Od nevyjasnenej smrti bývalého policajného prezidenta ubehol rok
30 | 12 | 2021 I Eka Balašková

O tom, že Milan Lučanský má vypovedať na NAKA sa dozvedel počas dovolenky v Chorvátsku. A tak ju 3. decembra 2020 rodina prerušila, aby sa vrátili na Slovensko. Prinášame zhrnutie udalostí, ktoré sa jeho odchodom na výsluch spustili.

Nemôže ísť o nič vážne

Povedala si vtedy jeho manželka Martina a počas dňa mu v tomto duchu poslala aj SMS. V nej stálo, nech sa ponáhľa, lebo treba umývať okná. Lenže vážne to bolo. Svedčil proti nemu bývalý príslušník SIS František Bőhm. 

Svedomie

Tento kajúcnik vôbec nedopadol dobre. Do väzby ho vzali v septembri 2020 a vtedy začal podľa Plus7dní hovoriť. Okrem iného aj o tom, že Lučanský ako policajný prezident mesačne bral tridsaťtisíc eur za krytie trestnej činnosti. Bőhma prokurátor (za odmenu?) pustil na slobodu. Tú si však neužil dlho - samovraždu spáchal 13. februára 2021. Aj jeho výpoveď stratila na dôveryhodnosti.

Bez možnosti kontaktu

Odkedy generál Lučanský za sebou zavrel dvere domu a odišiel na výsluch, s manželkou úplne stratili kontakt. Tá navyše prežívala covid s dosť ťažkým priebehom a tak mu len písala. Jej listy, ako aj listy jej manžela pre ňu, končili v zásuvke písacieho stola na polícii. Poslala mu aj oblečenie, ktoré sa k nemu tiež vôbec nedostalo. Neinformovali ju ani o dramatických udalostiach, ktoré vo väzení predchádzali smrti jej manžela.

Advokát: Vo výpovediach kajúcnikov v kauze Mýtnik III sú hlboké trhliny
Obhajcom údajného oligarchu Miroslava Výboha, ktorý je aktuálne v Dubaji, je Ladislav Smejkal. Ten Pravde poskytol rozsiahly rozhovor, z ktorého "čriepky" prinášame aj my. Mýtnik III. M. Výboh (na snímke) bol začiatkom augusta obvinený v tejto... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Čo sa vtedy stalo

Týždeň po zatknutí došlo vo väzobnej cele k ťažkému úrazu - M. Lučanský mal vážne zranené oko. Vo Vojenskej nemocnici v Ružomberku ho museli operovať. Po tejto operácii sa pacient so spútanými rukami a možno aj nohami, prevrátil s nemocničným vozíkom a udrel si pri tom hlavu, rekapituluje v krátkosti rýchly sled udalostí Plus7dní. Nuž a z riaditeľa VNsP v Ružomberku sa v marci stal minister zdravotníctva.

Veď sa tam nemal zle...

To je dojem, ktorý sa snažili vyvolať ministri Kolíková a Mikulec. Veď dostal na celu aj televízor, poukazoval ktorýsi z nich. Mnohí naň čakajú dlhý čas, on ho dostal behom pár dní ... vlastne len ako dekoráciu, lebo kábel k prístroju, ktorý by ho sfunkčnil, už nedostal... A podobných pokusov o prikrytie prešľapov bolo niekoľko.

Jedným z týchto pokusov bolo aj svedectvo samotného Lučanského. "Zlatými chlapcami" v ňom nazýva príslušníkov ZVJS „Už len podľa týchto slov si viem predstaviť, ako sa tam k manželovi správali. Prívlastok zlatý vždy používal ironicky. Keby chcel niekoho skutočne oceniť, pochváliť, istotne by sa o ňom nevyjadril, že je zlatý,“ tvrdí Martina Lučanská. Kto jej manžela poznam vedel, bol taký hrdý, že by sa na nejakú bitku určite oficiálne nesťažoval.

Koniec prišiel o tri týždne

Štyri dni pred Štedrým dňom ku generálovi Lučanskému nepustili návštevu. S ňou mali riešiť náležitosti po nebohom otcovi a tiež podpis o vrátení služobného bytu. O 16.30 konštatovala kontrola cely, že väzeň je v poriadku. Ani nie o desať minút neskôr nastal poplach. Generál Lučanský sa údajne pokúsil o samovraždu. Príslušníci ZVJS sa ho pokúšali oživiť a srdce naskočilo. Bol prevezený do nemocnice v Prešove a okolo 19. hodiny večer sa zlá správa dostala aj k manželke Martine.

Minister financií chce po omikrone prehodnocovať pôsobenie iného ministra
Ako vidia pôsobenie ministra Lengvarského lídri OĽaNO a Sme rodina? Najnovšie píše SME.sk. Včasné avízo opatrení Podľa denníka SME.sk Boris Kollár v rozhovore pre TASR uviedol, že opatrenia sú síce predvídateľné, ale bolo by potrebné komunikovať... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

„Sústredila som sa na jedinú vec - vybaviť prevoz manžela domov, do Martina, do tunajšej nemocnice. Lekári mi potvrdili, že to je možné, všetko bolo nachystané. Odchádzala som s prísľubom deťom, že otca im doveziem.“ Povedala pre Plus7dní M. Lučanská.

Žiaden súcit

Väzenská mašinéria sa nezastavila ani pred prešovskou JISkou. Obsadili ju po zuby ozbrojení "kukláči", ktorí nemali v sebe ani toľko súcitu, aby si na mobily nenatáčali zronenú Martinu Lučanskú nad lôžkom jej zúboženého manžela. "Bol neoholený, neostrihaný. Ale na krku žiadne stopy po obesení. Stále som riešila jeho prevoz do Martina. Až pracovníci popradskej nemocnice mi poradili, aby som radšej zháňala kňaza. Som im za všetko nesmierne vďačná,“ spomína vdova. Bdela pri ňom celý deň i noc. Odbehla sa osprchovať a vtedy ho odpojili od prístrojov.

Z oficiálnych miest takmer žiadna sústrasť

Po smrti generála Lučanského chodili ľudia pred policajné oddelenia zapaľovať sviečky, ako prejav úcty a sústrasti s rodinou. Veniec na pohreb poslala prezidentka republiky, ale aj vedenie českej polície. Slovenská polícia poslala zákaz účasti na poslednej rozlúčke... Tá sa konala v Štrbe a platila ju mama generála Lučanského. Manželka mala totiž až do dedičského konania zablokovaný účet. 

Nemohla si sťažovať na nedostatok, ale sumy za zastupovanie manžela neboli malé. Ozval sa jej však bývalý sudca, súčasný europoslanec M. Radačovský a ten jej ponúkol bezplatné zastupovanie. A tak to je v tomto prípade stále - rodinu zastupuje bez nároku na honorár. 

Podpora záchranárom prišla od ľudí
Záchranári. Kým ich hocikto z nás nepotrebuje, veľmi si ich pôsobenie ani neuvedomujeme. Oni tu však sú, aj keď práve nebojujú o život náš, či nášho blízkeho. Zachraňujú niekoho iného. V polovici decembra slovenskú verejnosť pohoršilo zadržanie... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Samovražda...?

"Rozprávke" o samovražde neverí nikto z rodiny. „Moja mama vravievala, že pomsta je len pre Hitlera. Toho sa držím. Vyčítam si len jednu vec - že sme vtedy nadránom, keď manžel odchádzal na políciu, nezobudili dcéru,“ hovorí Martina Lučanská a hoci sa veľmi snaží ostať pokojná, oči sa jej zalievajú slzami. „Cestovali sme celú noc, Saška zaspala na zadnom sedadle auta. S tým, že sa s otcom nerozlúčila, sa nevie vyrovnať.“ Uzatvára M. Lučanská.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.