Od januára zálohujeme plasty. Ako to bude prebiehať?  
27 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Od 1. januára 2022 si za každú spotrebiteľ pri pokladnici priplatí 15 centov za nápoj v plastovej fľaši. Slovensko sa pridáva k desiatke európskych štátov, ktoré zálohujú PET fľaše a plechovky. Za každý vrátený obal však dostanete zálohu späť. Na novinku pre spotrebiteľov sa pozrela Pravda.

„Zákon o zálohovaní nepozná výnimky. Všetky jednorazové plastové a plechové obaly na nápoje, od 0,1 do 3 litrov, bez ohľadu na to, či sú to slovenské alebo importované značky, bude zálohované 15 centami,“ upozorňuje Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu organizácie Správca zálohového systému.

Od spustenia systému bude možné vrátiť zálohované obaly do viac ako 2 000 predajní po celom Slovensku. Polovicu z toho tvoria predajne nad 300 metrov štvorcových predajnej plochy, pre ktoré je zálohovanie povinné. Mnohé menšie predajne sa zapoja aj dobrovoľne.

Podľa dát Inštitútu environmentálnej politiky je na Slovensku dokopy zhruba 8,5-tisíc predajcov, ktorí sa môžu zapojiť do zálohovania. So zavádzaním obdobných systémov ako v zahraničí mali na prípravu krátky čas, 10 mesiacov.

Čo nás ešte čaká? Mlynári avizujú zdraženie pšenice
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) očakáva, že vlna zdražovania prítomná v roku 2021 bude pokračovať aj v roku 2022. Uviedla to pre TASR hovorkyňa komory Jana Holéciová. "Len naši mlynári avizujú zdražovanie potravinárskej... Čítať ďalej
26 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Finančný kredit alebo hotovosť

Systém bude fungovať v predajniach nasledovne: zákazník vráti fľaše a plechovky do automatu v predajni. Zariadenie mu ponúkne na výber finančný kredit, teda zálohu za odovzdané obaly. Tá môže mať formu kreditu, respektíve zľavy z nákupu, ktorú si môže uplatniť v danej predajni, prípadne dostane vyplatenú zálohu v hotovosti.

Doteraz sme totiž boli pri triedenom zbere zvyknutí obal postláčať a popučiť, aby zaberal čo najmenej miesta v žltých nádobách. To už neplatí. „Pre zálohový systém je veľmi dôležité, aby sa vrátil obal v pôvodnom tvare, teda čistý, prázdny, nestlačený, s čitateľným čiarovým kódom s označením „Z“ a s vrchnáčikom,“ vysvetľuje riaditeľka komunikácie Správcu zálohového systému Morvai. Ak sa pokúsite vrátiť fľaše a plechovky poškodené, automat ich neprijme. Obaly, ktoré budú pokrčené, znečistené alebo bez označenia, by vám však mali reťazce umožniť odovzdať do zberového koša na odpad v predajni.

Obaly, ktoré na sebe nemajú logo Z sa budú preberať, ale bez vyplatenia zálohy. Do 30. júna 2022 platí ešte nábehový systém a obchodníci môžu dopredať nápoje v plastoch bez loga Z. Prvé zálohované obaly sa budú distribuovať od budúceho roka s tým, že producenti môžu obchodníkom dodávať ešte nápoje v starých nezálohovaných obaloch do konca januára a obchodníci ich môžu dopredávať do konca júna.

Doktor Bubán radí čo robiť, ak ste sa prejedli
Tak sa zas raz prejedáme! "Mnohí Slováci doslova nepoznajú hranice v konzumácií jedla, a tak sa prejedajú. Známy lekár má pre nich jasný odkaz." Uverejnil ho web 1.pluska.sk. „U nás je veľký zlozvyk to, že napr. ľudia jedia veľmi málo rýb. Myslia... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Obchody sú pripravené

Denník Pravda oslovil všetky veľké obchodné reťazce s otázkou, ako sú na nový systém pripravené. Tie svorne tvrdia, že rozbeh zálohovania bude hladký, mnohé sa totiž pripravovali s predstihom a do nových automatov investovali niekoľko miliónov. Zvyšok je investícia na strane samotných výrobcov obalov.

Ročne sa podľa ministerstva životného prostredia na Slovensku predá asi jedna miliarda PET fliaš a 345 miliónov plechoviek od nápojov. Ako pre Pravdu uviedla spoločnosť OLO, ktorá zabezpečuje odvoz a likvidáciu odpadu v Bratislave, len za mesiac november v žltých nádobách na plasty vyzbierali 776,2 tony plastov.

Rady pre nadšencov Trojkráľovej lyžovačky
V nadväznosti na rozhodnutie vlády SR sa s účinnosťou od 3. januára 2022 rozširuje možnosť poskytovania služieb prevádzok verejného stravovania. Budú sa môcť otvoriť aj pre konzumáciu na mieste, a to len pre osoby v režime OP. Podmienky pre... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Znížiť množstvo plastov v prírode

Motiváciou pre zavedenie zálohovania bol jednak tlak z Európskej únie, kde si členské štáty vrátane Slovenska dali kolektívny cieľ dosiahnuť 90 % vyzbieraných obalov. Zavádza sa aj povinná prímes minimálne 25 % recyklovaného materiálu do všetkých nových obalov uvádzaných na trh.

Druhým dôvodom je nezodpovednosť slovenských spotrebiteľov. Envirorezort vyčíslil, že miera recyklácie plastových obalov dosahuje len 60 %. To znamená, že stovky miliónov fliaš končia na skládkach, prípadne voľne pohodené v prírode. Doba rozkladu takéhoto materiálu je okolo 500 rokov.

V rámci EÚ okrem Slovenska doteraz zálohovalo nápoje 10 štátov. 

Ľudia by nemali svojvoľne prikrmovať zver v lese
Ľudia by nemali svojvoľne prikrmovať zver v lese. Neodporúča to štátny podnik Lesy SR. Užívateľom poľovného revíra je poľovnícka organizácia, ktorá zodpovedá za starostlivosť aj prikrmovanie zveri. Uviedla pre TASR hovorkyňa Lesov SR Marína... Čítať ďalej
26 | 12 | 2021 | im/tasr