Ceny plynu explodujú, v Nemecku sa zatiaľ trápne poťahujú o Nord Stream 2
22 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Bude, alebo nebude Nord Stream 2? Annalena Baerbocková: Nie!  Olaf Scholz: Áno! Všíma si to v komentári pre Wochenblick Achim Baumann.

Slzy v Nemecku, vo Washingtone otvárali šampanské

Zatiaľ čo mnohí pozorovatelia v Nemecku, najmä priaznivci strany Zelených, možno ronili slzy, keď sa ukázalo, že Annalena Baerbocková nakoniec nebude novou nemeckou kancelárkou, vo Washingtone určite lietali zátky od šampanského, keď sa oznámilo, že ministerkou zahraničných vecí sa stane práve táto samozvaná odborníčka na medzinárodné právo bez titulu. Baerbocková sa považuje za verného vazala USA. Nie je preto prekvapujúce, že nedávno opäť hovorila o tom, že chce pochovať projekt Nord Stream 2. Je to však skutočne v záujme Nemecka? A čo je v koaličnej dohode?

Gazprom nedodržal slovo. Nenaplnil nemecké zásobníky. Zvyšujú sa obavy z nedostatku plynu
Ruský štátny podnik Gazprom zjavne nesplnil sľub Kremľa, že od 8. novembra naplní svoje zásobníky plynu v Nemecku, aby zmiernil napätie v plynovej kríze v Európe, píše epochtimes.de. Ešte viac sa vyprázdnili Podľa údajov priemyselného združenia... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Energetická politika nástroj dominancie

Energetická politika už dávno nie je záležitosťou jednotlivých štátov. Bojuje sa o ňu na celom svete. Či už ide o vojnu v Sýrii, v ktorej ide v skutočnosti o dominanciu v energetických otázkach v regióne v takej  miere, ktorú by sme nemali podceňovať, a nie o ušľachtilé otázky ľudských práv, alebo o tvrdú diskusiu o plynovode Nord Stream 2.

Zatiaľ čo nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková zastáva názor, že Nord Stream 2 by nemal byť pripojený na sieť, kancelár Olaf Scholz s tým nesúhlasí. Je to prvý veľký spor v koalícii? Kto zvíťazí?

Nová šéfka nemeckej diplomacie hrozí Rusku v prípade eskalácie konfliktu na Ukrajine
Nová nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na svojej inauguračnej návšteve Paríža podčiarkla „územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny". Pohrozila Rusku politickými a hospodárskymi dôsledkami, ak napadne Ukrajinu, a povedala,... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Telefonát Putin – Biden

Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková otvorene reprezentuje názor USA, pretože Biden nedávno pohrozil Putinovi aj „zrušením“ plynovodu, ktorý je taký dôležitý pre mnohé štáty EÚ. Pre USA by bolo veľkým úspechom, keby plynovod „zlyhal“.

Koniec koncov, Biden je politicky pritlačený k múru. Hrozí, že inflácia v USA dosiahne dvojciferné číslo, ceny predmetov každodennej spotreby neustále rastú, najmä kvôli vysokým cenám energií. Cena elektrickej energie je už teraz rekordne vysoká. Cena plynu sa medziročne zvýšila viac ako desaťnásobne. Domácnostiam hrozia dodatočné náklady vo výške stoviek dolárov.

Skupina G7 varovala Putina pred tvrdými dôsledkami v prípade útoku na Ukrajinu
Popredné západné priemyselné krajiny naliehavo varovali Rusko pred útokom na Ukrajinu a pohrozili tvrdými dôsledkami, informuje gmx.net. „Na stretnutí G7 sme Vladimírovi Putinovi vyslali jasný odkaz," - vyhlásila britská ministerka zahraničných... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Aj v Nemecku nová vládna koalícia hrozí ďalším zvyšovaním cien. Prechod z fosílnych palív na obnoviteľné zdroje energie v skutočnosti dobre nefunguje. V poslednom čase prudko stúpol dopyt po elektrickej energii. Dôvod: Domáce vzdelávanie a home office sú energeticky náročné. Na druhej strane, vykurovanie je základnou potrebou, ale to tiež prináša nemalé náklady.

Zmätok okolo koaličnej dohody

Baerbocková na okraj nedávnej konferencie ministrov zahraničných vecí v Bruseli uviedla, že Nord Stream 2 v súčasnosti nie je možné schváliť, pričom sa odvolala sa na koaličnú dohodu. V koaličnej dohode sa však plynovod Nord Stream 2 nespomína ani slovom.

Čo mala teda Baerbocková na mysli? Ustupuje do pozície, že veľké energetické projekty možno riešiť len na európskej úrovni, ako to požaduje koaličná dohoda. Je to šikovný krok, pretože viaceré krajiny EÚ, ako napríklad Poľsko, sa obávajú závislosti od Ruska, ktorej sa chcú vyhnúť.

Konflikt s Ruskom: Ukrajina vyzýva NATO na spoločné odstrašujúce opatrenia.
Vzhľadom na masívne presuny ruských vojsk v blízkosti hraníc chce Ukrajina získať väčšiu podporu od NATO. Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu Rusko chce, aby Ukrajina zostala slabá, - píše nemecký Der Spiegel. Ukrajina... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Baerbocková je na strane USA

Je veľmi pravdepodobné, že by ho na európskej úrovni vetovali. Scholz sa tak dostáva do nepríjemnej situácie, keďže sa jasne vyjadril v prospech projektu Nord Stream 2. Okrem toho dal jasne najavo, že ako kancelár si nárokuje kompetenciu určovať usmernenia zahraničnej politiky.

Na druhej strane, Baerbocková, ktorá prešla „kádrovaním“ globalistov na Svetovom ekonomickom fóre okolo architekta „veľkého resetu" Klausa Schwaba, je plne na strane USA.

Putin varoval Západ a Ukrajinu, aby neprekračovali „červené čiary" Kremľa. Biden: „Nebudem akceptovať nikoho „červenú čiaru“!“
V súvislosti s napätou situáciou v ukrajinskom konflikte je na utorok naplánovaný virtuálny summit Vladimíra Putina a Joea Bidena. Podľa ruských zdrojov bude hlavnou témou rokovania práve konflikt na Ukrajine, informuje portál gmx.net. Videosummit... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Kto z koho

Bude zaujímavé sledovať, kto zvíťazí: Bude to Scholz, ktorý presadzuje nezávislejší trh s energiou s viacerými výrobcami z rôznych štátov, a ktorý dobre vie, že ak sa Nemecko príliš podriadi klimatickému diktátu, čaká ho energetická kríza, alebo to bude Baerbocková ako zjavný vazal USA?

Ak sa to podarí, kancelár Scholz bude na strane porazených - a Nemecko bude ako vždy závislé od vôle USA. Tento spor skutočne ukáže, kto v nemeckej vláde rozhoduje! – konštatuje na záver Achim Baumann.

„Varšavský summit": Ako chcú pravicové strany zmeniť podobu EÚ. Obvinili európske inštitúcie z prekračovania svojich právomocí!
Poľská vládnuca strana pozvala do Varšavy európsku pravicu. Na stretnutí niekoľko pravicových konzervatívnych strán varovalo pred stratou národnej suverenity v Európe. Asi desiatka straníckych lídrov sa na summite „zaprisahala“, že bude bojovať... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.