Má večerníček v súčasnej televízii miesto?
30 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Prežitok alebo fenomén? Večerníčky sa na Slovensku vysielajú už niekoľko desaťročí. Ni­kto iný si na večerníčkoch nezakladá tak ako my a naši západní susedia v Česku. Je zaujímavé, že aj počas existencie spoločného štátu mala každá krajina svoju zvučku. Oni chlapčeka s čiapkou z novinového papiera a my deduška so psíkom a chalúpkou. Na význam večerníčkov sa pozrel časopis Život.

Scenáristka a dramaturgička Halka Marčeková s pracuje vo verejnoprávnej televízii s večerníčkami. V súčasnosti je jednou z piatich dramaturgov tvorby pre deti a mládež, špecializuje sa na animovanú tvorbu. Za sebou má okrem večerníčkov dramaturgiu viacerých televíznych relácií pre deti. Okrem toho píše detské knihy.

Rozlúčte sa so zimou, privítajte jar: Teploty budú atakovať historické rekordy!
Počasie sa výrazne zmení! Už o niekoľko dní sa budeme musieť rozlúčiť so zimným počasím. Nastúpi to jarné a prinesie so sebou teplotné rekordy! Možno to tak teraz nevyzerá, avšak už o niekoľko dní to vonku bude zaváňať skôr jarou. Zatiaľ zažívame... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

V čase, keď Slovenská televízia dala večerníčkom na desaťročie zbohom, pracovala pre Českú televíziu. Vtedy u nás tvorba pre deti klesla na dno. Vo vedení televízie sa nenašiel nikto, kto by bol prozreteľný a dokázal večerníčky oceniť. Od roku 2011 sa tento žáner znova začal vysielať.

Deti sa potrebujú prred spánkom upokojiť

Prečo sú podľa nej večerníčky pre deti dôležité? „Deti sú vo svojej podstate stále rovnaké. Potrebujú sa večer upokojiť a mať pocit bezpečia. (...) Aby bolo jasné, kedy sa večerníček začína a kedy sa končí, vznikli zvučky. (...) Deduško Večerníček sa na obrazovkách objavil v roku 1977. Pôvabnú zvučku vymyslela dramaturgička Anna Minichová, výtvarníkom a režisérom bol Ladislav Čapek. Neskôr dokonca vznikol 28-dielny seriál V chalúpke a za chalúpkou, ktorý iniciovali deti. Chceli vedieť, čo ten deduško robí celé dni okrem toho, že večer zažíha hviezdy. (...) Večerníčky vznikli ako večerné pohladenie pred spaním. Vždy sme sa striktne vyhýbali akejkoľvek agresivite a čo i len naznačenému násiliu.“ 

Nadácia Pomoc obdarovala počas Vianoc ľudí v núdzi
Nadácia Pomoc zriadená Nitrianskym samosprávnym krajom, občianske združenie (OZ) Inšpirujme svet a Čestná stráž prezidenta SR obdarovali počas Vianoc ľudí v núdzi z Nitrianskeho kraja. Potravinovou charitatívnou zbierkou pomohli deťom a rodinám,... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Teda agresívne rozprávky typu Tom a Jerry s kocúrom rozsekaným na plátky či pokémoni sa pred spaním nevysielali. Kontroverzie vyvolávali aj Pat a Mat zo seriálu. No koniec jednotlivých epizód bol optimistický, tak ich zaradili.

Máme mnohé úspešné večerníčky

Deduško Večerníček je najdlhšie fungujúca televízna zvučka v RTVS. Pred niekoľkými rokmi ju vyretušovali a zdigitalizovali. Medzi najúspešnejšie večerníčky patrí seriál Pásli ovce valasi s Kubkom a Maťkom, ktorý bol prvým farebným kresleným večerníčkom vôbec. Úspešné boli Danka a Janka, Čin-čin, Najmenší hrdinovia... Slimák Maťko a škriatok Klinček majú až sto dielov, čo z nich robí náš najdlhší večerníčkový seriál. Veľký úspech zožal poľský Macko Uško.

Sviatok Božieho narodenia aj v minulosti patril rodine
Sviatok Božieho narodenia, ktorý pripadá na 25. decembra, sa začínal polnočnou svätou omšou, ktorá sa na východnom Slovensku konala takmer v každom chráme. Pre TASR to povedala etnologička Klaudia Buganová s tým, že počas tohto dňa sa ľudia... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.