Maďarsko: Ústavný súd zamietol Orbánovo odvolanie proti rozhodnutiu Európskeho súdneho dvora
12 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Odvolanie maďarského premiéra proti nadradenosti práva EÚ nad vnútroštátnym právom neuspelo a maďarský Ústavný súd odmietol právomoc „spochybniť alebo preskúmať nadradenosť práva EÚ" v súvislosti s rozhodnutím Európskeho súdneho dvora proti kontroverznej azylovej politike Maďarska. Orbánova vláda sa predtým pokúsila napadnúť toto rozhodnutie na ústavnom súde, informuje epochtimes.de.

Nezákonné zadržiavanie utečencov

Európsky súdny dvor ešte v decembri 2020 rozhodol v neprospech Maďarska na základe sťažnosti Európskej komisie, že jeho azylové pravidlá porušujú právo EÚ. Sudcovia potvrdili „nezákonné zadržiavanie" migrantov v táboroch na hraniciach so Srbskom a deportáciu utečencov bez dodržiavania platných záruk zo strany Budapešti. V dôsledku toho Agentúra EÚ pre ochranu hraníc Frontex zastavila svoju činnosť v Maďarsku.

Prevratné vystúpenie v Europarlamente: Nenechám sa degradovať na pokusného králika! (Christine Andersonová) (VIDEO)
Názor Christine Andersonovej (bezpressu.news) Europoslankyňa Christine Andersonová sa vo svojom vystúpení v Európskom parlamente ostro ohradila proti snahám „politických elít“ presadiť povinné očkovanie proti COVIDu-19. A čo vlastne... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Orbánova vláda predložila rozhodnutie Európskeho súdneho dvora na preskúmanie maďarskému Ústavnému súdu. Tento krok nasledoval po kontroverznom októbrovom rozhodnutí Najvyššieho súdu v Poľsku, ktorý spochybnil zásadu prednosti práva EÚ pred vnútroštátnym právom. Orbán obhajoval poľské rozhodnutie pred ostrou kritikou z Bruselu a ďalších európskych hlavných miest.

Maďarský Ústavný súd zdôraznil, že Budapešť môže vykonávať svoje právomoci v oblastiach kompetencií, ktoré sú spoločné pre Brusel a Maďarsko, „kým inštitúcie EÚ neprijmú účinné opatrenia".

Vnútroštátne orgány činné v trestnom konaní, najmä ústavný súd a súdy, by tiež mali právo skúmať rozsah a hranice právomocí EÚ.

„Obavy z povinného očkovania odrážajú pocit, že štát zachádza priďaleko" (Frauke Rostalski)
Názor Frauke Rostalski (The Epoch Times) Kolínska profesorka práva Frauke Rostalski, členka nemeckej Rady pre etiku, sa postavila proti celoplošnému povinnému očkovania. Podľa nemeckej profesorky je celoplošné povinné očkovanie proti koronavírusu... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová
 

Silná právna bariéra

Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová hovorila vtedy o prelomovom rozhodnutí v prospech svojej vlády. Okrem fyzického uzavretia hraníc to bola „silná právna bariéra", napísala na Facebooku. Podľa jej slov má Maďarsko v záujme účinnej ochrany hraníc právo „prispôsobiť svoje vnútroštátne predpisy realite".

Helsinský výbor sa s tým nestotožnil

Helsinský výbor na ochranu ľudských práv sa týmto výkladom neriadil. Rozhodnutie Európskeho súdneho dvora sa musí vykonať a neľudské zaobchádzanie so žiadateľmi o azyl sa musí zastaviť.

WHO - deti zatiaľ neočkovať ! (Klaus Samhaber)
Komentár Klausa Samhabera (Wochenblick) Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) hovorí priamo a jasne: Nie, neočkujte! Neexistujú dôkazy o prospešnosti očkovania proti COVIDu-19 pre osoby mladšie ako 18 rokov. Na oficiálnej stránke WHO si možno... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Maďarsku hrozia sankcie

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders počas novembrovej návštevy Budapešti označil sťažnosť Budapešti za „neprijateľnú". Komisia začala konanie pre nerešpektovanie rozsudku Európskeho súdneho dvora. Maďarsku hrozia finančné sankcie.

Komisia EÚ chce teraz „podrobne analyzovať" rozhodnutie maďarského Ústavného súdu, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Neočkovaní - ľudia druhej kategórie. Sú všetci ľudia slobodní a rovní?
Názor Bernadette Conradsovej (Wochenblick) Hraničné kontroly. Horní Rakúšania nesmú cestovať do Salzburgu. Podmienky ako v bývalej NDR. Deň ľudských práv vyznieva v Rakúsku zlomyseľne až groteskne. Zatiaľ čo Rakúšanom čoraz ráznejšie odoberajú... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.