Od tragického výbuchu v paneláku uplynuli dva roky
06 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Obyvatelia metropoly Šariša na mikulášsky deň v roku 2019 asi nikdy nezabudnú. Na Mukačevskej ulici vtedy pri výbuchu plynu v paneláku zahynulo osem ľudí. Tragický dátum si pripomenuli aj topky.sk.

Ťažké spomienky

Hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek pri tomto smutnom výročí povedal, aj po dvoch rokoch sa vynárajú smutné spomienky na tento deň. "Hasiči z horiaceho 12-poschodového paneláku, v ktorom výbuch úplne zničil schodisko, zachránili 39 ľudí. Aj napriek veľkej snahe všetkých záchranných zložiek si však výbuch bytovky na Mukačevskej 7 vyžiadal osem životov," priblížil Tomek.

Od tragédie v Prešove

Zdroj: TASR / Milan Kapusta

Svätá omša na pamiatku obetí

Dnes o 12.00 h ju odslúži dekan Rímskokatolíckej farnosti sv. Mikuláša v Prešove Jozef Dronzek. Jej súčasťou bude aj pietna spomienka na osem obetí výbuchu. Nakoľko je celoštátny lockdown, omša bude bez účasti verejnosti. Priamy prenos však môžete sledovať online prostredníctvom Youtube kanála farnosti sv. Mikuláša v Prešove. "Všetkých, ktorí sa nebudú môcť zúčastniť online prenosu svätej omše, pozývame k individuálnej tichej spomienke v predvečer výročia tragédie," dodal Tomek.

Desiatky prišli o strechu nad hlavou

Tragická udalosť v Prešove sa odohrala 6. decembra krátko po poludní. Výbuch peipravil o strechu nad hlavou viac, ako tridsať ľudí, osem ľudských životov vyhaslo. Takmer okamžite po výbuchu vznikli rôzne zbierky pre obyvateľov. Vyzbieralo sa viac, ako 5 miliónov eur, ľudia z celého Slovenska však pomáhali aj materiálne.

Od tragédie v Prešove

Zdroj: TASR / Milan Kapusta

Statik rozhodol o jej zbúraní

Väčšina jej obyvateľov si našla nové bývanie, nájomníci desiatich bytov sa rozhodli pre postavenie novej bytovky. V tej má byť 14 trojizbových a jeden dvojizbový byt. Desať z nich by podľa informácií z topiek obývali nájomníci pôvodnej bytovky, zvyšok plánuje realizátor stavby predať.

Podporíte nás?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD