Slováci si vianočné trhy užívajú - v Maďarsku
06 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

V maďarskom pohraničí na vianočných trhoch hlavne cez víkendy na každom kroku počuť Slovenčinu. Ako to vyzerá v Győri? Zisťovala priamo na mieste reportérka TV JOJ.

Tradičný adventný trh

Vonku zima, až zalieza za nechty, no chodíte pomedzi stánky. Tu si popasiete oči na umeleckých dielach medovnikára, o kúsok ďalej ponúka svoje výrobky miestna chránená dielňa, o pár krokov ďalej vám priamo pred očami upečú kus ryby. Pri stánku s trblietavými čačkami vás niekto poklepe po pleci s tým, že "Si to ty? Sto rokov som ťa nevidel!" A už vám ruky hreje punč so starými známymi pod mestským vianočným stromčekom... Aj v tomto roku pandemická situácia tieto plány zmarila.

V prístupe voči ľuďom so zdravotným postihnutím badať posun. Veľmi čudný
Od malička som to, čomu sa hovorí "človek so zdravotným postihnutím". Považujem za veľké šťastie, že žijem v dnešnej dobe, kedy už (alebo ešte?) nie sme považovaní za príťaž spoločnosti, ale bývalo to aj lepšie. Paradoxne. Veľa sa o nás hovorí A... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Na Slovensku len výzdoba

Aj mesto Komárno bolo nútené na poslednú chvíľu zrušiť plánované vianočné trhy. Peknú výzdobu Klapkovho námestia a priľahlých ulíc si však môžeme užiť aj bez trhov. "Je to v Komárne trochu zvláštne, veď na druhej strane Dunaja ide život ďalej, aj s rôznymi vianočnými programami. Musíme dávať pozor a dodržiavať všetky tie opatrenia." Podotkol v reportáži Béla Keszegh, primátor Komárna.

Lídri v preočkovanosti

Podľa informácií z TV JOJ, 70% Maďarov je zaočkovaných a Maďarsko je lídrom v preočkovanosti treťou dávkou. Preto v tomto smere nemajú žiadne obmedzenia, trhy sa normálne konajú a ani tam, ani na klzisku pri rieke nie je rúško potrebné. Problém nie je ani s obmedzeným počtom ľudí - organizátori vedia, že viac, ako 500 ľudí sa do areálu nezmestí.

Čaká nás cestovanie v režime OTP
Včera zasadalo konzílium, ktoré malo prehodnotiť predĺženie, prípadne uvoľnenie lockdownu. Ako sa všeobecne očakávalo, odborníci ho predĺžili o ďalších sedem dní (do 16. decembra 2021) a tiež navrhlo sprísnenie niekoľkých opatrení. Bližšie... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Prišli za vianočnou atmosférou

Anketovaní Slováci sa zhodli v tom, že vianočné trhy im chýbajú a preto za nimi prišli do Maďarska. Kompetentní "kričia", že máme prázdnu kasu, no vyčíslil už niekto, koľko peňazí s týmto lockdownom "uteká" z krajiny? 

Podporíte nás?

"Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú." Redakcia HD