Športový areál v Čilistove - veľké plány plné strát
06 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Viete, čo je X-Bionic Sphere? Športový komplex v Šamoríne, ktorý bol roky pripisovaný finančníkovi Mariovi Hoffmanovi. Oficiálne ho však cez cyperskú schránku vlastnil človek z Komárna - Marián Zubo. Viac o téme písal Index/SME. 

Ani to už neplatí

Komplex nedávno "potichu" zmenil majiteľa. Nový majiteľ však má väčšie starosti, ako zaoberať sa klebetami. Problémom je aj to, že komplex od svojho otvorenia podľa tvrdenia index/SME ešte nebol v čiernych číslach a jeho kumulatívna strata je viac, ako 110 mil. eur.

Investícia do športu je na Slovensku stratová

Málo podnikateľov u nás investuje do športových komplexov z vlastného vrecka, pretože návratnosť je veľmi slabá. Zvlášť pri okrajových športoch, ktoré vysokú návštevnosť neprilákajú. Pred rokmi finančná skupina Istrokapitál nabrala práve tento kurz a požiadala o povolenia na stavbu polyfunkčného komplexu. Jeho súčasťou mala byť dostihová dráha, umelé jazero, aquapark či športová hala.

B. Kollár: Za nepripravenosť na tretiu vlnu nemôžeme viniť len ministra Lengvarského
Vo včerajšej relácii V politike na Ta3 sa Boris Kollár vyjadril jasne - opatrenia mali byť prísnejšie a školy sa mali zavrieť tiež, informovali Topky.sk. Zaujíma ho, čo povie konzílium "Najprv si vypočujem návrhy. Ale som za to, že sme mali hneď... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Voľba padla na Čilistov pri Šamoríne

Projekt staval na už existujúcich plánoch rakúskeho investora. Ten na brehu Dunaja plánoval postaviť vodný park. Hovorilo sa, že Istrokapitál tam preinvestuje 80 miliónov eur. Prvá teapa bola otvorená v roku 2014 pod názvom Element resort. Hipo aréna mala vtedy hostiť konské preteky s celosvetovou účasťou. "Počas pretekov tu budeme mať tri arabské televízie, ktoré chcú od nás vysielať priame prenosy. Areál sa stane významným pre propagáciu Slovenska vo svete," chválil sa vtedy Hoffmann. V roku 2015 otvorili druhú etapu komplexu a v rámci nej vodný areál s olympijským bazénom a vtedajší primátor Šamorína sa tešil, že to bude pýcha strednej Európy.

Megalomanské vízie

Od roku 2016 areál nesie názov X-Bionic Sphere, podľa švajčiarskej spoločnosti X-Bionic, ktorej vedenie sa netajilo veľkolepými plánmi na komplex pre 27 olympijských športov. "Plánujeme vybudovať vodnú časť areálu na Dunaji, kde by automaticky pribudli športy ako triatlon, diaľkové plávanie, kanoistika, veslovanie a tak ďalej. Pracujeme aj na tom, aby sme zastrešili v súčasnosti otvorený 50-metrový bazén," uviedol  Juraj Bača, predseda predstavenstva X-Bionic Sphere.

Hoffmann aa od vlastníctva dištancoval

"Vystupujem ako tvár projektu, ale som bankár. Nemám vo zvyku rozprávať o svojich klientoch. Týmto projektom však žijem. Bol som súčasťou myšlienky, keď sa rodila. Venoval som mu veľa času a energie," uviedol v roku 2015 v rozhovore. Projekt financovala Poštová banka, ktorej majiteľom bol v tom čase Hoffmann. Pred bankrotom Poštovú banku ochránila skupina J&T.

V cukrárni na dlani námestia si už nedáte nič
Cukráreň v malom meste. Doslova taká, o akej kedysi spievala Marika. Pár stolov pre rodiny s deťmi, detský kútik. Ona, aj jej dve dcéry, ktoré tam robili, poznali svojich zákazníkov po mene a zákazníci nechodili do cukrárne na námestí, ale na... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

zase schránky na Cypre...

Oficiálnym vlastníkom X-Bionic Sphere bola cyperská schránka Miraniteco LTD. Jej konečný užívateľ výhod Marián Zubo z Komárna však mal blízko aj k Hoffmannovi. Podľa zistení Index/SME je konateľom spoločnosti RC Slovakia Zubo. Tú vlastní cyperská schránka Medsirx Limited. Tá je aj majiteľom spoločnosti Alizé, ktorú podľa výpisu z obchodného registra zakladal Mario Hoffmann.

Hofmann a Zubo sa poznajú

Index o šamorínskom komplexe písal už v apríli. Vedenie pripustilo, že Hoffmann a Zubo sa poznajú.  Podľa Patcika Daneka, koordinátora Karanténneho centra pre vrcholový šport spoločnosti X-Bionic Sphere, so zámerom postaviť tento komplex za Hoffmannom prišiel práve Zubo. "Mario Hoffmann ako dlhoročný aktívny športovec inicioval myšlienku spojenia tohto prvotného zámeru s vybudovaním športovísk svetovej úrovne," tvrdil Danek s tým, že Hoffmannovým cieľom bolo zvýšiť výnosy pre klientov Poštovej banky a podporiť vznik športového centra.

Danek všeličo poprezrádzal

Naznačil vtedy tiež, že Hoffmann sa môže stať majiteľom centra: "Aktuálny vlastník spoločnosti X-Bionic Sphere oslovil pána Maria Hoffmanna s ponukou na predaj areálu." Podľa index/SME mal Hoffmann pripravený plán na ozdravenie projektu. Malo ísť o posilnenie športovej pozície centra a znížení nákladov hotela. V októbri 2021 sa vlastnícka štruktúra X-Bionic Sphere naozaj zmenila. Podľa Registra konečných užívateľov sa jediným vlastníkom spoločnosti stala 27-ročná dcéra Maria Hoffmanna Viera. INDEX požiadal vedenie šamorínskeho komplexu o stanovisko, na svoje otázky však do uzávierky odpovede nedostal.

Pohľad na komplex X-Bionic Sphere v Šamoríne. Pohľad na komplex X-Bionic Sphere v Šamoríne. (zdroj: X-Bionic Sphere)

Od tragického výbuchu v paneláku uplynuli dva roky
Obyvatelia metropoly Šariša na mikulášsky deň v roku 2019 asi nikdy nezabudnú. Na Mukačevskej ulici vtedy pri výbuchu plynu v paneláku zahynulo osem ľudí. Tragický dátum si pripomenuli aj topky.sk. Ťažké spomienky Hovorca mesta Prešov Vladimír... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Nový majiteľ prináša zmeny

Nie však v tomto prípade - podľa obchodného registra k žiadnym zmenám vo vedení X-Bionic Sphere neprišlo. Viera Hoffmannová podľa obchodného registra doteraz nefiguruje v žiadnej spoločnosti. Index/SME na sociálnej sieti Hosco (špecializuje sa na pracovné skúsenosti v cestovnom ruchu), Hoffmannová vyštudovala hotelierstvo vo Švajčiarsku a má pracovné skúsenosti zo Slovenska, z Česka a zo Spojených arabských emirátov. 

Projekt plný dlhov

Finančné výsledky spoločnosti X-Bionic Sphere nie sú dobré. Od založenia nebola v zisku.Medzi rokmi 2013 až 2019 síce zaznamenala kontinuálny rast tržieb, avšak covidová pandémia tento trend zastavila. Vlani spadli tržby firmy z 19,9 milióna na 7,5 milióna eura, pričom strata presiahla 14,6 milióna eura. V rokoch 2013 až 2020 vykázal X-Bionic Sphere kumulatívnu stratu vyše 110 miliónov eur. Jeho dlhodobé záväzky dosahujú takmer 150 miliónov eur. Do karát mu nehrajú ani protipandemické opatrenia.

Komplikované vlastnícke vzťahy pozemkov

ostali šamorínskemu komplexu. Záložné právo na ne má spoločnosť Fabron. Jej majiteľom je cyperská schránka Patronka Limited Development, ktorá bola do júna minulého roka akcionárom firmy Popper Capital, potom ju nahradila developerská spoločnosť J&T Real Estate. Popper Capital vlastní pozemky pod pripravovaným komplexom Lido v bratislavskej Petržalke. Časť pozemkov v šamorínskom rezorte vlastní spoločnosť A.P.S. Invest. Jej majiteľom je spomínaná cyperská schránka Medsirx Limited blízka Hoffmannovi a Andrej Valent, ktorý je aj konateľom spoločnosti Alizé.

Slováci si vianočné trhy užívajú - v Maďarsku
V maďarskom pohraničí na vianočných trhoch hlavne cez víkendy na každom kroku počuť Slovenčinu. Ako to vyzerá v Győri? Zisťovala priamo na mieste reportérka TV JOJ. Tradičný adventný trh Vonku zima, až zalieza za nechty, no chodíte pomedzi... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Podporíte nás?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD