Politiku robí minister financií a premiér je len komentátorom, zhodnotil politickú situáciu v roku 2021 politilóg
28 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Eduard Heger je len komentátorom toho, ako by chcel, aby to bolo. Hodnotí politickú situáciu na Slovensku v roku 2021 pre  pre HNtelevíziu politológ Jozef Lenč. Za rok sa zmenil premiér, minister zdravotníctva a preskupili sa sily v parlamente. A kam to dotiahla opozícia?

„Celá tá dynamika bola spôsobená situáciou, v ktorej sa nachádzala Slovenská republika, ale aj zvyšok sveta v súvislosti s pandemickou situáciou. K tomu sa pridali tie faktory, ktoré sú špecifické pre súčasnú slovenskú politiku, ktorá sa vyprofilovala v roku 2020,“ vysvetlil politilóg.

Nedokázali sa zbaviť neduhov

Hegerova vláda sa podľa politológa nedokázala zbaviť neduhov, ktoré sprevádzali prvú, Matovičovu vládu. Bývalý premiér často nevedel krotiť svoje emócie a pred koncom svojho pôsobenia mal ostré rozpory s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. 

Na druhej strane je vidieť, že napriek rôznym názorom je pre Matoviča ideálnym partnerom v koalícii hnutie Sme rodina a Boris Kollár.

Počas roka sa navyše rozpadla strana Za ľudí a časť poslancov a aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková odišli pod krídla SaS.

Lenč to vníma tak, že chybu za takúto trajektóriu strany si môžu pripísať všetci, od Andreja Kisku, po ľudí, ktorí volili Veroniku Remišovú, až po všetky strany konfliktu. 

Manipuláciu s informáciami si uvedomuje aj koaličný poslanec
Poslanec SaS Marián Viskupič neraz rozvíril vodu aj koaličnou kritikou. Tento raz sa na svojom Facebooku oprel do médií, ktoré čoraz viac manipulujú informáciami. Hovorí dokonca o marketingu pandémie. „Už mám plné zuby takéhoto marketingu... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Heger je len komentátor

Po výmene premiéra sa často diskutovalo o autonómnosti Eduarda Hegera v tejto funkcii. Politológ tvrdí, že je ťažké hovoriť o jeho autonómnosti, keď vždy rozhodne v straníckej línii.

„Výzvy na úctu a spoluprácu vychádzajú od Eduard Hegera často v rovnaký deň, ako Igor Matovič v parlamente napáda opozíciu alebo aj poslancov koalície. Z tohto hľadiska môžu mať iný pohľad na úctu, no tú politiku robí Igor Matovič a Eduard Heger je len komentátorom toho, ako by chcel, aby to bolo.“

Lenč pripomína nedávnu udalosť, keď vláda rozhodla o finančnej motivácii za očkovanie pre seniorov a minister financií túto čiastku navýšil o sto eur bez toho, aby o tom rokovala vláda. Nápad spomenul počas svojho vystúpenia v parlamente. „To je absolútna ukážka toho, kto má moc a rozhoduje o tom, koľko peňazí a na čo dá vláda. Teda, že to rozhodnutie nerobí premiér, ale je to minister financií.“

Brat moderátorky Z. Puškárovej je zapletený do ďalšej kauzy
Podľa Nového času sa vynárajú sa nové problémy s korona dotáciami. Organizácia Transparency International upozornila, že schránková firma sprostredkujúca brigádnikov patrí medzi najväčších poberateľov pandemickej pomoci od štátu. Zapletený je do... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Ján Papuga

A čo opozícia?

Medzi kľúčové udalosti slovenskej politiky zaradil Lenč aj „vzkriesenie Smeru“. Rozdelená strana, ktorá po odchode Petra Pellegriniho strácala, sa opäť dostala na stabilné percentá. Pripomína, že sa to podarilo v čase, keď bývalí nominanti čelia podozreniam.

Smer tvrdí, že chcú byť slovenskou sociálnou demokraciou, politológ však konštatuje, že sú skôr konzervatívna, k nacionalizmu sa približujúca strana s rétorikou, ktorá má bližšie k národno-socialistickým stranám než k modernej sociálnej demokracii.

„Robert Fico dokáže využiť tú situáciu v parlamente, ktorú má a neštíti sa ísť do spolupráce s niekým, s kým by sa štítil ísť Peter Pellegrini. Myslím v tomto prípade zatiaľ Tomáša Tarabu,“ vysvetľuje politilóg.

Pellegrini je podľa neho v podstate v parlamente zablokovaný. Nemá ani vlastný klub a je preto nutné, aby spolupracoval. "Do budúcna však spojenie so žiadnou súčasnou opozičnou stranou nie je pre Pellegriniho Hlas dobré riešenie," uzavrel Lenč. 

Protestovala proti vláde, dnes je mŕtva! Družku mafiána zavraždili na Štedrý deň
Družku mafiána Mikulca zavraždili v jej dome na Štedrý deň! Pritom len nedávno protestovala proti vláde držiac v rukách transparent s nápisom: Čurillovská mafia mi zabila muža! Vianočná poprava Policajti našli telo 44-ročnej Dariny po štvrtej... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.