S úctou spomíname na tých, ktorí odišli v roku 2021
30 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Rok 2021 bol búrlivý asi v každom ohľade. A čím sme starší, tým viac vnímame aj úmrtia známych osobností. A v tomto roku ich odišlo neúrekom. Pripomeňme si teda aspoň mená niektorých z nich.

Hana Hegerová

sa vlastným menom volala Carmen Farkašová a pochádzala z Hurbanova, hoci zdroje ako miesto jej narodenia uvádza Bratislavu, kde sa narodila 20. októbra 1931. Jej prvé angažmán bolo v Divadle P. Jilemnického v Žiline, neskôr pôsobila v divadle Semafor v Prahe, ale aj v slávnej parížskej Olympii. S aktívnou kariérou skončila táto skvelá šansoniérka v auguste 2011 a tento svet opustila 23. marca, vo veku 89 rokov.

Libuše Šafránková

sa narodila 7. júna 1953 v Brme. Svet si ju bude pamätať ako krásnu Popelku. Film Tři oříški pro Popelku natočila ako 19 ročná a odvtedy stvárnila vo filme, divadle, či seriáloch množstvo postáv. Ešte pred Popelkou hrala napríklad aj Barunku vo filme Babička. Dva dni po svojich 68. narodeninách zomrela manželka herca Josefa Abrháma na rakovinu pľúc v Prahe.

Od nevyjasnenej smrti bývalého policajného prezidenta ubehol rok
O tom, že Milan Lučanský má vypovedať na NAKA sa dozvedel počas dovolenky v Chorvátsku. A tak ju 3. decembra 2020 rodina prerušila, aby sa vrátili na Slovensko. Prinášame zhrnutie udalostí, ktoré sa jeho odchodom na výsluch spustili. Nemôže ísť o... Čítať ďalej
30 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Milan Lasica

Jeho smrť je vraj vysnívaná smrť každého umelca - zomrel na javisku po koncerte Bratislava Hot Serenaders. Narodil sa 3. februára 1940 vo Zvolene. Spoločne s J. Satinským už ako študent vystupoval v Tatrarevue s autorskými dialógmi. Tie sprevádzali celé generácie Slovákov. Okrem nich má však aj bohatú kinematografickú, či televíznu tvorbu. Svoj všestranný talent využil aj ako scenárista, či autor divadelných predstavení. Spolupracoval s mnohými osobnosťami česko slovenskej kultúry. Zomrel vo veku 81 rokov, 18. júla 2021.

František Nedvěd

zomrel rovnako, ako M. Lasica, 18. júla 2021. Narodil sa v Prahe, 19. septembra 1947. S bratom Janom sa preslávili v legendárnej skupine Brontosauři, no neskôr pôsobil aj vo folkovo-gospelovom zoskupení Spirituál Kvintet. S bratom Janom pôsobili aj v duu, ktoré si hovorilo Nedvědi, no popri tom si budoval aj sólovú kariéru. 

Zomrel Richard Marcinko, chlap zo Slovenska, ktorý dobyl Ameriku
Na facebookovej stránke Američania slovenského pôvodu bola nedávno zverejnená správa o smrti Richarda Marcinka bývalého dôstojníka námorníctva USA slovenského pôvodu. Ako informuje zdroj, po odchode zo strednej školy sa ako 18 ročný úspešne... Čítať ďalej
30 | 12 | 2021 | Norbert Pančík

Edita Grúberová

Jej meno a tvorbu poznali skôr nadšenci vážnej hudby. Narodila sa deň pred Vianocami v roku 1946. Debutovala ako 22 ročná v úlohe Rosiny (Barbier zo Sevilly) a v roku 1970 dostala angažmán v Štátnej opere vo Viedni a počas svojej bohatej kariéry účinkovala na operných doskách v asi každej európskej významnej scény. Zomrela vo veku 74 rokov 18. októbra.

Miroslav Žbirka

Rodákovi z Bratislavy, ktorý našiel svoj domov v Prahe sa zdravotne už dlhšie nedarilo, no jeho smrť 10. novembra 2021 bol naozaj šok nie len pre umeleckú obec. Šokujúci bol aj spôsob, akým to rodina verejnosti oznámila. Miro, alebo ak chcete Meky, sa narodil 21. októbra 1952. Veľký milovník Beatles s charakteristickým hlasom pôsobil spolu s Marikou Gombitovou a Jankom Lehotským v Moduse na jednom z vrcholov slávy tejto skupiny. Po odchode z nej rozbehol vlastný projekt Limit a odvtedy každá z jeho platní obsahovala niekoľko hitov. 

Hana Hegerová / Facebook (Honza Musil)
Hana Hegerová / Facebook
Zdroj: Facebook (Miro Zbirka)
Miroslav Žbirka / Facebook (Miro Zbirka)
Libuše Šafránková / Facebook
Libuše Šafránková a Josef Abrahám / Facebook (Milujeme český film)
Milan Lasica / Facebook (Milan Lasica)
Karel Gott mit Milan Lasica und Július Satinský / Facebook (Karel Gott Deutsch)
František Nedvěd / Facebook (self)
Edita Gruberová, archívna snímka. Foto: TASR
@reprofoto/ FB MŽ
Miro Žbirka/TASR

Má večerníček v súčasnej televízii miesto?
Prežitok alebo fenomén? Večerníčky sa na Slovensku vysielajú už niekoľko desaťročí. Ni­kto iný si na večerníčkoch nezakladá tak ako my a naši západní susedia v Česku. Je zaujímavé, že aj počas existencie spoločného štátu mala každá krajina svoju... Čítať ďalej
30 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.