J. Šikuta: Potrebná je personálna stabilizácia Najvyššieho súdu SR
07 | 12 | 2021 I Ivan Mihale/tasr

Avizované znižovanie počtu sudcov Najvyššieho súdu (NS) SR je nešťastné. Dôležitá je personálna stabilizácia NS. Uviedol to predseda NS Ján Šikuta v utorok na stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Informovala o tom hovorkyňa NS Alexandra Važanová.

Na prijatí u hlavy štátu rezonovali témy, ako rozpočet, personálne otázky či sťahovanie súdu. "Avizované znižovanie počtu sudcov Najvyššieho súdu považuje predseda NS za nešťastné a obáva sa, že ambícia vedenia súdu postupne skracovať dĺžku súdnych konaní tak bude výrazne skomplikovaná," spresnila v stanovisku Važanová.

Šikuta zároveň prezidentku informoval, že v rámci konaní pred NS neeviduje žiaden prieťah zavinený sudcom či konajúcim senátom, veci sa vybavujú priebežne a v poradí. Predseda zároveň hlavu štátu uistil, že vo veci kontroverzných šekov lídra ĽSNS a poslanca parlamentu Mariana K. koná a snahou senátu je rozhodnúť vec v primeranom čase.

Šutaj Eštok sa pýta Remišovej: Je to Vaša hlúposť alebo nevedomosť?
Že prokuratúru chce reformovať žena, ktorá rozumie akurát maňuškám, marionetám a javajkam je za čiarou.! Myslí si to poslanec parlamentu a člen Pellegriniho Hlasu Matúš Šutaj Eštok. Remišová opäť perlila Hlasák vo svojom statuse na sociálnej... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

"Vec musí byť rozhodnutá v poradí nápadu, teda nemôže mať prednosť pred vecou, ktorá bola NS doručená skôr, s výnimkou vecí väzobných," priblížila Važanová.

Doterajší priebeh v konaní považuje Šikuta za časovo primeraný. Dôvodom je, že sa pre pandémiu mohli do konca apríla 2021 verejne pojednávať len a výlučne trestné veci, ktoré nezniesli odklad, primárne väzobné veci, ktorých podiel sa zvyšuje.
Šikuta tiež prezidentku uistil, že sťahovanie NS ide podľa harmonogramu.

NS SR nezistil dôvod na odmietnutie obžaloby na Dušana K. a Petra K.
Najvyšší súd (NS) SR nezistil dôvod na odmietnutie obžaloby na bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. a podnikateľa Petra K. v prípade, kde sú obvinení z korupcie. Senát vyhovel sťažnosti prokurátora, zrušil uznesenie Špecializovaného trestného... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr