Lekár varuje: TOTO nejedzte ani na Vianoce!
23 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Už zajtra sú tu Vianoce! A k tým neoddeliteľne patrí štedrovečerný stôl. Lepšie povedané večera, ktorá pre mnohých znamená najväčšiu hostinu roka. Lekár pripúšťa, že raz do roka si môžeme vyhodiť z kopýtka, no na niektoré špeciality by sme mali zabudnúť.

Gastroenterológ Ladislav Kužela po problémoch so srdcom zásadne prekopal svoj jedálniček a to isté radí aj svojim pacientom. Hovorí, že ak sa dobre stravujete počas celého roka, na Vianoce si môžete dopriať aj viac. Niektoré tradičné špeciality však neodporúča ani počas sviatkov, píše portál 1pluska.sk.

Je vianočný celodenný pôst v poriadku?

"Veľa ľudí na Vianoce ani neraňajkuje a až potom zasadne k štedrovečernému stolu, čiže prvé jedlo si dá až okolo štvrtej popoludní. Bolo zrealizovaných veľa štúdií, ktoré postupne prišli na to, že národy, ktoré majú nejaké formy hladovky – ramadán alebo iné – sa po tomto období nemajú zdravotne horšie," pripúšťa Kužela.

"Práve naopak, po takomto pôste sa im zlepší cukrový profil, tukový profil a s tým aj rizikové činitele pre vznik cukrovky, srdcovo-cievnych ochorení, obezity. Čiže zlepšuje to po mnohých stránkach náš celkový zdravotný stav," dodáva odborník.

Osem symptómov omikronu, ktoré by ste nemali ignorovať
Bolo identifikovaných osem symptómov omikronu. Nový variant koronavírusu zaznamenalo podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) už 90 krajín sveta vrátane Slovenska. U nás dosiaľ oficiálne potvrdili sedem prípadov tejto mutácie. Aké sú... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Problémom je fáza prejedania sa

Problém je však podľa gastroenterológa vo večernej fáze prejedania sa. "Predstavte si, s akými šokmi sa organizmus musí vyrovnať. Najskôr ho pohladkáte, potom dostane zabrať," varuje špecialista.

Upozorňuje však, že to nie je len o čreve. "To, čo vedel a povedal Hippokrates pred 2 400 rokmi, že všetky choroby idú z našich čriev, dnes výskum potvrdil. Je to aj preto, lebo v črevách máme črevné mikróby, ktoré, ak sa o ne dobre staráme, sa nám odmenia, v opačnom prípade sa to odzrkadlí na našom zdraví. Začnú sa tvoriť zápalové molekuly, rozbehne sa kolotoč chronického zápalu, ktorý vidíme na stúpajúcom trende srdcovo-cievnych ochorení, obezity, cukrovky atď."

Podľa odborníka by sme sa vôbec nemali prejedať. Okrem toho, že nám stúpnu hladiny tukov, cukrov, inzulínu, ukladá sa tuk v pečeni. Naše telo je nastavené tak, že zvládne jednorazové prejedenie sa, ale prejedanie celý deň, resp. viac ako 24 hodín, už prestáva zvládať.

Čo nás čaká po lockdowne? Ďalší lockdown
Do 9. januára platí lockdown, no núdzový stav bude na Slovensku trvať minimálne do 23. februára. A po Novom roku príde neodvratne pandemická vlna, ktorú spôsobí mutácia omikron. Aké opatrenia nás čakajú? Kým na jednej strane sa ozývajú hlasy, aby... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Dodržiavať pitný režim

"Po druhé, tekutinový režim. Nemyslím tým alkohol, ale vodu, čím viac, tým lepšie. Po tretie, nazval by som to „Porazme bufet“. Stoly sú plné všetkého možného, oči by jedli atď. Porazme bufet tým, že si nenaberieme všetko. Začnite prospešnou, nízkokalorickou stravou – polievkou, šalátom," usmerňuje odborník.

Ďalšia vec je podľa neho veľkosť porcie. Žalúdok je vak, ktorý toho zvládne naozaj veľa. Lenže čím viac sa roztiahne, tým viac nám spôsobuje diskomfort, tlačí na okolité orgány. 

Väčšinou objemné jedlo je aj mastné. A čím mastnejšie jedlo, tým dlhšie ho trávime. To je vtedy, keď na nás príde pocit, že už nevládzeme. 

Ako je to s klobáskou a údeným?

„Klobáskarov“ Kužela nepoteší. "Ale nie je to z mojej hlavy. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny pod Svetovou zdravotníckou organizáciou v roku 2015 robila štúdiu, ktorá posudzovala vplyv procesovaného mäsa – slaniny, klobásy – na vznik rakoviny hrubého čreva. Tieto potraviny zaradili do karcinogénnej skupiny číslo 1, to znamená najvyššie riziko vzniku rakoviny. Takže snažme sa na vianočnom stole nemať tieto jedlá – a keď, tak v minimálnom množstve a aj počas roka ich zredukovať na najnižšiu možnú mieru," hovorí

Je to hanba! Nie všetci z prvej línie sa dostanú k 350-eurovým odmenám
Sľubovaná odmena pre zdravotníkov v sume 350 eur je poriadne sporná! Okrem vodičov sanitiek môžu na ňu zabudnúť aj pomocní pracovníci v zdravotníctve. Bez nich by si pritom lekári a sestry chod oddelení nevedeli ani len predstaviť, píše portál... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Ako si pripraviť zdravšiu štedrú večeru? Rybu, šalát, kapustnicu?

Ryba obsahuje prospešné omega mastné kyseliny, hovorí lekár. Aby sme ich úplne nepotlačili, nezničili, je vhodné podľa neho pomalé varenie pri nižších teplotách. V šaláte odporúča zasa nahradiť majonézu gréckym jogurtom.

"Ja osobne mäso v kapustnici nahrádzam tofu, kapusta je dobrá aj bez mäsa. Keď si chcete rýchlo ozdraviť črevo, fermentované potraviny, kyslá slovenská kapusta je na to najlepšia. Tou fermentáciou, kvasením sa vytvárajú prirodzené probiotiká, ktoré keď sa dostanú do čriev, podporia zdraviu prospešné mikróby a navodia rýchlejšie črevné zdravie," vysvetľuje Kužela.

Diéta po sviatkoch už veľa nepomôže

Lepšie je namiesto očistných dní vrátiť sa do zdravého normálu, prízvukuje lekár. Ideálna je prevencia, a keď už zhrešíme, treba sa vrátiť do normálnych koľají.

"Žiadny gastroenterológ nechce, aby ste si navodili zlý vzťah k jedlu. Príliš veľká opatrnosť – toto môžem, toto nie – vedie do bludného kruhu. Z jedla treba mať úžitok a radosť. Keď sa dobre stravujete celý rok, jednorazový prehrešok neuškodí," uzavrel L. Kužela.

Kuriérske služby kolabujú! Pošta nám pokazila Vianoce, sťažujú sa zákazníci
Zákazníci hromžia a pošta nestíha! Nápor balíkov vo vianočnom období nie je nič nové, no tento rok sa k tomu ešte pridružil predvianočný lockdown a katastrofa je na svete. Zmena na poslednú chvíľu Tohtoročný počet zásielok poštu aj kuriérov... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.