EÚ vsádza na zastrašovanie: Vyhráža sa sankciami voči „narušiteľom"
10 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Brusel má v pláne uvaliť sankcie na jednotlivcov, spoločnosti a krajiny, ktoré zasahujú do záležitostí štátov EÚ, informuje de.euronews.com.

Teoreticky by tak bolo možné obmedziť prístup USA na vnútorný trh EÚ, ak by sa vláda vo Washingtone pokúsila zabrániť spusteniu nového plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori medzi Ruskom a Nemeckom donucovacími opatreniami.

Očakáva sa, že Únia bude takto reagovať na zastrašujúce hospodárske aktivity konkurenčných krajín, ako sú Čína alebo Rusko.

Ako „udrie“ povinné očkovanie na spoločnosť? (Jennifer Fraczeková)
Názor Jennifer Fraczekovej (GMX) Teraz, keď sa za povinné očkovanie vyslovil aj dezignovaný nemecký kancelár Olaf Scholz, je veľmi pravdepodobné, že k nemu dôjde. Odborníci predpokladajú, že by to mohlo zradikalizovať tvrdé jadro odporcov... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zastrašovanie a vyhrážanie sa

„V súčasnosti sa nachádzame v konfliktnej geopolitickej situácii,“ -  povedal Valdis Dombrovskis, podpredseda Európskej komisie, a pokračoval: „Tento nástroj nám umožní lepšie reagovať v takýchto situáciách. Ukáže, že EÚ má v prípade potreby spôsoby, ako sa brániť proti ekonomickým útokom. To môže pôsobiť ako silný odstrašujúci prostriedok."

Sankcie bolo doteraz pre Brusel ťažké presadiť, čiastočne preto, že si vyžadovali jednomyseľnosť a často zlyhali. Dôvodom je, že mnohé členské štáty majú vlastné obchodné vzťahy s Ruskom alebo Čínou, ktoré chcú chrániť.

Teraz by navrhovaný mechanizmus EÚ umožnil konať rýchlejšie. Čína by mohla byť sankcionovaná za vyhrážanie sa Litve obchodnými dôsledkami za jej diplomatické zblíženie s Taiwanom.

Ako v diktatúre: „Špicľovanie“ koronovým režimom. Viedenskí policajti už majú toho dosť! (Bernadette Conradsová)
Komentár Bernadette Conradsovej (Wochenblick) Erózia policajného aparátu. Šikanovanie a „špicľovanie“ radových policajtov. Tých oddeľuje od ľudí masívna vládna propaganda a vnútorný aparát informátorov. Kritici vlády nemajú šancu na kariérny... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Sankčné clá či zablokovanie investícií

„Akékoľvek sankcie alebo odvetné opatrenia, ktoré EÚ prijme, sa však zmaria, ak členské štáty nebudú konať v súlade s európskou politikou," - varuje profesor John O'Brennan z National University of Ireland v Maynoothe. Podľa neho je problém v tom, že členské štáty stále horlivo bránia svoje zahraničnopolitické výsady.

Okrem dovozných obmedzení by mohlo ísť aj o sankčné clá či blokovanie investícií. Okrem toho by spoločnosti z postihnutých krajín mohli byť vylúčené z verejných súťaží a účasti na programoch EÚ, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Nezrušiteľná abonentka na očkovanie. Trestami sa zbavujú kritikov vlády !
Názor Juliana Schernthanera (Wochenblick) Obavy z povinného očkovania sa stupňujú Pred niekoľkými dňami sa médiami a sociálnymi sieťami začal šíriť hrubý návrh pokút až do výšky 7 200 eur alebo dokonca trest odňatia slobody ako trest pre... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.