Podpora záchranárom prišla od ľudí
29 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Záchranári. Kým ich hocikto z nás nepotrebuje, veľmi si ich pôsobenie ani neuvedomujeme. Oni tu však sú, aj keď práve nebojujú o život náš, či nášho blízkeho. Zachraňujú niekoho iného. V polovici decembra slovenskú verejnosť pohoršilo zadržanie vedenia ich organizácie. A tak sme sa zaujímali o názor tých, ktorých zástupcov zadržali.

V EÚ medzi najlepšími

Nie, to nie je nejaké "potľapkávanie sa po pleci", akí sme my dobrí. Slovenské záchranné tímy sa pravidelne zúčastňujú na európskych súťažiach, kde si "merajú sily" s kolegami z celej Európy. A v týchto súťažiach pravidelne končia na popredných miestach. Ak začnú naši záchranári odchádzať, budú v okolitých krajinách vítaní. 

Prečo vlastne protestovali

"Naozaj netúžime byť mediálnymi hviezdami, no popritom žiť z ruky do úst. Nechceme sa platovo ani vyrovnať kolegom z okolitých krajín, veď nemáme ani polovičné platy, ako majú kolegovia v Česku." Hovorí Viliam Wagner, ktorý roky spolupracoval aj s MUDr. Dobiášom, no teraz pôsobí v regióne stredného Slovenska. "Nechceli sme nič viac len to čo nám sľúbili. Neohrozili sme zdravotnú starostlivosť ani jedného človeka lebo tí čo mali slúžiť,slúžili či na záchranke alebo v nemocniciach."

Odsúdený zatiaľ nik, no podpredseda parlamentu v tom má jasno: My, my, iba my...
Gábor Grendel, podpredseda NR SR za OĽaNO na svet hľadí cez veľmi pokrivenú optiku. V "podliezaní" Danieloi Lipšicovi ho podporuje aj predseda hnutia, ktorý zdieľa jeho názory. Ako aj jeho status. Veď keď sa sám nepochváliš, nik to... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Prepustením lídrov to skončiť nemalo

Nenadávajme na policajtov. Tí si len plnili rozkazy. Predstaviteľov Komory záchranárov zadržali, ako predstaviteľov a "začalo niečo čomu vôbec nerozumiem. Jediný ktorý okamžite reagoval bol Fico a spol. Nie som jeho volič ale reagoval. Bezpochyby dobry marketing na volebne preferencie ale v danú chvíľu som to inak cítil a úprimne som bol rad že aspoň niekto mal chuť pomôcť," konštatuje Wagner.

"Fico verejný nepriateľ lebo preferencie, táto vláda za nič nemôže lebo korona a všetkým pekne Vianoce!! Len zdravotnictvo je poddimenzovane už 30 rokov. Veď zijeme ešte zo socializmu."

Vlna podpory

Tá prišla od bežných ľudí. Záchranárom na ich stanice či zdravotníkom do nemocníc nosili balíčky so sladkým obsahom, niekde dokonca napiekli vianočné pečivo. "My vás potrebujeme," znel odkaz tých, ktorí záchranára videli zatiaľ len v televíznych reportážach, ako "kmitajú" na mieste nejakej nehody.

Ale aj od tých, ktorí na záchranárov čakali, držiac za ruku svojho príbuzného, ktorému pomohli. Lenže to nie je systémové riešenie. To vieme asi všetci. Vedia to však aj na hradnom vŕšku?

Reálne vysvedčenie

To pánom a dámam v povolaní záchranára "vystavujú" bežní ľudia. Hlavne však tí, ktorí na nich zúfalo čakajú či už na mieste nehody, doma po nešťastnom úraze, alebo pri náhlom zhoršení zdravotného stavu. Občas sa stane, že prídu neskoro. Lebo zápcha ... Lebo aj ich je málo, lebo ...

Aj s týmto sa musia záchranári vyrovnávať. Nie je to ich zlyhanie, skrátka okolnosti nedopriali úspešný zásah. Nie, tieto pocity zvýšený plat "nezalepí". Ale nech človek aspoň vie, za čo robí.

Čaká Slovensko zmena na poste predsedu NR SR?
Zdá sa, že fašiangy na slovenskej politickej scéne budú ozaj veselé. Vo svojom článku všeličo predznačuje Denník N. Bude sa otvárať koaličná zmluva? "Sme pripravení na debatu o koaličnej zmluve, ako druhá najväčšia koaličná strana máme nárok na... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.