neškodné infekcie.

Práve to nastoľuje niekoľko zaujímavých otázok do budúcnosti. V akom bode sa dokáže nebezpečný SARS-CoV-2 „skrotiť“, a že sa pripojí k dlhému radu svojich príbuzných? A v akom bode pandémia prejde do stavu, ktorý bude pre ľudí a ekonomiku tolerovateľnejší, a ktorý odborníci nazývajú endemický? Vtedy by sa vírus už nešíril v agresívnych vlnách, i keď by bol stále prítomný, ale s nižšou prevalenciou.

V Izraeli čoraz viac ľudí odmieta geneticky modifikovaný „booster“...  a ako sa z očkovaných stávajú neočkovaní
Komentár Peter F. Mayer Na mieste je otázka, či očkovanie vôbec funguje. Protesty sa stupňujú. Zdá sa, že Omikron sa teraz používa ako zámienka na zakrytie skutočnosti, že prípravky genetického inžinierstva schválené v EÚ nikdy nepriniesli to, čo... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Dobrou správou je, že od tohto bodu nemusíme byť tak ďaleko. Hajo Zeeb, profesor epidemiológie na Univerzite v Brémach, dúfa, že ten deň príde už v tomto roku. Iní odborníci sa domnievajú, že rok 2024 je pravdepodobnejší.

Koronavírus tu bude s nami zrejme už navždy

Druhou správou, ktorá je trochu sklamaním, je, že vírus zostane s nami s najväčšou pravdepodobnosťou už navždy.

Rovnako ako COVID. Endemický, ako vysvetľuje profesor Zeeb, znamená, že vírus už nepredstavuje hrozbu pre systém zdravotnej starostlivosti. „V najlepšom prípade potom uvidíme ploché vlny infekcie s nižším celkovým počtom prípadov a bližšie k normálnym úrovniam hospitalizácií," – tvrdí Zeeb. Je presvedčený, že vždy budú existovať lokálne ohniská, ktorým môžu úrady čeliť opätovným zavedením opatrení, ako je nosenie rúšok v interiéri a iné. Obdobie masového úmrtia však bude za nami.

Dánsko: Nechráni ani „booster“ - 83 percent osôb infikovaných omikronom je zaočkovaných 2- či 3-krát
Zo 785 osôb v Dánsku s pozitívnym testom na omikron ich 655 malo už dve dávky vakcíny, či dokonca aj „booster“. To zodpovedá 83,1 percentu, čo je približne rovnaká miera zaočkovanosti v krajine. Vzhľadom na nový variant sa preto zdá, že stav... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Omikron má potenciál stať sa prvou „postpandemickou“ verziou vírusu,“ – myslí si nemecký virológ Christian Drosten.

Sú len dve cesty?

Existujú len dve cesty, ktoré nás môžu dostať do endemického stavu: masová infekcia spolu s chorobami a úmrtiami, ktoré so sebou prinášajú. Alebo hromadné očkovanie.

Vzhľadom na nové, vysoko infekčné varianty vírusov, ako je Omikron, je najpravdepodobnejším výsledkom kombinácia týchto dvoch ciest. Všetky cesty v konečnom dôsledku vedú k zvýšeniu základnej imunity populácie. Vyžaduje si relatívne vysoké percento, ale akonáhle sa dosiahne, pre patogén je ťažké nájsť nechránených hostiteľov. V tom momente sa stáva stálou, no pre ľudí menej alarmujúcou prítomnosťou.

WHO: „Booster“ pandémiu skôr predlžuje, než by ju ukončoval. Nie je vstupenkou „na slobodu“ (VIDEO)
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že posilňovacie očkovanie pandémiu skôr predlžuje, ako ukončuje. Uviedla, že „boostrové“ kampane nie sú vstupenkou na „slobodu“, píše de.euronews.com. „Boostrové kampane pravdepodobne pandémiu skôr... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

V Nemecku, kde miera zaočkovanosti zostáva nízka, na úrovni približne 80 percent dospelých, bude ešte dlho trvať, kým dosiahneme endemický stav. Menej ako polovica očkovaných dostala preočkovanie. V nedávnom rozhovore Christian Drosten, popredný nemecký virológ, varoval: „Ak teraz necháme vírusu voľný priebeh, budeme mať veľa úmrtí a plné jednotky intenzívnej starostlivosti.“

Drosten upozorňuje, že Omikron sa vyznačuje „obrovskou nákazlivosťou“. Ale tiež hovorí, že je možné, že variant spôsobí miernejšiu progresiu ochorenia ako kmeň Delta. Omikron má potenciál stať sa prvou „postpandemickou“ verziou vírusu.

Profesor Zeeb je tiež ohromený nákazlivosťou patogénu. Konštatuje však, že toto je pravdepodobne koniec jeho genetickej optimalizácie a už viac „nedosiahne“.

Booster dávka už po 4 týždňoch! Dáva to zmysel? Postoj imunológov je jasný
V Severnom Porýní-Vestfálsku budú môcť ľudia čoskoro dostať tretiu dávku už mesiac po druhom očkovaní proti koronavírusu. Dáva to zmysel? Imunológovia majú na to veľmi jasný názor, píše epochatimes.de. Posilňovacie očkovanie už po štyroch týždňoch... Čítať ďalej
15 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Aký scenár nás čaká?

V konečnom dôsledku sa objavuje scenár, ktorý je stále plný mnohých neistôt. Omikron by mohol využiť medzery v očkovaní a vzhľadom na to, že ochrana očkovaním sa postupne stráca, veľmi rýchlo nakazí viac ľudí – dokonca aj tých, ktorí boli niekoľkokrát očkovaní. Pre skeptikov by tento variant vírusu mohol byť tým, ktorý v konečnom dôsledku zabezpečí, že budú konečne imunizovaní, no cenou by boli početné úmrtia.

Drosten očakáva v Anglicku dve ďalšie vlny infekcie – jednu teraz a druhú budúcu zimu. Populácia tam dosiahla vyššiu základnú imunitu po očkovaní alebo po prekonaní infekcie. V Nemecku môžu nastať ďalšie vlny, ak diskusia o povinnom očkovaní nepovedie ku konkrétnym krokom. Je tiež možné, že sa objavia ďalšie, predtým neznáme, únikové mutácie.

Omikron napáda viac očkovaných ako neočkovaných. Po 10 týždňoch klesá ochrana „boostra“
Podľa analýzy ľudia, ktorí sa nakazia Omikronom, majú o 50 až 70 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú potrebovať nemocničnú starostlivosť v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi, informuje portál bbc.com. Britský Úrad pre zdravotnú bezpečnosť... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Skrýše v ríši zvierat

Nikto by si nemal robiť nádeje, že SARS-CoV-2 niekedy zmizne tak, ako jeho predchodca SARS-CoV. SARS-CoV-2 má odlišné schopnosti. Ľudia prenášajúci vírus spočiatku nevykazujú žiadne príznaky a sú nevedomými prenášačmi. Navyše si vírus vytvoril „skrýše“ v ríši zvierat, odkiaľ bude môcť prepadať ľudskú populáciu v neustále sa vyvíjajúcich podobách. Patogén bol zistený u psov, domácich mačiek, primátov, jeleňov, tigrov, levov a niekoľkých ďalších druhov, uzatvára Marc Evers pre Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Francúzsko: Rekordných 91 608 infikovaných koronavírusom za 1 deň. Takmer 120 000 v Británii (VIDEÁ)
Francúzsko oznámilo najvyšší počet nových denných infekcií koronavírusom – až 91 608 prípadov. Viac ako 3 200 ľudí je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Omikron je rozšírený najmä v regióne hlavného mesta Ile-de-France, kde tvorí viac ako 40... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.