Ruský šéf diplomacie: EÚ vykonáva politickú „Kamasutru“
28 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Bruselský koncept vzťahov medzi EÚ a Ruskom sa dostal pod paľbu ministra zahraničných vecí krajiny. A Lavrov si servítku pred ústa veru nedal, informuje portál RT.

Politika EÚ voči Rusku neprispieva k upevňovaniu vzťahov a je len prejavom „politickej Kámasútry“, vyhlásil šéf ruských diplomatov v čase, keď je napätie na kontinente v historických výškach. 

Stratégia EÚ, klamstvá a neschopnosť prezentovať fakty

Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok v rozhovore s popredným ruským moderátorom talkshow povedal, že stratégia bloku je kombináciou troch princípov: odstupu, tlaku a dialógu o otázkach, ktoré zaujímajú Brusel.

Podľa tohto politického veterána najvyšší diplomat EÚ Josep Borrell „povedal, že chce novú politiku voči Rusku a že by mohla byť napokon konštruktívna“.

„Po jeho návšteve v Moskve boli naňho také silné útoky len preto, že sme vysvetlili, čo si myslíme o Alexejovi Navaľnom a všetkom ostatnom a o úlohe Nemecka a Európy vo všeobecnosti pri rozdúchavaní týchto klamstiev a neschopnosti prezentovať fakty a odpovedať na základné otázky,“ povedal Lavrov. 

Ukrajinské ženy: Za Zelenského nepôjdeme bojovať!
Ministerstvo obrany Ukrajiny schválilo nariadenie, ktoré väčšine žien vo veku od 18 do 60 rokov ukladá povinnosť prihlásiť sa k vojenskej službe v závislosti od ich profesie. Zoznam týchto profesií je tak široký, že pod vojenskú registráciu... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Politická schizofrénia

Pripomenul, že bývalá vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Federica Mogheriniová vymyslela päť kľúčových oblastí pre vzťahy s Ruskom, pričom jeden z hlavných princípov sa zameriava na normalizáciu, pokiaľ bude Moskva dodržiavať Minské dohody o Donbase. Podľa neho každý, kto si prečítal protokoly, „pochopí, že ide o politickú schizofréniu“.

Moskovský minister zahraničných vecí kritizoval bruselskú „choreografiu“ stratégie „odstrčiť, obmedziť a zapojiť“ s tým, že ide o „politickú Kámasútru“.

Vyhrážky a prísne varovania

Lavrovova správa prichádza po tom, čo Európsky parlament v uznesení uviedol, že Moskve hrozí úplné vylúčenie z hlavného globálneho platobného systému SWIFT, ak ruské jednotky spustia inváziu na Ukrajinu. 

Brusel v texte uviedol, že blok musí byť pripravený vyslať „veľmi prísne varovanie, že vojenské nepriateľstvo bude nielen neprijateľné, ale bude mať aj vysokú ekonomickú a politickú cenu“.

"Útok na Rusko by sa skončil rýchlo, USA a krajiny NATO by prestali existovať", tvrdí ruský generál
Ruský generál: "Pri súčasnej úrovni vybavenia ruských ozbrojených síl pre USA po ich prípadnom útoku na Rusko už neexistuje žiadna budúcnosť." Informuje web topwar.ru. Počas výročnej tlačovej konferencie v Kremli, o ktorej sme už písali, dostal... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Partnerstvo v nedohľadne

V júni Európska komisia a Borrell pripravili správu o vzťahoch s Moskvou. Povedal, že „za súčasných okolností sa obnovené partnerstvo medzi Európskou úniou a Ruskom, umožňujúce užšiu spoluprácu, javí ako vzdialená perspektíva. Našou ambíciou by malo byť preskúmať cesty, ktoré by mohli pomôcť zmeniť súčasnú dynamiku postupne na predvídateľnejší a stabilnejší vzťah.“

Podľa letáku bude EÚ „pokračovať v presadzovaní trestov za porušovania ľudských práv a bude obhajovať demokratické hodnoty“, ako aj údajné porušovanie medzinárodného práva zo strany Moskvy na Ukrajine, v Gruzínsku a inde. 

Pokus o spoluprácu sa predsa črtá

Zatiaľ čo sa Brusel pokúsi obmedziť pokusy Ruska podkopať záujmy bloku, pokúsi sa spolupracovať s najväčšou krajinou sveta v kľúčových otázkach, akými sú pandémia Covid-19, klimatické zmeny a boj proti terorizmu. 

Začiatkom tohto roka EÚ predložila návrh správy, v ktorej požaduje, aby blok zaujal k Moskve konfrontačný prístup. Noviny uviedli, že Brusel by mal „zverejniť potenciálne výhody, ktoré je ochotný ponúknuť výmenou za demokratickú transformáciu“ krajiny, a tiež navrhol zamerať sa na „propagandu“ zriadením „Televízie Slobodného Ruska s vysielacím časom 24 hodín denne, 7 dní v týždni“.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/27/viceprezidentka-usa-strasi-novymi-sankciami

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.