Špekulantom, ktorí chceli zarobiť na zálohovaní PET fliaš, urobili škrt cez rozpočet
02 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek je už na Slovensku v plnom prúde. Za každú môžete dostať 15 centov. Nečudo, že sa vyrojili aj špekulanti, píše portál dnes24.sk.

Už od 1. januára 2022 sa na Slovensku začalo zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Každá fľaša stojí 15 centov, ktoré môžete pri jej návrate dostať späť. Mali by sme sa tak viac priblížiť k zelenej ekonomike. 

Na Slovensku sa ročne predá až neuveriteľná miliarda plastových fliaš a 345 miliónov plechoviek s nápojmi. To je obrovské množstvo odpadu, ktorý často končí voľne pohodený v prírode, alebo sa spáli v spaľovni a do ovzdušia sa vypustí veľa škodlivých emisií.

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek to má ukončiť. Za určitých okolností sa na tomto systéme bude dať aj zarobiť, ale má to jednu podmienku.

Zostalo vám jedlo zo sviatkov? Nezúfajte, dajú sa s ním robiť divy!
Neviete čo so zvyškami jedla? Stačí trošku fantázie a rodina si oblíže prsty. Všetko naokolo už istú dobu zdražieva a rok 2022 sa bude určite niesť v duchu uťahovania si opaskov. Nehovoríme, že inokedy je plytvanie jedlom v poriadku, ale počas... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Škrt cez rozpočet

Ak si po Novom roku kúpite minerálku, či iný nápoj v PET fľaši alebo plechovke, zaplatíte zaň o 15 centov viac. Je to motivácia, aby ste po vypití vášho nápoja nevyhodili obal len tak do koša alebo rovno do prírody. Ak ich vyprázdnené prinesiete späť do obchodu, 15 centov vám vrátia.

„Poznám viacerých špekulantov, ktorí už od decembra vyberajú plastové fľaše z odpadkových košov a tešia sa, ako ich v januári odnesú do obchodu, aby na nich zarobili,“ hovorí Ján z Bánoviec nad Bebravou.

Špekulanti sa však prerátali. Zálohovanie sa bude vzťahovať len na fľaše a plechovky označené písmenom Z. Tie sa v obchodoch predávajú až po 1. januári 2022. To znamená, že ak niekto príde do predajne so starými nápojovými obalmi z roku 2021 bez tejto značky, nevezmú mu ich.

Novoročné príhovory najvyšších činiteľov? Filozofické nezmysly a nevydarené vtipy, myslí si historik
Konanie premiéra i prezidentky už nie je poddanské, ono je doslova otrocké! Takto reagoval na sviatočé príhovory najvyšších ústavných činiteľov historik, politický analytik a publicista Eduard Chmelár. Naozaj neviem, čo ma na nich viac... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pri vrátení fľaš musíte splniť niekoľko podmienok
  • Aby vám obchod vrátil 15 centov za zálohovaný nápojový obal, musí byť nielen označený písmenom Z. Potrebné je splniť aj niekoľko ďalších podmienok.
  • V prvom rade fľaše a plechovky nesmú byť pokrčené ani inak poškodené. Inak by nebolo možné prečítať značku Z a automat v obchode by obal neprijal.
  • Ďalej platí, že obaly musia byť prázdne a čisté. Zálohovať sa nebudú plastové fľaše od mlieka ani od alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 15 percent.

Podniky môžu od pondelka otvoriť. Viaceré však avizujú, že sa im to neoplatí!
Môžu privítať prvých zákazníkov, ale neoplatí sa im ani otvoriť! Niektorí majitelia reštaurácií kritizujú nejasné podmienky nariadené štátom a viacerí krútia hlavou nad pretrvávajúcim zákazom vychádzania. Reštaurácie budú môcť od pondelka 3.... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.