Na Ficove predvedenie reagujú odborníci: Porušila polícia zákon?
18 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Odborníci majú jasno! Šéf Smeru Robert Fico skončil vo štvrtok na policajnej stanici. Celý incident vyvolal vlnu kritiky a mnoho otázok. Čo hrozí Ficovi?

Protestná jazda sa pritom mala konať počas zákazu zhromažďovania. To vyhlásila vláda v rámci núdzového stavu. Za zhromaždenie sa podľa zákona považujú aj pouličné sprievody a manifestácie. 

Nebol zadržaný, len predvedený

Polícia neskôr vysvetlila, že Fica nezadržala, ale predviedla „s cieľom vykonania nevyhnutných procesných úkonov“. Rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská pre TV Markíza vysvetlila, či bol zásah v medziach zákona a či majú poslanci parlamentu imunitu pred zadržaním.

Podľa zákona o policajnom zbore má policajt právo zadržať osobu na základe dožiadania. „Predvedenie osoby na základe dožiadania znamená, že je určité dožiadanie zo strany súdu, orgánu činného v trestnom konaní, správneho súdu alebo iného orgánu podľa osobitného predpisu. V dožiadaní musí byť presne označená osoba, o ktorú ide a takisto, aký je účel dožiadania, prečo vôbec takýto úkon má byť uskutočnený,“ vysvetľuje Kurilovská.

Uhrík: Už to nie je o pandémii, ale o zmene spoločnosti! Čo z nás elity chcú mať?
Štát nefunguje, nevieme čo robiť, tak zostaňte všetci doma! Presne to je podľa europoslanca Milana Uhríka odkaz tejto vlády ľuďom. Na najnovšie opatrenia má tiež vlastný názor. Opatrenia a lockdown bez logiky "Prosím Vás, aký má význam pýtať sa... Čítať ďalej
17 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Policajti zákon neporušili

Odborníčka zároveň dodáva, že na poslancov parlamentu sa nevzťahuje výnimka v súvislosti s predvolaním na policajnú stanicu. Policajti teda zákon neporušili. Následne, ak by po obvinení žiadal prokurátor súd o väzobné stíhanie, v prípade poslanca by väzbu musel odobriť parlament.

Fica však z polície prepustili a obvinili z podnecovania. „Podľa dostupných informácií, ak išlo o predvedenie na základe dožiadania, tak polícia nepochybila a konala v súlade so zákonom,“ konštatuje Kurilovská.

O naplnení trestného činu má obavy bývalý vyšetrovateľ a advokát Peter Vačok: „Ak sa ozaj  vozili len v autách, je ťažko tvrdiť, že je to naplnenie toho znaku.”

Nuly bez Fica, nuly s Ficom
Nula je nič. V matematike sa nula nedá odčítať, pričítať, nedá sa ňou deliť, ani násobiť. Nula nám oddeľuje kladné od záporného. Je to iba značka. Niečo, čo zostáva po psíkovi na stĺpe, keď zdvihne labku. Nuly, ktoré sa priradili k nule s miliónmi.... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Až dva roky väzenia

Inak to vidí Kurilovská. „Keď niekto podnecuje na trestný čin, vyzýva na určité hromadné neplnenie dôležitej povinnosti alebo na závažné porušovanie verejného poriadku, sám sa dopúšťa trestného činu,“ vysvetlila. Odsúdený môže byť na trest odňatia slobody do dvoch rokov. 

Ostro diskutovanú kauzu zhodnotili aj odborníci. „Polícia predvedením Roberta Fica okamžite pred začatím simulovaného protestu tomuto urobila najlepšiu PR, akú len mohla urobiť,“ napísal na sociálnej sieti bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek. 

„Z Fica týmto policajným zásahom vytvorila chudáčika prenasledovaného štátnou mocou, perzekvovaného, ktorého sa politická vládna moc snaží silou umlčať,“ vysvetľoval.

Očakáva, že krajský prokurátor zruší trestné stíhanie Fica ako nezákonné a nedôvodné, podobne ako v prípade zhromaždenia záchranárov, ktorých polícia predviedla v utorok, píše portál 1pluska.sk.

Cestovný ruch krváca! 26.12 je naplánované hromadné otvorenie prevádzok! Podnikatelia bojujú proti nelogike a neférovosti
"Musíme sa spájať! Už nemôžeme byť ticho!" Tvrdí skupina desiatok podnikateľov v HORECA businesse z celého Slovenska, ktorí vystupujú pod spoločným heslom: Cestovný ruch krváca. Nedávno rozoslali hromadný mail, v ktorom nabádajú na protest. Chceme... Čítať ďalej
18 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Podľa Ficovho scenára

Politológ Radoslav Štefančík vo Ficovom konaní vidí jednoznačný zámer. „Fico to mal všetko pekne naplánované a polícia išla podľa jeho scenára,“ myslí si.

„Všetko vyšlo podľa scenára Roberta Fica. On je teraz hviezda a ten, ktorému je ubližované a je obeťou ‚štátneho terorizmu‘,“ vysvetľoval odborník. „Polícia Ficovi týmto zásahom nahrala, ale nemala inú možnosť, keďže zasiahla aj proti zdravotníkom,“ dodal.

Súhlasí s ním aj jeho kolega politológ Jozef Lenč. „Robert Fico je natoľko skúsený politik a zručný v manipulácii verejnej mienky, že takúto udalosť dokáže skôr využiť vo svoj prospech,“ povedal. 

Tak sa zdá, že Fico sa musel v utorok, po predvedení záchranárov, veľmi poponáhľať s organizáciou protestnej jazdy, lebo v piatok, po zmene pravidiel lockdownu, by po ňom už ani pes neštekol. Nieto, že by ho policaji zobrali na stanicu. A to by sa mu moc do karát nehodilo.

Fico nemal zostať 30 minút na policajnej stanici, ale 30 rokov v base a tam zhniť, myslí si Matovič
Na tlačovej besede po piatkovom rokovaní vlády šéf OĽaNO a minister financií Igor Matovič opäť nešetril invektívami a vyťahovaním starých obvinení proti Robertovi Ficovi. V reakcii na otázku, ako hodnotí štvrtkový postup polície voči predsedovi... Čítať ďalej
17 | 12 | 2021

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.