Slováci pozor na zdravotné poistenie. Načo netreba zabudnúť?
27 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Zmenu zdravotnej poisťovne musí poistenec zamestnávateľovi oznámiť do 8. januára 2022. V opačnom prípade môže Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou udeliť pokutu do výšky 331 eur, informuje Plus jeden deň.

V prípade, že je poistenec samoplatcom zdravotného poistenia a poistné platí trvalým príkazom, nemal by zabudnúť na zmenu IBAN novej zdravotnej poisťovne. Odporúča sa skontrolovať aj výšku platieb. Od januára sa totiž zvýši minimálna výška preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie pre samoplatiteľov a SZČO na 79,31 eura mesačne. Pre osoby, ktoré majú nárok na zníženú sadzbu poistného, je minimálny preddavok určený vo výške 39,65 eura.

Od januára zálohujeme plasty. Ako to bude prebiehať?  
Od 1. januára 2022 si za každú spotrebiteľ pri pokladnici priplatí 15 centov za nápoj v plastovej fľaši. Slovensko sa pridáva k desiatke európskych štátov, ktoré zálohujú PET fľaše a plechovky. Za každý vrátený obal však dostanete zálohu späť. Na... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Od januára budúceho roka sa mení spôsob vykazovania preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie. Vo výkaze preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie zamestnávateľa – mesačnom výkaze - pribudne nová položka: Vymeriavací základ zamestnávateľa pri poskytnutí podpory v čase skrátenej práce.

Od 1. marca sa ruší odvodová úľava. Osoby, u ktorých sa uplatňovala odvodová úľava, a teda aj nulová sadzba poistného (u zamestnávateľa aj u zamestnanca), sa nebudú považovať za poistencov štátu.

Konečne otvorili hotely a penzióny! Čo je pre turistov pripravené?
Hotely a penzióny otvoroli svoje brány. Musia však dodržiavať určité podmienky. Ubytovacie zariadenia fungujú v režime OP, navyše hostia musia mať aj negatívny výsledok testu. Televízia Markíza sa bola pozrieť, ako to vyzerá na... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.