Dohoda je konečne na svete! Školy sa zatvoria a nastupujú výhody pre očkovaných
07 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Heger a Lengvarský zverejnili zrejme finálnu podobu opatrení! Premiér a minister zdravotníctva na spoločnej tlačovke predstavili, čo nás najbližšie čaká a čo bude, pravdepodobne, zajtra schválené.

Obchody a služby sa otvoria pre zaočkovaných a prekonaných už v piatok. Zatvoria sa však školy. Vyzerá to tak, že ústupok musela spraviť každá strana, píše portál topky.sk.

Koalícia sa teda nakoniec dohodla. Na spoločnej tlačovke ju predstavil premiér Eduard Heger a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Služieb sa to zatiaľ, žiaľ, netýka, tie sa až otvoria neskôr. Uvoľnenie sa netýka ani gastra. Druhý stupeň ZŠ a stredné školy by mali prejsť na dištančné vzdelávanie od pondelka na 5 dní. Naďalej má platiť zákaz vychádzania a núdzový stav.

Výhody pre OP začnú platiť skôr, školy sa zavrú

Vláda má opatrenia schvaľovať na zajtrajšom rokovaní. Koalícia sa na tomto sprísnení dohodla a v prípade, že minister zdravotníctva Lengvarský zasiahne, bude to koalícia akceptovať.

Pokiaľ sa situácia bude zhoršovať, opatrenia sa sprísnia. Detaily dohody sa ešte budú dolaďovať a budú známe zajtra po vláde. Dohoda, ktorú koalícia teraz ohlásila je nastavená do 9. januára. 

Šutaj Eštok sa pýta Remišovej: Je to Vaša hlúposť alebo nevedomosť?
Že prokuratúru chce reformovať žena, ktorá rozumie akurát maňuškám, marionetám a javajkam je za čiarou.! Myslí si to poslanec parlamentu a člen Pellegriniho Hlasu Matúš Šutaj Eštok. Remišová opäť perlila Hlasák vo svojom statuse na sociálnej... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Strany spravili ústupky

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová uviedla, že liberáli ustúpili od zavretia škôl na úkor otvorených obchodov pre skupinu OP. Školy by mali byť zavreté len päť dní, no či to tak naozaj bude, takisto zatiaľ nie je známe.

Šéf SaS Richard Sulík sa teší, že presadili skoršie otvorenie prevádzok. "Nezmyselné zatváranie obchodov a likvidácia ekonomiky skončia. Myslím, že je viac ako načase a teší ma, že táto moja požiadavka dnes prešla," napísal na sociálnej sieti. 

Povinné očkovanie

Ďalšou témou bolo aj povinné očkovanie. Ak súčasné pravidlá neprispejú k zvýšeniu zaočkovanosti, Remišovej strana bude žiadať povinné očkovanie proti covidu aspoň pre ľudí nad 60 rokov. "A to už od začiatku budúceho roku," povedala ministerka. 

"Najdôležitejšie, čo sa musí teraz spraviť je, aby sa ľudia očkovali," uviedol Lengvarský s tým, že povinné očkovanie alebo pokuty nie je to, čo vláda chce. "My chceme, aby sa ľudia očkovali dobrovoľne," hovorí Lengvarský. 

Lengvarský: Od piatka sa majú otvoriť obchody v režime OP, školy sa majú zatvoriť
Od piatka (10. 12.) sa majú otvoriť obchody pre zaočkovaných a tých, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 (OP). Od pondelka 13. decembra prechádza druhý stupeň základných škôl (ZŠ) a stredné školy (SŠ) na dištančné vzdelávanie. Naďalej má platiť... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Lengvarského opatrenia v troch fázach

1. fáza - predĺženie lockdownu

Lockdown by sa mal predĺžiť do 16. decembra s tým, že nastupuje aj režim OTP v autobusových a vlakových linkách. Zvýši sa tiež kontrola práce z domu.

MIMORIADNE Koalícia sa DOHODLA:

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

2. fáza - otvoriť prevádzky pre OP

Od 17. do 24. decembra by sa mali otvoriť obchody, služby, služby spojené so starostlivosťou o ľudské telo, ale aj bohoslužby budú môcť fungovať v režime OP - teda očkovaní a prekonaní. 

MIMORIADNE Koalícia sa DOHODLA:

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

V obchodoch bude môcť byť len jedna osoba na 15 metrov štvorcových. V službách a prevádzkach v prípade starostlivosti o ľudské telo (kadernik, holič barber...) to bude jedna osoba na 25 metrov štvorcových. Na svätých omšiach bude môcť byť buď maximálne 30 osôb, alebo jedna osoba na 25 metrov štvorcových.

3. fáza - opäť sa všetko zavrie, ministerstvo odporúča obmedziť aj cestovanie

V tretej fáza stanovilo ministerstvo podmienky pre obdobie od 25. decembra do 9. januára 2022. Hotely budú môcť mať zaplnených len 75% kapacity. Budú povinné PCR testy na 72 hodín a AG testy na 48 hodín.

 

MIMORIADNE Koalícia sa DOHODLA:

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

Bohoslužby ostanú naďalej v režime max. 1 osobu na metrov štvorcových alebo maximálne 30 osôb. Otvorené ostanú vleky aj lanovky, uzavreté budú kabínkové lanovky. V prípade fitness centier to bude buď 1 osoba na 25 metrov štvorcových alebo maximálne 6 osôb.

Pre esenciálne prevádzky ostáva režim základ a môžu byť otvorené do 22:00 s maximálne 1 osobou na 25 metrov štvorcových. Zatvorené ostanú všetky neesenciálne prevádzky a základné prevádzky starostlivosti o ľudské telo.

Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že predajne obuvi a predajne domácich potrieb nie sú esenciálne obchody. Ministerstvo zároveň odporúča, aby sa počas sviatkov cestovanie obmedzilo čo najviac. 

SNS vyzýva vládu: Prestaňte deliť ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných!
Vláda delí ľudí na očkovaných a neočkovaných, namiesto zdravých a chorých! Upozorňuje na to vo svojom statuse na sociálnej sieti Slovenská národná strana. Vyzýva ministra zdravotníctva, aby namiesto tlaku na očkovanie začal hľadať riešenie ako... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.