Minister školstva znížil rozpočet vysokých škôl. Investuje do spriaznených inštitúcií
06 | 12 | 2021 I Ján Papuga

V rámci relácie TV Markíza Na telo s hosťami Ladislavom Kamenickým, exministrom financií za Smer - SD, a Branislavom Gröhlingom, ministrom školstva za SaS, odznela nenápadná, no o to závažnejšia informácia z úst predstaviteľa Smeru - SD. V rámci otázok sa exminister Kamenický spýtal na podpis zmluvy na výskum, ktorý má realizovať súkromná firma. Pritom výskumy realizujú na takmer každej vysokej škole.

Za podivný výskum zaplatí Gröhling súkromnej inštitúcii napojenej na ESET a SOFTEC nemalú čiastku, ktorá by sa dala v rámci školstva investovať užitočnejšie. Ministerstvo uzavrelo zmluvu so súkromným záujmovým združením právnických osôb - Kempelenov inštitút inteligentných technológií. Má ísť o aktivity základného výskumu, aktivity spojené s realizáciou doktorandského štúdia, aktivity spojené s prípravou výskumných grantov.

Murín: Boľševikov, komsomolcov (napr. Tódová z Denníka N) a fašistov sme sa nezbavili
Spisovateľ a aktivista Gustáv Murín sa na svojom blogu na Pravde zamyslel nad tým, prečo nám stále vládnu boľševici. V úvode píše, že nikomu po roku 1989 nenapadlo, že sa raz Slovenska zmocní taká politická „zberba“. Len vďaka Mečiarovmu jednému... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Na výskumy má minister mnohé univerzity a vysoké školy

V štandardných krajinách takéto aktivity realizujú najmä univerzity a výskumné centrá, ktorých máme aj na Slovensku veľa kvalitných. A sú pod patronátom ministerstva školstva. Za Gröhlingovho pôsobenia v situácii škrtania financií má výskum realizovať pochybný inštitút, ktorý má robiť tento výskum v priestoroch dvoch kancelárií Coworkingu Bratislava a HubHub Nivy Tower na Mlynskych Nivoch.

Výskum má táto spoločnosť realizovať v týchto oblastiach: analýza dát pre zelenú energiu, spracovanie prirodzeného jazyka, spracovanie webových a používateľských údajov, informačná bezpečnosť, etika a ľudské hodnoty v technológiách.

Nejde o žiadny výskum

Keby nemal pán minister ukončenú obuvnícku školu a zvláštnym spôsobom nadobudnutý titul na súkromnej vysokej škole, možno by vedel, že uvedené oblasti absolútne nespĺňajú atribúty základného výskumu. Daňových poplatníkov vyjde tento zhluk analýz na 300 000 eur!

Zarážajúce je aj to, že zakladateľmi Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií sú spoločnosti ESET a SOFTEC. ESET snáď ani netreba predstavovať a SOFTEC sa naposledy preslávil kauzou vo verejnom obstarávaní zabezpečenia prevádzky a rozvoja Informačného systému zdravotníckych indikátorov a Manažérskeho informačného systému pre Národne centrum zdravotníckych informácií, kde je podozrenie, že podmienky do súťaže vypracovali samotní zamestnanci SOFTEC-u.

Dr. Igor Bukovský: Rodičia, začnite konečne chrániť svoje deti
O hrôzostrašných informáciách z odborného stanoviska psychológov z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) píše Dr. Igor Bukovský. Tie sú podľa neho samé osebe dôvodom na prísne tresty odňatia osobnej slobody pre tých,... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Znížil rozpočet, no na podivné zmluvy sú prostriedky  

Ako je možné, že minister posiela 300 000 eur do súkromnej inštitúcie, resp. záujmovému združeniu právnických osôb prepojenej na ESET a SOFTEC a pritom znížil rozpočet na budúci rok o 28 miliónov univerzitám a vysokým školám? Medzi nimi aj takým, ktoré výskum robia.

Okrem uvedeného je riaditeľkou Kempelenovho inštitútu Mária Bieliková, ktorá je sestrou Martina Barta z SaS. K podpísaniu zmluvy vo výška 300 000 eur došlo bez verejného obstarávania.

Minister Gröhling na Kamenického otázky odpovedal vágne, s úškľabkom, povedal, že by podobných prepojení našiel niekoľko, ale nevyvrátil neštandardný podpis zmluvy s ľuďmi blízkymi SaS, teda nevyvrátil tieň podozrenia.  

Ako zlepšiť imunitu našich detí?
Oslabená imunita detí môže znamenať vážnu prekážku v živote rodiny. Posilnenie imunity pritom nemusí byť zložité. O imunite a o tom, ako sa dá posilniť napísal vegmart.sk. Imunitný systém je presne tým, čím ho označujeme - je to systém. Zahŕňa... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory, využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!