Potupná dohoda medzi vládami SR a USA pod paľbou kritiky. Naozaj tu chceme americké základne?
16 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

Stanovisko k návrhu Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládami SR a USA, ktoré uverejnilo OZ Zjednotení za mier, prízvukuje veľkú potupu pre Slovákov. Ide vlastne o ideologickú okupáciu našej vlasti.

"Občianske združenie Zjednotení za mier ostro nesúhlasí s návrhom Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládami SR a USA, ktorý bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania," píše sa v stanovisku, ktoré OZ zverejnilo na webe noveslovo.sk. (Redakcia HD ho preberá v plnom znení.)

"Zjednotení za mier sú presvedčení, že návrh dohody je pre Slovenskú republiku maximálne nevýhodný a predstavuje reálne nebezpečenstvo straty suverenity štátu. (noveslovo.sk)

Zvlášť zdôrazňujeme, že všetky doterajšie prípady uzavretia bilaterálnych dohôd DCA viedli k vybudovaniu vojenských základní USA alebo k uľahčeniu prítomnosti amerických vojakov na území dotyčných štátov. Tomuto zodpovedá aj obsah návrhu zmluvy so Slovenskou republikou. Znepokojujúco na nás pôsobia najmä tie časti navrhovanej dohody, ktoré umožnia Američanom využívanie verejných i súkromných pozemkov a nehnuteľností bez toho, aby ozbrojeným silám USA vznikli nejaké náklady. Ešte problematickejší je čl. 12.1., ktorým sa Slovenská republika na žiadosť Spojených štátov vzdáva suverénneho práva na výkon trestnej právomoci nad príslušníkmi ozbrojených síl USA. Ak dovolíme schválenie tejto zmluvy, ktorá nemá iný cieľ, ako zlegalizovať prítomnosť vojakov USA pod akoukoľvek zámienkou – už ich odtiaľto tak ľahko nedostaneme.

Zjednotení za mier sú presvedčení, že rozmiestňovanie cudzích vojsk na území suverénnej Slovenskej republiky by nielenže viedlo k zvyšovaniu napätia v strednej Európe, ale aj popieralo naše historické skúsenosti s pobytom tzv. spriatelených armád na Slovensku a ich obete.

S týmto cieľom sme iniciovali petíciu Nech je Slovensko poslom mieru v srdci Európy, v ktorej žiadame Národnú radu Slovenskej republiky, aby prijala ústavný zákon o zákaze dočasného či trvalého rozmiestnenia akýchkoľvek cudzích vojsk na území Slovenskej republiky. Petíciu, ktorá už presiahla 6000 podpisov, môžu podpísať všetci občania na tomto linku: https://www.mojapeticia.sk/campaign/nech-je-slovensko-poslom-mieru-v-srdci-europy/f29a9a58-cc21-4d97-93d9-079e2d13f4f7

Nedovoľme, aby bolo naše územie opäť raz zneužité ako predsunutá základňa pre ďalšiu vojnu!

Za OZ Zjednotení za mier
Mgr. Iveta Kompišová, PhD.
predsedníčka Správnej rady

(Redakcia HD prevzala stanovisko, uverejnené na webe noveslovo.sk v plnom znení.)

Pellegrini vrátil úder Kotlebovi: „Na tohto pána si dávajte obzvlášť veľký pozor“
Peter Pellegrini, predseda strany Hlas - SD, reagoval na video Mariána Kotlebu, predsedu strany ĽSNS. Kotleba vo videu tvrdil, že má zaručenú informáciu, že poslanci, ktorí sú okolo Petra Pellegriniho podporia vládnu reformu zdravotníctva.... Čítať ďalej
16 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

_________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.