Maďarsko ďakuje Slovensku za rekordné tržby. Čo je na Slovensku zakázané, za hranicami je povolené
22 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

O cezhraničnom nákupnom turizme pred Vianocami píše denník Ma7.sk, ktorý informuje maďarskú komunitu žijúcu na Slovensku o dianí na Slovensku a v Maďarsku. Reštriktívne opatrenia slovenskej vlády pred Vianocami priniesli podľa neho rekordné príjmy maďarskej gastronómii, obchodným centrám a remeselníkom.

Dôvod je zrejme každému známy. Nie je nutné ho obšírne vysvetľovať, ale treba ho zdôrazňovať. Keďže na Slovensku sa v advente nemohli otvárať reštaurácie, kaviarne ani vianočné trhy, ľudia zo Slovenska si predvianočné obdobie užívali v okolitých krajinách. Najmä v Maďarsku. 

"V Győri je už takmer mesiac problém s parkovaním pri nákupných centrách, námestiach a vianočných trhoch. Každé tretie auto má slovenskú ŠPZ. Tvrdé jadro návštevníkov mesta je z Galanty, Dunajskej Stredy a Trnovca nad Váhom, ale už sa objavili aj „nákupní turisti“ z Bratislavy a stredného Slovenska," píše Ma7.sk.

Nielen nákupné centrá, ale aj vianočný trh a kino sú plné nakupujúcich zo Slovenska, ktorí sa chcú zabaviť počas adventného obdobia. Majiteľ jednej z najobľúbenejších kaviarní podľa Ma7.sk hlási rekordné tržby a ironicky ďakuje Slovensku za to, že v takej miere zvýšilo tržby maďarským obchodníkom a gastro sektoru.

Asi konečne pochopil... národ nie je stádo oviec (povinné očkovanie zjavne neprejde)
Pozerám, Matovič mi na sociálnej sieti tyká. Aj vám, všetkým! Nejak to zaráža, keď minister financií tykaním nás všetkých nabáda na to, aby sme vyštvali našich starkých na tretie očkovanie. Ale dobre, zvykáme si. Asi pochopil. Konštatuje totiž, že... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | TASR/Ivan Brožík

Na Slovensku nie je už ani vianočná nálada

Na Slovensku ale vôbec nie je vianočná nálada. Maďari z južného Slovenska preferujú pri vianočných nákupoch Győr alebo Budapešť. Podľa ľudí za hranicami ide o vpád do iného sveta. Kým veľké mestá Slovenska, Bratislava a Nitra nemajú takmer žiadnu vianočnú atmosféru, v Maďarsku sa adventná nádhera jagá.

Vianočné jarmoky, vo vzduchu vôňa vyprážaných dobrôt a vareného vína a ochrana tváre iba v interiéri. "Kým na vianočných trhoch v Győri nie je povinnosť predložiť potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní, v Budapešti áno," upozorňuje Ma7.sk.

Na hraniciach síce je schválená kontrola polície, ale počas adventných víkendov iba málokto podľa Ma7.sk uviedol, že ich cestou domov na Slovensko aj reálne skontrolovali.

A tak ľudia peniaze vyčlenené z rozpočtu na vianočné nákupy a adventnú zábavu z veľkej časti minuli v zahraničí. A nielen v Maďarsku, ale aj v Poľsku. Turizmus bujnie. 

Podľa Ma7.sk v kine Cinemax v Győri hlásia, že zo Slovenska prichádza rekordný počet rezervácií vstupeniek. Pretože to, čo je na jednej strane hranice zakázané, si Slováci bez problémov užívajú o pár kilometrov ďalej.

Diktát Bruselu sa nekoná, tak nech sa naši politici nevyhovárajú, myslí si právnička
Ak zavedú povinné očkovanie, nebude to EÚ, ale naša vláda! Upozorňuje vo svojom statuse na sociálnej sieti právnička. Vakcinačné okienko z dieľne EÚ "Tak si to skúsme zhrnúť," píše Judita Laššáková. "Distribúcia experimentálnych vakcín proti... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Gastroturizmus na Slovensku sa pre obmedzenia úplne prepadol

Ma7.sk spracoval aj príbeh Zsolta Takáča, majiteľa kaviarne Esterházy v Galante. Zsolt tvrdí, že tri štvrtiny Slovenska pred Vianocami vyvážali zisk do zahraničia. Kým oni v kaviarni kvôli vládnym nariadeniam museli zrušiť takmer dvadsať adventných podujatí a bezmocne sa prizerajú, ich zákazníci a konzumenti sa bavia v zahraničí.

Pochopil by, keby vláda nariadila zatvorenie gastrosektoru v januári, vo februári, ale rozhodnutie zatvoriť gastro pred Vianocami nechápe. Zsolt prevádzkuje aspoň „Galantského skleneného tigra". Malé auto, z ktorého ponúkajú grilované klobásky, vyprážané mäso, gaštany, panini a párky v rožku. A tí, ktorí sa pri ňom zastavia, mu sprostredkúvajú zážitky spoza hraníc.

"Kaviareň je rada, že môže realizovať aspoň ten stánkový predaj, hoci ide naozaj len o minimálny, symbolický zlomok tržieb, ale napríklad v Trnovci nad Váhom Úrad verejného zdravotníctva stánky dal zatvoriť, aby sa ľudia neflákali na ulici s vareným vínom," píše Ma7.sk.

Mainstream už zrejme nevládze klamať o podiele nezaočkovaných, konštatuje aktivista
Denník Sme "zabúda" v reportážach o covide uvádzať podiel nezaočkovaných! Upozorňuje na to vo svojom statuse na sociálnej sieti bývalý politik a aktivista. SME už nevládze klamať? "Čo sa to deje v kontrahovanej tlači? Ani čiarka o tom, koľko z... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

-------------------------------

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.