Zomrel Richard Marcinko, chlap zo Slovenska, ktorý dobyl Ameriku
30 | 12 | 2021 I Norbert Pančík

Na facebookovej stránke Američania slovenského pôvodu bola nedávno zverejnená správa o smrti Richarda Marcinka bývalého dôstojníka námorníctva USA slovenského pôvodu. 

Ako informuje zdroj, po odchode zo strednej školy sa ako 18 ročný úspešne dostal do námorníctva USA ako radioman.Po absolvovaní kandidátskej školy dôstojníka v roku 1965 mu bola udelená hodnosť “lieutenant commander “ čo je v US Navy - ekvivalent - nadporučík. Následne o rok neskôr bol pridelený do špeciálnych síl námorníctva USA SEAL Team 2. Potom študoval odbor medzinárodné vzťahy na Auburn University v Alabame a politické vedy na Naval Postgraduate School v Kalifornii.Vyznamenal sa v bojoch vo Vietname, kde bol ocenený prvou bronzovou hviezdou a vietnamským krížom so striebornou hviezdou.

Založil SEAL

Po ukončení svojej misie vo Vietname bol povýšený na veliteľa nadporučíka a v roku 1973 bol pridelený ako námorný atašé do Kambodže.Po neúspešnom pokuse o záchranu amerických rukojemníkov v Iráne, zostavil a vycvičil špeciálnu protiteroristickú jednotku SEAL Team 6. Bol jej prvým veliteľom v rokoch 1980-83.

Jej činnosť nekomentuje ani Biely dom, ani Pentagon.V roku 1984 bol poverený vedením tímu Red Cell - Červená bunka.

Nečakaný pád

Tento tím testoval bezpečnosť námorných základní, jadrových ponoriek, lodí, civilných letísk...V roku 1986 bol uvoľnený z vedenia Red Cell a vyšetrovaný námornou vyšetrovaciu službu (NIS) pre údajnú korupciu a nezrovnalosti pri riadení tímu.

V roku 1989 Richard Marcinko odišiel z námorníctva USA po viac ako 30-tich rokoch služby.Po ukončení kariéry napísal v roku 1992 svoju vlastnú autobiografiu o pôsobení v námorníctve USA Rogue Warior. Kniha bola jednou z najpredávanejších, ktoré periodikum The New York Times vydalo.

Je nositeľom viac ako 10-tich vojenských vyznamenaní.Ako uvádza na záver stránka Američania slovevenského pôvodu,vo svojich knihách legendárny vojak často a rád pripomínal, že jeho starý otec pochádzal zo Slovenska. Podľa neho práve po dedkovi-baníkovi, zdedil húževnatosť a pevnú vôľu, ktoré sa mu neskôr zišli pri výcviku a v boji.

Premiér vyhlásil: Vláda je predvídavá, ľudia neposlúchajú!
Vláda robí predvídateľné opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. V rozhovore pre TASR to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO). Heger pripomenul, že na Slovensku od februára do novembra platil COVID automat, kde nastavili pravidlá na... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.