Dag Daniš: Koniec vojenskej suverenity? Chystá sa dohoda o amerických vojenských základniach na Slovensku
18 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Názor Daga Daniša (Postoj)

Slovenské ministerstvá obrany a zahraničných vecí pripravujú dohodu so Spojenými štátmi, ktorá môže výrazným spôsobom obmedziť suverenitu Slovenska, upozorňuje vyštudovaný filozof a redaktor Dag Daniš. 

Americké základne na Slovensku

Dokument sa volá dohoda o vojenskej spolupráci a de facto umožňuje zriadiť na Slovensku americké vojenské základne. 

Konkrétne má ísť podľa Daniša o vojenské letecké základne v Malackách a Sliači. Časť týchto letísk sa má odovzdať do výlučného užívania amerických ozbrojených síl. Americká armáda bude priestory v plnom rozsahu využívať, riadiť a kontrolovať.

Realita bude iná

"Formálne budú základne majetkom Slovenskej republiky a nebudú mať štatút stálej americkej vojenskej základne, reálne však budú v istej forme dlhodobého bezplatného „prenájmu“ pre ozbrojené sily Spojených štátov."

Základne majú slúžiť na rozmiestňovanie, skladovanie a prepravu americkej vojenskej techniky (vrátane ťažkej), munície a „nebezpečných materiálov“.

Matovičove úplatky za očkovanie zatiaľ nezabrali
Keď Igor Matovič, minister financií a produkovateľ mnohých neúčinných nápadov stál na tlačovej konferencii v parlamente po schválení tristoeurovej odmeny za očkovanie, povedal, že zákon má za cieľ chrániť zdravie a životy najzraniteľnejších ľudí a... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Ján Papuga

USA budú mať výlučnú kontrolu

Dohoda má paušálne autorizovať Spojené štáty prakticky na akékoľvek vojenské využitie základní: „Rozmiestnený materiál ozbrojených síl USA bude využitý výlučne na použitie ozbrojenými silami USA. Ozbrojené sily USA budú mať výlučnú kontrolu nad prístupom k takémuto rozmiestnenému materiálu, jeho používaním a nakladaním s ním a budú mať neobmedzené právo kedykoľvek takýto rozmiestnený materiál vyviezť z územia Slovenskej republiky.“

Možnosti slovenskej vlády kontrolovať využívanie základní v rukách americkej armády sa majú dohodou obmedziť na minimum. Slovensko sa má napríklad zaviazať, že nebude vyžadovať spolupodpis rozkazov na presun ozbrojených síl NATO.

Čoskoro dorazí nový liek na covid! Pre koho bude určený?
Vláda odobrila nákup nového lieku na covid! Doraziť by mal najneskôr do 24. januára budúceho roka. Ministerstvo zdravotníctva informuje, ako sa k nemu môžete dostať. Už o niekoľko týždňov by sa na Slovensku mohlo pri liečbe pacientov postihnutých... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Vojenské priestory odovzdávame do rúk cudzej moci

Dokument je na viacerých miestach ozdobený frázami o plnom rešpektovaní suverenity Slovenska a slovenskej vlády, no vo výsledku suverenitu obmedzuje – a vojenské priestory v Malackách a Sliači odovzdáva do rúk cudzej moci.

Treba dodať, že dohoda o vojenskej spolupráci nie je nijako výnimočná, podobné dohody majú Spojené štáty s viacerými členskými štátmi NATO (hoci rokovania o pravidlách boli dlhé a náročné).

Američania už roky príležitostne využívajú letisko v Kuchyni a jeho okolie na cvičnú streľbu a cvičné bombardovanie. Problém je skôr v tom, či je navrhovaná dohoda vyvážená alebo len jednostranne výhodná.

Becík: To nie je núdzový stav! To je diktátorský režim
Diktátorský režim - teda núdzový stav zaviedla vláda iba na potlačenie našich práv a slobôd! Presne týmito slovami charakterizuje situáciu na Slovensku starosta obce Dvory nad Žitavou a hlasák Branislav Becík na sociálnej sieti. Spejeme do... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Slovensko musí mať účinnú kontrolu

Keďže dokument sa volá dohoda a je len v pripomienkovom konaní, slovenská vláda by mala žiadať, aby jej konečná podoba posilnila právomoci slovenskej strany.

Je predsa neprijateľné, aby Slovensko nemalo účinnú kontrolu nad tým, čo a s akým účelom (a proti komu) sa bude skladovať v slovenských vojenských priestoroch.

Na takéto vážne rozhodnutia by sa podľa Daniša mal vyžadovať súhlas slovenskej vlády, vrátane právomoci kontrolovať materiál vo vojenských skladoch.

Na Ficove predvedenie reagujú odborníci: Porušila polícia zákon?
Odborníci majú jasno! Šéf Smeru Robert Fico skončil vo štvrtok na policajnej stanici. Celý incident vyvolal vlnu kritiky a mnoho otázok. Čo hrozí Ficovi? Protestná jazda sa pritom mala konať počas zákazu zhromažďovania. To vyhlásila vláda v rámci... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Riskovať preventívny úder budú slovenskí občania

Čisto hypoteticky – ak by sa mal na slovenskom území skladovať americký vojenský materiál či zbrane, ktoré protivník vyhodnotí ako nebezpečné, základne by mohli byť v prípade stupňovania konfliktu terčom preventívneho úderu.

Američania by v takomto krajnom prípade riskovali len to, že prídu o jeden z vysunutých východoeurópskych skladov. Slovensko a obyvatelia oblasti by riskovali oveľa viac…Varuje redaktor.

"Slovenskej vláde by sme mohli odporučiť, aby si návrh dohody prečítala. A aby text upravila do podoby skutočnej dohody dvoch strán. Nie do podoby domácej úlohy, ktorú majú poslušne vykonať Korčok s Naďom," uzavrel Daniš.

Majú Európania hynúť ako muchy? Pýta sa Juraj Mesik
Zatiaľ, čo v Európe sa na občanov chystá povinné očkovanie, Južná Kórea má 82 percent populácie plne vakcinovanej. Juraj Mesik hovorí o fiasku masových vakcinácii. "Neviem kde zaspala cenzúra..." Mesik tvrdí, že píšu o tom dokonca vo Wall Street... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.