Ako zlepšiť imunitu našich detí?
06 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Oslabená imunita detí môže znamenať vážnu prekážku v živote rodiny. Posilnenie imunity pritom nemusí byť zložité. O imunite a o tom, ako sa dá posilniť napísalvegmart.sk.

Imunitný systém je presne tým, čím ho označujeme - je to systém. Zahŕňa totiž rôzne druhy bielych krviniek a protilátok, ktoré aktívne vyhľadávajú a ničia cudzie vírusy a baktérie. Tento zložitý systém je teda veľmi ťažké ovplyvniť a posilnenie imunity vôbec nemusí byť jednoduché. Existujú však kroky, ktoré môžeme podniknúť na posilnenie imunity.

List prezidentke Čaputovej: Zachráňte Tatry!
Naše veľhory, ktoré by si v iných štátoch chránili ako oko v hlave, trpia pod nájazdom developerov. Neraz o výstavbe na území celoslovenského významu rozhoduje drobná obec alebo okresný úrad. Aj preto sa viacerí ekologickí aktivisti rozhodli... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Spánok

V spánku vyzerajú deti ako stelesnenie pokoja. Spí však len ich myseľ, v organizme naopak prebiehajú intenzívne procesy opravy a regenerácie a boj s patogénmi. Počas spánku sa regeneruje tiež imunitný systém, odstraňujú sa poškodené biele krvinky a produkujú sa nové.

Nedostatok spánku preukázateľne znižuje množstvo niektorých druhov bielych krviniek, a zároveň spôsobuje nadmernú aktivitu iných, ktoré vyvolávajú zápal. To spôsobuje, že organizmus je menej schopný brániť sa infekciám a zároveň viac náchylný k nadmernej zápalovej reakcii. Zvyšuje sa tak riziko, že dieťa ochorie. Už jedna noc s nedostatkom spánku môže spôsobiť, že sa u vášho dieťaťa prejaví oslabená imunita. Deti vo veku 3 – 5 rokov potrebujú denne 10 – 13 hodín spánku, vo veku 6 – 13 rokov by mali spávať 9 – 11 hodín.

Vitamíny

Vitamíny neliečia ani nedávajú superschopnosti. Umožňujú imunitnému systému fungovať správne, a ak čo len jediný chýba alebo je ho nedostatok, prejaví sa to narušením jeho funkcií ako oslabená imunita.

Medzi najdôležitejšie vitamíny na imunitu patria vitamíny A, B6, C, D a E, kyselina listová, zinok, železo, selén, horčík, meď a omega 3 mastné kyseliny. Všetky tieto živiny sa podieľajú na tom, aby imunita detí fungovala správne, pretože nedostatok ktorejkoľvek z nich znižuje schopnosť ich organizmu chrániť sa pred ochoreniami.

S vitamínmi sú typicky spájané ovocie a zelenina, a tak je samozrejme dôležité jesť pestrú paletu čerstvého ovocia a surovej či varenej zeleniny. Širokú škálu vitamínov a minerálnych látok však nájdeme aj v ďalších druhoch potravín. Aby deti získali všetky tieto esenciálne živiny a imunita detí bola silná, zaraďujte ovocie, zeleninu, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy a semienka deťom do jedálnička každý deň.

Mária Lévyová: Možno na budúci rok tu bude lotéria koho vyžrebujú na operáciu
"Možno na budúci rok tu bude lotéria koho vyžrebujú na operáciu a v akej výške mu dajú poukážku, aby si nemusel hradiť všetko z vlastného vrecka." Citát Mária Lévyová, prezidentka asociácie na ochranu práv pacientov. "Keď som videla Fica ako stojí... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Slnko

Slnečné žiarenie je nielen príjemné, ale aj dôležité pre zdravie a posilnenie imunity. Pod vplyvom slnečných lúčov sa totiž v pokožke vytvára vitamín D, ktorý je kriticky dôležitý pre imunitný systém detí aj dospelých. Prejavom nedostatku vitamínu D býva oslabená imunity.

V letnom období nám stačí chodiť s deťmi pravidelne von. V čase medzi 10:00 - 15:00 hod. stačí 15 – 30 minút na slniečku pre získanie dostatku vitamínu D na daný deň. V chladnejšej časti roka však dôležitá časť slnečného žiarenia, takzvané UV-B žiarenie, nepreniká cez vrstvu atmosféry a vitamín D sa tak v pokožke nemôže vytvoriť. Preto, ak hľadáte vitamíny na imunitu pre deti na začiatku jesennej chrípkovej sezóny, vitamín D je jednoznačne tým najdôležitejším na posilnenie imunity.

Pohyb

Prechladnutie má nesprávny názov, nespôsobuje ho totiž chlad, ale vírus. Obavy z prechladnutia by preto určite nemali byť dôvodom prečo nepúšťať deti von, keď je zima. Pohyb zrýchľuje cirkuláciu krvi v organizme, čím zvyšuje aktivitu a tvorbu niektorých bielych krviniek. Vďaka tomu sa organizmus dieťaťa stáva odolnejším, čo má významný vplyv na posilnenie imunity u detí. V zimnom období pohyb navyše zvyšuje produkciu hlienu v dýchacích cestách, ktoré sa tak lepšie zbavujú patogénov.

Cukor

Dobre známou skutočnosťou je, že cukor ohrozuje zdravie zubov a zvyšuje riziko nadváhy u detí. Po konzumácii väčšieho množstva cukru dochádza k zníženiu schopnosti bielych krviniek zneškodňovať baktérie. Tento účinok mal vo výskume nielen repný cukor (sacharóza), ale tiež fruktóza, glukóza, med a pomarančový džús. Iné druhy sacharidov ani ovocie tento negatívny účinok nemajú. Ovocie na posilnenie imunity vplýva pozitívne, pretože podporuje fungovanie imunitného systému, a je tak ideálnou alternatívou k maškrtám s pridaným cukrom.

Slováci si vianočné trhy užívajú - v Maďarsku
V maďarskom pohraničí na vianočných trhoch hlavne cez víkendy na každom kroku počuť Slovenčinu. Ako to vyzerá v Győri? Zisťovala priamo na mieste reportérka TV JOJ. Tradičný adventný trh Vonku zima, až zalieza za nechty, no chodíte pomedzi... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory, využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!