Brat moderátorky Z. Puškárovej je zapletený do ďalšej kauzy
27 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Podľa Nového času sa vynárajú sa nové problémy s korona dotáciami. Organizácia Transparency International upozornila, že schránková firma sprostredkujúca brigádnikov patrí medzi najväčších poberateľov pandemickej pomoci od štátu.

Zapletený je do toho aj viackrát trestaný podnikateľ Peter Puškár. Ide o brata moderátorky Zlatice Puškárovej z TV Markízy.

Manipuláciu s informáciami si uvedomuje aj koaličný poslanec
Poslanec SaS Marián Viskupič neraz rozvíril vodu aj koaličnou kritikou. Tento raz sa na svojom Facebooku oprel do médií, ktoré čoraz viac manipulujú informáciami. Hovorí dokonca o marketingu pandémie. „Už mám plné zuby takéhoto marketingu... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Kauza sa týka schémy Prvej pomoci, ktorá poskytuje dotácie firmám zasiahnutých pandémiou. Peniaze pomáhajú tým, ktorým výrazne poklesli tržby alebo časť ich zamestnancov nemohla plnohodnotne pracovať.

Transparency International upozornilo, že na 23. mieste medzi najväčšími poberateľmi stojí spoločnosť Brigádnici, s. r. o., ktorá takto získala 3,44 milióna eur. Ide o personálnu agentúru, ktorá je tak oveľa úspešnejšia ako jej zabehnutá konkurencia. 

Ide o schránkovú firmu

Problémom je, že Brigádnici nemajú prevádzku a sídlia so stovkami ďalších firiem na adrese malej garsónky. Ide o schránkovú firmu s virtuálnym sídlom. Podľa verejne dostupných zdrojov je za ňou český občan Vladimír Macaj. Macaj sa k Brigádnikom dostal v apríli 2021 od občianskeho združenia s názvom Podnikateľské združenie, za ktorým je práve Peter Puškár.

Ten sa pritom nedávno premenoval a po novom si hovorí Tony Tesla, býva v rakúskej obci neďaleko hraníc Wolfstahl v Rakúsku. Práve jeho podpis svieti na zmluve s úradom práce. Transparency pripomína, že brat populárnej televíznej moderátorky skončil ako obvinený v prípade miliónových daňových podvodov a Finančná správa ho zaradila na neoficiálny zoznam bielych koní.

Vážne obvinenie expremiéra: Ministerka spravodlivosti chcela povaliť vlastnú vládu!
Ministerka spravodlivosti sa chodila do Prezidentského paláca intenzívne dohadovať o tom, ako povaliť vlastnú vládu! Pre TA3 to povedal bývalý premiér Igor Matovič. Otočila sa im chrbtom Podľa ministra financií bola Mária Kolíková súčasťou... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Enormné zvýšenie počtu zamestnancov

Firma Brigádnici oficiálne deklaruje miliónové obraty, keď mali v roku 2019 takmer 5-miliónové tržby a následne klesli o viac ako milión počas korony. „Takýto podnikateľský úspech pri firme, ktorá dlhé roky vykazovala tržby na úrovni desiatok tisíc eur, pôsobí veľmi podozrivo. Veľké pochybnosti vzbudzuje aj údaj, že schránková firma, ktorá oficiálne nemá registrovanú ani jedinú kanceláriu, zamestnávala celkovo tisíce zamestnancov v trvalom pracovnom pomere, čo je pre získanie takej enormnej pomoci nevyhnutné. Podľa firmou predložených účtovných závierok ich v roku 2018 firma zamestnávala 48, no rok na to už 3125,“ píše Transparency International.

Pri komunikácii investigatívcov s Brigádnikmi narazili na muža, ktorý sa ich snažil presvedčiť, že všetko je v poriadku a ich agentúra zamestnáva 1500 ľudí. „Neochotne sa nám predstavil ako Novák. Muž volal zo zlatého telefónneho čísla, ktoré má na internete uvedené Tony Tesla,“ dodalo Transparency. Tvrdenia z Brigádnikov, že zabezpečujú zamestnancov pre automobilky či železiarne im popreli samotné firmy.

O firme zamestnanci nepočuli  

„V roku 2020, keď prišla pandémia, sme začali čerpať pomoc, ale kým sa nám dostala, sme sa zadlžili, aby bolo na výplaty a odvody, pretože pomoc meškala. Len vďaka tejto pomoci sme udržali pracovné miesta a vyplácali sme zamestnancom mzdu,“ citovali stanovisko majiteľa firmy, ktorý poslal zoznam mien a priezvisk zamestnancov firmy. Transparency oslovilo štyroch zamestnancov zo zoznamu a nikto z nich o firme Brigádnici nepočul.

ČO zamlčali pri veľkolepom rozdávaní odmien pre zdravotníkov
Odmeny pre zdravotníkov, ktoré im mali byť vyplatené vo výške 350 eur v januárovej výplate, nedostanú všetci. Dôvody sú rôzne. Ministerstvo zdravotníctva podľa SME dokonca dopredu počítalo s tým, že o peniaze nemusia požiadať všetci. Podľa... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová